Bakara Suresi 203. ayeti ne anlatıyor? Bakara Suresi 203. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Bakara Suresi 203. Ayetinin Arapcası:وَاذْكُرُوا اللّٰهَ ف۪ٓي اَيَّامٍ مَعْدُودَاتٍۜ فَمَنْ تَعَجَّلَ ف۪ي يَوْمَيْنِ فَلَٓا اِثْمَ عَلَيْهِۚ وَمَنْ تَاَخَّرَ فَلَٓا اِثْمَ عَلَيْهِۙ لِمَنِ اتَّقٰىۜ وَاتَّقُوا اللّٰهَ وَاعْلَمُٓوا اَنَّكُمْ اِلَيْهِ تُحْشَرُونَ
Bakara Suresi 203. Ayetinin Meali (Anlamı):Sayılı gunlerde Allah ’ı tekbirlerle zikredin. İki gun icinde Min ’da gorevini cabucak tamamlayıp donmek isteyene bir gunah olmadığı gibi, orada daha fazla kalana da bir gunah yoktur. Bu durum, gunahlardan sakınanlar icindir. Siz de Allah ’a karşı gelmekten sakının ve şunu bilin ki, hepiniz O ’nun huzurunda toplanacaksınız.
Bakara Suresi 203. Ayetinin Tefsiri:Âyetteki “sayılı gunler”den maksat, Zilhicce ’nin 11, 12 ve 13. gunleri olan Min gunleri veya “teşrik tekbirleri”[1]nin getirildiği gunlerdir. Bu gunlerde “Allah ’ı zikretmek”ten maksat da, namazların farzlarının akabinde, şeytanların taşlanması esnÂsında ve kurbanlar kesildiği sırada getirilen tekbir ve tehlillerdir. Hanefîler ’e gore teşrik tekbirleri, Kurban bayramının arefe gunu sabah namazının farzından sonra başlar, bayramın dorduncu gunu ikindi namazının farzından sonra okunarak tamamlanır. Toplamı 23 vakittir. Âyetteki “iki gun”den kasıt, bayramın ikinci ve ucuncu gunleridir. Buna gore acele işi olan hacılar isterlerse, kalan cemreleri bu iki gune sığdırarak ucuncu gunun sonunda Min ’dan Mekke ’ye donebilirler. İşi acil olmayanlar kalıp dorduncu gun de şeytan taşlayabilirler. Muhim olan her halukÂrda Allah ’tan korkmak, O ’na saygılı olmak ve O ’nun rızÂsına uygun davranma gayreti icinde bulunmaktır. Zira nihÂyetinde CenÂb-ı Hakk ’ın huzurunda toplanacak ve butun yaptıklarımızın hesabını O ’na vereceğiz.
Yukarıda tefsiri yapılan Bakara sûresi 196-203. Âyet-i kerîmelerde İslÂm ’daki hac ibÂdetinin muhim hukum ve kÂideleri beyÂn edilmektedir. Bunlar ihrÂma girmek, ihramla birlikte helÂl olan bazı şeylerin bile haram sayılması, Arafat ’ta vakfe yapmak, her millet ve kulturden muslumanların bir araya gelip kaynaşması ve KÂbe etrafında tavaftır. Bunların fert ve toplum hayatına sayısız faydaları vardır. İhram, kişinin mÂsivÂdan soyunup, dunyadan uzaklaşarak butun varlığıyla Allah ’a yonelişini temsil eder. Onu giyenler mal, mulk, makam ve rutbe gibi butun fÂni golgeleri geride bırakırlar; insanlar arasında yegÂne ustunluğun sadece takvÂda olduğu gerceği ortaya cıkar. Arafat ’ta vakfe, mahşeri andırır; olum ve otesini tefekkure goturur. Hac ibÂdeti, her ırk ve bolgeden butun dunya muslumanlarını bir araya getirerek, maddî manevî meselelerini muzakere etme, ilmî alış verişte bulunma ve problemlerin cozumunu birlikte arama imkÂnı tanımaktadır. KÂbe etrafında birlikte tavaf ise İslÂm ’ın tevhîd telakkisini kuvvetlendirmekte ve muslumanların surûr ve kederde tek vucut olmaları gerektiği fikrini geliştirmektedir.
Fakat bu buyuk ilÂhî lutuflardan faydalanma hususunda herkes aynı seviyede değildir:
[1] “Teşrik”, yuksek sesle tekbir getirmek demektir. “Teşrik tekbiri”, Kurban bayramı gunlerinde namazların farzından sonra اَللّٰهُ أَكْبَرُلَا إِلٰهَ اِلَّا اللّٰهُ وَ اللّٰهُ أَكْبَرُ اَللّٰهُ أَكْبَرُ وَ لِلّٰهِ الْحَمْدُ اَللّٰهُ أَكْبَرُ (Allahu ekber Allahu ekber l ilÂhe illallahu vallahu ekber Allahu ekber ve lillÂhilhamd) “Allah en buyuktur. Allah en buyuktur. Allah ’tan başka ilÂh yoktur. Allah en buyuktur. Butun hamdler Allah ’a aittir” demektir.


Bakara Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Bakara Suresi 203. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan