Âl-i İmrÂn Suresi 36. ayeti ne anlatıyor? Âl-i İmrÂn Suresi 36. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Âl-i İmrÂn Suresi 36. Ayetinin Arapcası:فَلَمَّا وَضَعَتْهَا قَالَتْ رَبِّ اِنّ۪ي وَضَعْتُهَٓا اُنْثٰىۜ وَاللّٰهُ اَعْلَمُ بِمَا وَضَعَتْۜ وَلَيْسَ الذَّكَرُ كَالْاُنْثٰىۚ وَاِنّ۪ي سَمَّيْتُهَا مَرْيَمَ وَاِنّ۪ٓي اُع۪يذُهَا بِكَ وَذُرِّيَّتَهَا مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّج۪يمِ
Âl-i İmrÂn Suresi 36. Ayetinin Meali (Anlamı):NihÂyet cocuğu doğurunca, Allah onun ne doğurduğunu pek iyi bildiği halde: “Rabbim, ben bir kız cocuk doğurdum. Halbuki erkek kız gibi değildir. Ona Meryem ismini verdim. Onu ve zurriyetini kovulmuş şeytandan korumanı senden istiyorum” dedi.
Âl-i İmrÂn Suresi 36. Ayetinin Tefsiri:İmrÂn ’ın hanımı, Hz. Meryem ’in annesidir. İsmi kaynaklarda “Hanne” olarak gecer. İmrÂn da Hz. İsa ’nın dedesidir. Hanne, hamile olduğunu hissedince, karnında bulunan cocuğu kayıtsız şartsız Allah ’a kulluğa veya mÂbette hizmete adamış ve Allah ’tan bunu kabul etmesini istemiştir. Fakat Hanne erkek cocuk beklerken, bir kız cocuğu dunyaya getirmiştir. Cunku mÂbette hizmet edecek birinin erkek olması orf ve adetlere daha uygundu. Hizmetin keyfiyeti, adÂbı ve devamlılığı bakımından da guzel olan buydu. Bu sebeple bir uzuntu ve mahcubiyet ifadesi olarak “Rabbim, ben bir kız cocuk doğurdum. Halbuki erkek kız gibi değildir” (Âl-i İmrÂn 3/36) demiştir.[1] Ona Meryem ismini vermiştir. Onların dilinde “Meryem”, “ibÂdete duşkun, Âbid kadın” mÂnasına gelmekteydi. Burada İslÂm ’ın cocuklara guzel isimler koyma emrinin bir tatbikatı ve bu konuda ornek bir davranış gorulmektedir. Yine Hane, bizlere numûne-i imtisÂl olacak şekilde, cocuğu ve onun zurriyeti icin Allah ’a dua etmiştir. Onu ve neslini kovulmuş şeytanın şerrinden koruması, hepsinin ihlÂslı birer musluman olabilmeleri icin CenÂb-ı Hakk ’a niyaz etmiştir. Anne-babanın, evlatları icin yaptıkları dualar, geri cevrilmeyecek dualardandır. Nitekim sonraki Âyet bu gerceğin bir şÃ‚hidi niteliğindedir:

[1] Bu sozuyle Hanne, kız cocuğunu erkek cocuğa tercih etmiş de olabilir. Sanki o şoyle demiştir: “Benim arzum bir erkek cocuk idi; bu kız cocuk ise bana Allah ’ın bir ihsanıdır. Arzum olan erkek cocuk, Allah ’ın hibe ettiği bir kız cocuk gibi olamaz.” Bu sozden, Allah ’ın kulu icin murad ettiği şeyin, kulun kendi icin istediğinden daha hayırlı olduğu anlaşılır. (Fahreddin er-RÂzî, MefÂtîhu ’l-gayb, VIII, 24)

Âl-i İmrÂn Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Âl-i İmrÂn Suresi 36. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan