ÂdiyÂt Suresi 1. ayeti ne anlatıyor? ÂdiyÂt Suresi 1. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...ÂdiyÂt Suresi 1. Ayetinin Arapcası:وَالْعَادِيَاتِ ضَبْحًاۙ
ÂdiyÂt Suresi 1. Ayetinin Meali (Anlamı):Yemin olsun Allah yolunda nefes nefese koşanlara,
ÂdiyÂt Suresi 1. Ayetinin Tefsiri:Araplar icin savaş atlarının ayrı bir kıymeti vardı. Değerli mallar arasında yer alırdı. Burada o devirlerdeki savaşların pek onemli savaş vasıtası olan atlara yemin edilir. Yeminin maksadı ise, boylesine faydalı ve insanların cok sevdiği mallardan olan atları, onlara bağışlayanın Allah TeÂl olduğuna işaret etmektir. Boylece, yeminin cevabı olarak gelen Âyetlerde belirtildiği gibi, insanın nankorluk hastalığına dikkat cekmek ve onu hastalığını teşhis ve tedÂviye yonlendirmektir.
Bu munÂsebetle muslumanlara, “Ey mu ’minler! Duşmanlarınıza karşı butun imkÂnlarınızı seferber ederek kuvvet hazırlayın ve beslenmiş, eğitilmiş savaş atları yetiştirin. Boylece, Allah ’ın duşmanlarını, sizin duşmanlarınızı ve bunların dışında sizin bilmediğiniz fakat Allah ’ın bildiği diğer duşmanları korkutun. Allah yolunda ne harcarsanız karşılığı size tastamam odenir ve hicbir haksızlığa uğramazsınız” (EnfÂl 8/60) Âyetinde belirtildiği gibi Allah yolunda savaş icin kuvvet hazırlamak uzere seve seve mal sarf ederek hayra calışmak ve ferdî servet hırsıyla cimrilik ve nankorluk etmemek gereği hatırlatılır. “Cakıp ateş cıkaranlar” (ÂdiyÂt 100/2) ifadesi sunguler ve silahlar olarak da tefsir edilmiştir. Buna gore, nefes nefese koşan atlar gibi harıl harıl calışarak duşmana hucûm eden motorlu akın vasıtaları, tepkili ucakları, ateş sacan silahları uretmelerine de işaret edilir. Cunku, pek cok Âyette olduğu gibi, bu sûrede de kullanılan şumullu lafızlar, işaret ettikleri mÂnalar ile alakalı geniş tevcih ve tevillere imkÂn vermektedir. (bk. Elmalılı, Hak Dini, VIII, 6017-6018)
Ayrıca insanın bencillik, nakorluk, cimrilik, mal sevgisi gibi nefsin koklu hastalıklarını tedavi edebilmesi icin, atların harıl harıl koşması, koşmanın sur ’at ve şiddetiyle tırnaklarıyla taşlara cakıp ateş cıkarması, sabah erkenden baskın yapması, tozu dumana katması ve duşmanın ortasına dalması gibi son derece akıllıca ciddî bir mucÂhede, mucÂdele ve calışma yapmasının elzem olduğu anlaşılır. Duşmana karşı olduğu gibi, belki ondan daha fazla nefsin hastalıklarıyla mucadele etmenin, onu terbiye ve tezkiyeye calışmanın gereği ortaya cıkar.
Cunku:
ÂdiyÂt Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
ÂdiyÂt Suresi 1. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan