
KÂfirûn Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? KÂfirûn Suresi 5. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...KÂfirûn Suresi 5. Ayetinin Arapcası:وَلَٓا اَنْتُمْ عَابِدُونَ مَٓا اَعْبُدُۜ
KÂfirûn Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):“Siz de benim taptığıma tapacak değilsiniz.”
KÂfirûn Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:Resûlullah (s.a.s.) ’in kulluk ettiği ilÂh, hic şuphesiz tek olan Allah TeÂl ’dır. KÂfirlerin taptığı mabudlar ise, Allah ’ın dışında O ’na ortak koştukları ve bir şekilde kendilerine ibÂdet edip yalvardıkları ister taştan ister ağactan yapılmış olsun ceşitli putlar, melekler, cinler, nebîler, olmuş insanların ruhları, guneş, ay, yıldız, hayvanlar, ağaclar, nehirler, hayalî tanrılar ve tanrıcalar olabilir. Aslında onlar Allah ’ı da biliyor ve O ’na da ibÂdet ediyor, O ’na da yalvarıyorlardı. Fakat bu şirkle karışık bir ibÂdet olduğu icin, makbul bir ibÂdet değildi. Terk edilmesi gereken bir durumdu. Cunku tevhide inanan insanın, sadece Allah ’a tapması ve O ’nun dışındaki tum sahte ilÂhları bırakması gerekir. Dolayısıyla “Ben sizin taptıklarınıza tapmam” ifadesi icinde elbette “Allah TeÂl”yı istisn etmek lazımdır.
Bu Âyet-i kerîmeleri birlikte değerlendirdiğimiz zaman şoyle bir mÂna anlamaktayız:
Resûlullah (s.a.s.), Yuce Allah ’ın emriyle kÂfirlere, ust uste tekitlerle ne şimdi ne de gelecekte kesinlikle putlara tapmayacağını, yaşadığı surece boyle bir şeyin kendisinden asla sadır olmayacağını ilan eder. Hem ibÂdet ettikleri ilÂhın, hem de ibÂdet etme şekillerinin, asla uzlaşmayacak bicimde birbirinden tamamen farklı olduğunu bildirir. Boylece kÂfirlerin “belki uzlaşma olur, biz de gonul huzuruyla putperestliğimize devam ederiz” şeklindeki heveslerini kursaklarında bırakır. Peygamberimiz (s.a.s.), uzlaşmayı tamamen reddettiği gibi, onları da İslÂm ’a davet etmekle birlikte, Allah ’a tapıp tapmamakta kendi tercihlerine bırakmıştır. İsteyen inanır Allah ’a kulluk eder; isteyen kufrunde devam eder. Âyet-i kerîmede şoyle buyrulur:
“ De ki: «Gercek, Rabbinizden gelmiştir. Artık dileyen iman etsin, dileyen inkÂr etsin...»”(Kehf 18/29)
Zaten bir sonraki Âyet bu genel kaideyi beyÂn etmektedir:
KÂfirûn Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
KÂfirûn Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan