Bakara Suresi 232. ayeti ne anlatıyor? Bakara Suresi 232. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Bakara Suresi 232. Ayetinin Arapcası:وَاِذَا طَلَّقْتُمُ النِّسَٓاءَ فَبَلَغْنَ اَجَلَهُنَّ فَلَا تَعْضُلُوهُنَّ اَنْ يَنْكِحْنَ اَزْوَاجَهُنَّ اِذَا تَرَاضَوْا بَيْنَهُمْ بِالْمَعْرُوفِۜ ذٰلِكَ يُوعَظُ بِه۪ مَنْ كَانَ مِنْكُمْ يُؤْمِنُ بِاللّٰهِ وَالْيَوْمِ الْاٰخِرِۜ ذٰلِكُمْ اَزْكٰى لَكُمْ وَاَطْهَرُۜ وَاللّٰهُ يَعْلَمُ وَاَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ
Bakara Suresi 232. Ayetinin Meali (Anlamı):Kadınları boşadığınız zaman, onlar da bekleme suresini tamamladıklarında ey hÂkimler ve veliler, meşrû bir şekilde anlaştıkları takdirde, onların mevcut kocalarıyla veya bir başka erkekle yeniden evlenmelerine engel olmayın. Bu, sizden Allah ’a ve Âhiret gunune inananlara verilen bir oğuttur. Bu oğutlere uygun davranmak, sizin icin daha hayırlı ve daha temizdir. Zira işin gerceğini Allah bilir, siz bilemezsiniz.
Bakara Suresi 232. Ayetinin Tefsiri:Âyet-i kerîmenin iniş sebebi şoyledir: Ma‘kıl b. YesÂr ’ın kız kardeşini, kocası boşadı ve iddetini tamamlayıncaya kadar bekledi. İddeti bittikten sonra onu tekrar nikahlamak uzere muracatta bulundu. Fakat Ma‘kıl bunu kabul etmedi. Bu hÂdise uzerine bu Âyet indi. (BuhÂri, Tefsir 2/40) Tirmizî rivayetinde şoyle bir detay bulunmaktadır: Adam ağabeyi Ma‘kıl ’den hanımını isteyince o: “Alcak herif, sana iyilik ettim ve kız kardeşimi seninle evlendirdim. Sen de onu boşadın. Allah ’a yemin olsun ki, sonsuza kadar o bir daha sana donmeyecektir” dedi. Bu Âyet inip Ma‘kıl onu işitince: “Rabbimin emrini işittim ve ona itaat ettim” dedi. Sonra adamı cağırıp ona da: “Kardeşimi seninle tekrar evlendiriyorum ve sana ikramda bulunuyorum” dedi. (Tirmizî, Tefsir 2/28)
Âyet-i kerîme, boşanmış kadınların yeniden evlenmesinde bir şekilde soz sahibi olan kocalara ve velilere hitap ederek, onların meşrû cerceve icinde ve huzurlu bir evlilik hayatı surmek niyetiyle istedikleri erkeklere varmalarına engel olmamalarını istemektedir. Buna gore kocalar, boşadıkları hanımların sahih bir akitle başka erkeklerle evlenmelerine mani olmamalı, velîler de sorumlulukları altında bulunan boşanmış kadınların, istedikleri takdirde, onceki eşleriyle tekrar evlenmelerini engellememelidirler. Zira boyle bir davranış, o hanımlara bir fayda sağlamayacağı, nefislerinin arınıp ruhlarının temizlenmesine vesile olamayacağı gibi, aksine fert ve toplum hayatında bir kısım ahlÂkî problemlere, aile şerefini zedeleyecek davranışlara ve rezÂletlere yol acabilir. Boyle tehlikeli durumlara kapı aralamamak icin Allah TeÂl ’nın bu hususta koyduğu hukumleri tatbik etmek, tek cıkar yoldur. Bu hukumler, Allah ve Âhirete inananlara oğut veren, doğruyu gosterip yanlıştan sakındıran ilÂhî yasalardır. Yine bunlar, insanlık icin en feyizli, en bereketli, en temiz olan ve pek ziyÂde temizliği sağlayan hukumlerdir. Şoyle ki: Meşrû şartlar altında kadının rızÂsı ile istediği erkekle nikahlanmasına engel olmamak, zorluk cıkarmamak ve baskı yapmamak oncelikle ilÂhî emre sarılmak olacağından bir hayır ve sevaptır. İkinci olarak, karı ve kocanın iffetli davranabilmeleri acısından son derece temiz ve nezih bir durumdur. Cunku evlenmelerine mÂni olunduğu takdirde şuphe altında kalmalarından korkulur. Ozellikle hanımlar ve erkekler arasındaki kalbî alakÂların esrÂrengiz bir boyutu olduğu akıldan cıkarılmamalıdır. Zira butun işlerin hakikatini, gizli ve acık yonlerini en iyi Allah TeÂl bilir, fakat biz bilemeyiz.
Şimdi de ister nikahlı ister boşanmış olsun annelerin yavrularını emzirmeleri ve onların nafakaları beyÂn edilmektedir:
Bakara Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Bakara Suresi 232. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan