Âl-i İmrÂn Suresi 83. ayeti ne anlatıyor? Âl-i İmrÂn Suresi 83. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Âl-i İmrÂn Suresi 83. Ayetinin Arapcası:اَفَغَيْرَ د۪ينِ اللّٰهِ يَبْغُونَ وَلَهُٓ اَسْلَمَ مَنْ فِي السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِ طَوْعًا وَكَرْهًا وَاِلَيْهِ يُرْجَعُونَ
Âl-i İmrÂn Suresi 83. Ayetinin Meali (Anlamı):Yoksa onlar Allah ’ın dininden başka bir din mi arıyorlar? Halbuki goklerde ve yerde bulunan herkes isteyerek veya istemeyerek Allah ’a boyun eğip teslim olmuş durumdadır ve hepsi O ’na dondurulup goturulmektedir.
Âl-i İmrÂn Suresi 83. Ayetinin Tefsiri:Allah ’ın dininden başka bir din aramak boşunadır. Zira Hak katında makbul tek din odur. O da İslÂm ’dır; Allah ’a kayıtsız şartsız teslim olmaktır. Gercekten de goklerde ve yerde olan herkes, gerek isteyerek gerekse istemeyerek Allah ’a teslim olmuştur. Donuş de yine O ’nadır. Herkes buna mecburdur. Cunku varlığı kendinden olan ve var olmak icin bir başka şeye muhtac olmayan tek zat Allah TeÂl ’dır. Yani O, “vÂcibu ’l-vucuttur.” O ’nun dışındakilerin varlıkları ise Allah ’a bağlıdır. Allah yaratmadan hicbir varlığın kendiliğinden var olması mumkun olmadığı gibi, Allah yok etmeden de yine hicbir varlığın kendiliğinden yok olması imkÂnsızdır. İşte bu acıdan butun varlıklar Allah ’ın iradesine teslim olmuş ve kudretine boyun eğmişlerdir. Bu da teslimiyetin zirvesidir.
Bir başka acıdan Âyet-i kerîme şoyle izah edilebilir:
Allah TeÂl ’nın iki tur kanunu vardır: tekvinî ve teşriî. Tekvinî kanunları, O ’nun insan vucudu ve hayatı dÂhil kÂinatın yaratılışı ve işleyişi icin koymuş bulunduğu kanunlardır ki bunlar fizik, kimya, astronomi, biyoloji, zooloji, botanik, sosyoloji, psikoloji gibi bilimlerin konusunu teşkil eder. Teşriî kanunlar ise Allah ’ın “din” adı altında koymuş bulunduğu kanunlardır. Bu kanunlardan tekvinî olanlarına butun varlıklar kayıtsız şartsız itaat eder. Şu kadar ki, bunlar icinde insan hayatıyla ilgili olarak insaının iradesine bırakılmış bazı hayat kanunları da vardır: sabrın selÂmet, calışmanın servet, tedavinin sıhhat getirmesi gibi. Fakat bu kanunları da sebep ve sonuclarıyla tespit eden yine Allah ’tır. Bunun gibi teşriî kanunlara uyup uymamanın sebep ve neticelerini yaratan da Allah ’tır. Dolayısıyla butun kÂinatta Allah ’ın hukmu gecmektedir ve hicbir varlık, bu hukmun hÂricinde değildir. (Unal, s. 157)
O halde akılla donatılmış insandan da kÂinattaki bu hÂrikulÂde işleyişten, bu eşsiz teslimiyet ve Âhenkten ibret alarak Allah ’ın emir ve yasaklarına boyle bir teslimiyet gostermesi beklenir. Bu teslimiyetin itikat boyutu gelen Âyette şoyle beyÂn buyrulur:
Âl-i İmrÂn Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Âl-i İmrÂn Suresi 83. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan