İnşirÂh Suresi 7. ayeti ne anlatıyor? İnşirÂh Suresi 7. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...İnşirÂh Suresi 7. Ayetinin Arapcası:فَاِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْۙ
İnşirÂh Suresi 7. Ayetinin Meali (Anlamı):O halde muhim bir işi bitirdiğinde hemen başka bir muhim işe sarıl.
İnşirÂh Suresi 7. Ayetinin Tefsiri:İnsan omru o kadar kısa ve Âhiret hayatı icin o kadar muhimdir ki, onun bir saniyesini bile boşa gecirmek akıl kÂrı değildir. Zira bir insanın hicbir şey yapmadan boşu boşuna oturması yahut gerek dunyevî olsun gerek uhrevî olsun hayrına olmayan luzumsuz bir işle meşgul olması, onun duşuncesinin bozukluğuna, aklının kıtlığına ve derin bir gaflet icinde bulunduğuna işarettir. Nitekim Âyet-i kerîmede, “Kurtuluşa erecek o mu ’minler, her turlu boş soz ve faydasız işlerden yuz cevirirler” (Mu ’minûn 23/3) buyrulur. Bu sebeple hayatın her Ânını, her dakika ve saatini Allah TeÂl ’nın rÂzı olacağı ibÂdet, taat, hizmet, cihad ve tebliğle doldurmak gerekir. Mesela farz bittiyse nÂfileye, namaz bittiyse duaya, dua bittiyse Kur ’an kıraatine, o bittiyse zikre ve tefekkure gecmek; o bittiyse fayda verecek bir başka muhim işe, o bitince de bir başka muhim işe sarılmak lazımdır. Boylece ibÂdetin ve hayırlı işlerin zorluklarına katlanınca, bunlara mujdelenen kolaylık da artarak devam edecektir. Ancak gelen kolaylık tembelliğe sebep olmamalı, daha cok calışmaya teşvik etmelidir. Nitekim bir şÃ‚irimiz de başarıya erişmek icin usulune uygun tarzda devamlı ve ciddi calışmanın gereğini ifade sadedinde şoyle der:
“Şem ’-i ikbÂlini tÂr eylemesun derse felek
Kişi yaktığı cerÂğ ustune pervÂne gerek.” (Veys&#238
“Bir insan, saadet ve ikbÂlini muhafaza etmek istiyorsa, dÂim işinin, eserinin başında bizzat bulunmalı, bir pervÂne gibi onun etrafından ayrılmamalıdır.”
Dolayısıyla bu Âyetlerle her anı, ebedi hayatta pişmanlık sebebi olmayacak, bilakis rız ve hoşnutluk vesilesi olacak hayırlı niyet, soz, fiil ve amellerle değerlendirmek oğutlenir. Bu işleri yaparken de kulun Allah ’tan gÂfil olmaması, gonlunu hep O ’na yoneltmesi, O ’nun rızÂsını ve muhabbetini araması ve ne istiyorsa O ’ndan istemesi talep edilir. Cunku kula yardım edecek olan, başkası değil, sadece Allah ’tır.
Duh ve İnşirÂh sûreleri, ozellikle Resûlullah (s.a.s.) ’in Hak katındaki şerefini bildirip tebliğ ettiği İslÂm ’ın tum dunyaya yayılacağını, dolayısıyla nimetten o nimeti bahşedene gecerek yalnız Allah ’a yonelmek gerektiğini hatırlattı. Şimdi ise Resûlullah ’ın halinden diğer butun insanların durumuna ve mu ’minleri bekleyen akıbetin de guzelliğine gecilerek bu iki sûrenin Âdet bir bağlanışı olmak ve Allah ’ın mutlak hÂkimiyetini tekitle O ’nun hesap ve cezasının kesinlikle gercekleşeceği haber vermek uzere Tîn sûresi gelecektir:
İnşirÂh Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
İnşirÂh Suresi 7. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan