ZilzÂl Suresi 2. ayeti ne anlatıyor? ZilzÂl Suresi 2. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...ZilzÂl Suresi 2. Ayetinin Arapcası:وَاَخْرَجَتِ الْاَرْضُ اَثْقَالَهَاۙ
ZilzÂl Suresi 2. Ayetinin Meali (Anlamı):Yer butun ağırlıklarını; olulerini, hazinelerini fırlatıp dışarı cıkardığı,
ZilzÂl Suresi 2. Ayetinin Tefsiri:KıyÂmet gunu birinci kez sûra uflenmesiyle yer, butun şiddet ve dehşetiyle zangır zangır sarsılır. Dağlar yerlerinden sokulur, toz toprak olup savrulur. Uzerinde yıkılmayan hicbir şey kalmaz. O sarsıntının dehşeti bir başka Âyet-i kerîmede şoyle haber verilir:
“Ey insanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Cunku kıyÂmetin sarsıntısı gercekten cok korkunc bir şeydir.” (Hac 22/1)
O gun ikinci kez sûra uflenir. Bununla yerin butun ağırlıkları dışarı fırlatılır. (bk. İnşikÂk 84/4) Kabirlerdeki oluler dirilip dışarı fırlar. Yer altındaki hazîneler, madenler, gazlar ve lÂvla­r ortaya cıkar. Bununla ilgili olarak Resûlullah (s.a.s.) şoyle buyurur:
“Yeryuzu icindeki defineleri altın ve gumuşten sutunlar hÂlinde dışarı fırlatacak. Bunun uzerine kÂtil gelecek, «işte ben bunlar icin adam oldurdum» diyecek. Akrabasıyla ilgisini kesen gelecek, «işte ben bunlar icin akrabamla ilgimi kopardım» diyecek. Hırsız gelecek, «benim elim işte bunun yuzunden kesildi» diyecek. Onlar bu altın ve gumuşu oylece bırakıp icinden hicbir şey almayacaklar.” (Muslim, ZekÂt 62)
Cunku o gun, doğumu yaklaşmış gebe develerin (bk. Tekvîr 81/4), her turlu kıymet bicilemez mal ve servetin kendi haline terk edildiği pek dehşetli bir gun olacaktır.
Bu dehşet verici hadiseleri goren insan, “Buna ne oluyor boyle!” diyerek korku ve şaş­kınlık icinde kalır. Afallar, aklı başından gider. Cunku o gun, daha once hic gormediği ve hayal bile edemediği dehşetli manzaralar gorur. Âyet-i kerîmede şoyle buyrulur:
“Onu goreceğiniz gun, dehşetten her emzikli anne emzirdiği yavrusunu unutup terk eder, her hÂmile dişi de karnındakini duşurur. İnsanları sarhoş gorursun, halbuki onlar icki icip sarhoş olmuş değillerdir, lÂkin Allah ’ın azabı pek şiddetlidir.” (Hac 22/2)
Bu muthiş sarsıntının peşinden yeryuzu dile gelir:
ZilzÂl Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
ZilzÂl Suresi 2. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan