TekÂsur Suresi 8. ayeti ne anlatıyor? TekÂsur Suresi 8. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...TekÂsur Suresi 8. Ayetinin Arapcası:ثُمَّ لَتُسْـَٔلُنَّ يَوْمَئِذٍ عَنِ النَّع۪يمِ
TekÂsur Suresi 8. Ayetinin Meali (Anlamı):O gun, butun nimetlerden kesinlikle hesÂba cekileceksiniz!
TekÂsur Suresi 8. Ayetinin Tefsiri:Âhiret hesap ve ceza gunudur. O gun insanlar, dunyada kendilerine ihsan edilen butun nimetlerden sorguya cekileceklerdir. اَلنَّع۪يمُ (naîm), lezzet alınan her turlu nimet demektir. Hayat, sağlık, Âfiyet, emniyet, giyecek, yiyecek ve icecekler, hatta bir yudum su bile nimettir.
Rivayete gore, “O gun, butun nimetlerden kesinlikle hesaba cekileceksiniz!” (TekÂsur 102/8) Âyeti nÂzil olunca insanlar:
“- Ey Allah ’ın Resulu! Bize hangi nimetlerden sorulacak? Bizim sahip olduğumuz şu iki kara şey; hurma ve sudur. Duşman yanı başımızda, kılıclarımız omuzlarımızda, oylece darlık icinde bekleyip duruyoruz” diye sordular. Peygamberimiz (s.a.s.):
“- Şuphesiz bunlardan da sorguya cekileceksiniz” buyurdu. (Tirmizî, Tefsir 102)
Resûlullah (s.a.s.) şoyle buyurur:
“Kıyamet gununde kula ilk sorulacak şey: «Biz sana sağlıklı bir beden verme­dik mi? Biz sana doyasıya soğuk su icirmedik mi?» sorusu olacaktır.” (Tirmizî, Tefsir 102/5)
Resûlullah (s.a.s.) yine buyurur:
“Hicbir kul, kıyÂmet gununde, omrunu nerede tukettiğinden, ilmiyle ne gibi işler yaptığından, malını nereden kazanıp nerede harcadığından, vucûdunu nerede yıprattığından sorulmadıkca bulunduğu yerden kıpırdayamaz.” (Tirmizî, KıyÂmet 1)
Butun bunlardan maksat, hem istikbalde karşılaşacağımız gercekleri haber vermek hem de insanları fani sevdÂlardan kurtarıp iman, sÂlih amel, guzel ahlÂk ve her turlu hayr u hasenÂta yonlendirmektir. Onları, fırsat gecmeden Kur ’an ve sunnete uymaya cağırmaktır. Nitekim şimdi gelmekte olan Asr sûresi de, bu hususu son derece tesirli bir uslupla ele alacaktır:

TekÂsur Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
TekÂsur Suresi 8. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan