Bakara Suresi 235. ayeti ne anlatıyor? Bakara Suresi 235. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Bakara Suresi 235. Ayetinin Arapcası:وَلَا جُنَاحَ عَلَيْكُمْ ف۪يمَا عَرَّضْتُمْ بِه۪ مِنْ خِطْبَةِ النِّسَٓاءِ اَوْ اَكْنَنْتُمْ ف۪ٓي اَنْفُسِكُمْۜ عَلِمَ اللّٰهُ اَنَّكُمْ سَتَذْكُرُونَهُنَّ وَلٰكِنْ لَا تُوَاعِدُوهُنَّ سِرًّا اِلَّٓا اَنْ تَقُولُوا قَوْلًا مَعْرُوفًاۜ وَلَا تَعْزِمُوا عُقْدَةَ النِّكَاحِ حَتّٰى يَبْلُغَ الْكِتَابُ اَجَلَهُۜ وَاعْلَمُٓوا اَنَّ اللّٰهَ يَعْلَمُ مَا ف۪ٓي اَنْفُسِكُمْ فَاحْذَرُوهُۚ وَاعْلَمُٓوا اَنَّ اللّٰهَ غَفُورٌ حَل۪يمٌ۟
Bakara Suresi 235. Ayetinin Meali (Anlamı):Vefat iddeti bekleyen kadınlara evlenme isteğinizi ustu kapalı bir şekilde cıtlatmanızda veya bunu gonlunuzde gizlemenizde size bir gunah yoktur. Allah biliyor ki, nikÂhlamak uzere siz onları hatırınızdan gecireceksiniz; fakat gunah olmayacak bir sozle bunu hissettirmeniz dışında onlarla gizlice sozleşmeyin. Bekleme suresi dolmadan da onları nikÂhlamaya kalkışmayın. Şunu iyi bilin ki, evlenme konusunda icinizden gecenleri Allah cok iyi bilmektedir. O halde Allah ’a karşı gelmekten sakının. Yine bilin ki Allah, cok bağışlayandır, ceza vermekte hic acele etmeyendir.
Bakara Suresi 235. Ayetinin Tefsiri: Burada kullanılan اَلتَّعْر۪يضُ (ta‘rîz), bir şeyi ustu kapalı olarak bildirmek, cıtlatmak, hem o mÂnaya hem de başka mÂnaya ihtimÂli olacak şekilde ifade etmeye calışmaktır. VefÂt iddeti bekleyen kadınlara, “sen cok guzel ve sÂliha bir hanımsın”, “senin gibi bir hanıma istek duyuyorum”, “şoyle şoyle vasıflara sahip bir hanıma muhtacım”, “sana arzu duyan niceleri var”, “ben ahlÂkı guzel, infakı bol, hanımlarla gecimi guzel biriyim” gibi ustu kapalı sozlerle nikÂhlarına tÂlip olunduğunu cıtlatmakta bir sakınca yoktur. Bu tur evlenme arzu ve duşuncelerini acığa vurmayıp icimizde saklamamızda da bir gunah yoktur. Fakat “ben seninle evlenmek istiyorum”, “ben senin nikÂhına tÂlibim” gibi acık ifadeler kullanmak caiz değildir.
Belirtilen şekilde meşrû sozler soylemek dışında o kadınlarla gizlice anlaşmak, neticesi gayr-i meşrû ilişkiye varacak şekilde sozleşmek haramdır. Farz olan bekleme suresi dolmadan once onlarla nikah akdinde bulunmak ve buna azmetmek de haramdır. Allah ’ın helÂl kıldıklarıyla yetinmeli, sabırsızlık gostererek boyle yasak yollara teşebbus edilmemelidir. Allah, icimizden gecirdiğimiz duşunce ve niyetlerimizi de en iyi şekilde bilmektedir. Bu inancla, haramlardan uzak durarak Allah ’ın azabından sakınmak gerekir. Şayet daha once bir kısım hatalarımız olduysa, şuphesiz Allah gunahları cok bağışlayandır. Gunah işliyor, fakat cezasını hemen gormuyorsak, bu da Rabbimizin Halîm olmasından, yÂni cezalandırmada acele etmemesindendir. Dolayısıyla buna da aldanmamak ve bir an once hatalardan donmek gerekir.
Bundan sonraki iki Âyet-i kerîme, boşanma ve mehirle alakalı bazı ozel durumları acıklığa kavuşturmaktadır:
Bakara Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Bakara Suresi 235. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan