
Bakara Suresi 204. ayeti ne anlatıyor? Bakara Suresi 204. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Bakara Suresi 204. Ayetinin Arapcası:وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يُعْجِبُكَ قَوْلُهُ فِي الْحَيٰوةِ الدُّنْيَا وَيُشْهِدُ اللّٰهَ عَلٰى مَا ف۪ي قَلْبِه۪ۙ وَهُوَ اَلَدُّ الْخِصَامِ
Bakara Suresi 204. Ayetinin Meali (Anlamı):Bazı kimseler var ki, dunya hayatına dÂir sozleri senin hoşuna gider. Ustelik o, pek azılı bir duşman olduğu halde kalbindekine, sozunun ozune uygunluğuna Allah ’ı da şÃ‚hit tutar.
Bakara Suresi 204. Ayetinin Tefsiri:Âyetlerin iniş sebebi hakkında şoyle bir rivayet vardır: Munafıklardan Ahnes b. Şureyk, Peygamber Efendimiz ’e gelerek musluman olduğunu soylemiş, bu durum Allah Resûlu (s.a.s.) ’in pek hoşuna gitmişti. Ahnes, “Ben, musluman olmayı dileyerek geldim ve Allah ’a yemin ederim ki bu sozumde samimiyim” demişti. Sonra Efendimizin yanından cıkmış, yolda giderken muslumanlara ait birtakım ekinleri yakmış ve merkepleri oldurup telef etmişti. İşte bunun uzerine bu Âyetler indirildi. (Taberî, CÂmi‘u ’l-beyÂn, II, 428) İniş sebebi bu olmakla beraber, Âyetler, bu vasıfları taşıyan butun munafıkları ve bozuk şahsiyetli kişileri şumûlune almakta; munafıklık, riyÂkÂrlık, duşmanlık, bozgunculuk ve tahripkÂrlık ozelliği olan herkesi uyarmaktadır.
Burada cok tehlikeli bir insan tipi tasvir edilir. Munafıkların ikiyuzlu karakter ozellikleri canlandırılır, bunlar belirgin ve canlı birer tablo haline getirilir: Karakter yapısı sergilenen bu kişi hoşa giden ve buyuleyici bir uslupla konuşmakta; kendisini iyiliğin, samimiyetin, dostluğun ve fedakÂrlığın bir sembolu olarak tanıtmaktadır. Konuşurken ağzından Âdeta bal akmaktadır. Sozlerinin tesirini ve inandırıcılığını daha da arttırmak icin kalbindeki duyguların doğruluk ve ictenliğine Allah ’ı şÃ‚hit gostermektedir. Halbuki o, gonlunde en kucuk bir sevgi ve musamaha olmayan amansız bir duşmandır. Kalbinde kin, nefret ve duşmanlık kaynamaktadır. Âyette gecen اَلَدُّ الْخِصَامِ (eleddu ’l-hısÂm) (Bakara 2/204) ifadesine “duşmanlığı şiddetli; cok munakaşacı ve cidÂlci; Allah ’a isyanda şiddetli kasvet sahibi ve bÂtıl yolda mucÂdele eden; sozu kuvvetli ameli zayıf, hikmetle konuşan fakat hatalı iş yapan; zorba ve zÂlim” gibi mÂnalar verilmiştir. (Taberî, CÂmi‘u ’l-beyÂn, II, 429-430)
Bu sebepledir ki yalancılığı ve kandırmacılığı meslek haline getirmiş olan bu tip, donup gidince veya hÂkimiyeti ele gecirip sorumlu bir mevkiye gelince, maharetle gozlerden sakladığı gercek yuzunu meydana cıkarır; kotuluk, azgınlık, kin ve bozgunculuk sacan ozunu gozler onune serer. O, butun katılığı, gaddarlığı ve bozgunculuğuyla bitki, hayvan ve insan butun canlıların neslini yok etmeye, koklerini kurutmaya calışır. Boyle bir tipe, Allah ’tan korkması, O ’nun gazabından sakınması soylenince, gunahları sebebiyle boyun bukecek yerde tam aksine, nefsaniyetine dokunan bu soz karşısında kibir ve gurur damarları kabarır. Yanlış yolda olduğunu kabul edip doğruya yonelmeyi gururuna yediremez. Bu durum onu, daha fazla gunah işlemeye sevkeder. Hatta işlediği gunahlarla ustunluk taslamaya başlar. Daha da kotusu, hicbir utanma hissi duymadan doğrudan Allah ’a başkaldırma serkeşliğinde bulunur. İşte bu yapıda ve karakterde olan kişilere layık olan ceza, cehennemdir. Onların yaptıklarına ancak o yaraşır. O, cok fen bir yatak, cok kotu bir yerdir.
Abdullah b. Mes‘ûd (r.a.) der ki: “Allah katında buyuk gunahlardan biri de kişinin, kendisine «Allah ’tan kork» denilince, bunu gururuna yediremeyip “Sen kendine karış! Bana bunu emredecek sen mi kaldın” demesidir. (Heysemî, Mecma‘u ’z-zevÂid, VII, 271)
Onceki Âyetlerde anlatılan “dinini dunyası icin satan” insan tipiyle mukÂyese imkÂnı vermek icin gelen Âyette Allah rızÂsını kazanmada ornek alınacak “dunyasını dini uğruna satan” guzel bir insan karakteri tasvir edilmektedir:
Bakara Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Bakara Suresi 204. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan