Birkac arkadaştan ders calışma programı ile ilgili istek geldi. Ben de size ders calışma programı yaparken dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi veriyim. Umarım faydalı olur. Herkese başarılar

1. Haftalık planlar yap. Cok uzun zamanlı planlar aksayabilir veya guncelliğini yitirebilir.

2. Haftada bir gunu boş bırak. O gun aksayan, daha cok calışmak istediğin veya plan dışı konuları alabilirsin ya da planı başarıyla uygulamışsan odul olarak istediğin gibi bir gun gecirebilirsin.

3. Sınavları, eksiklerini ve ertesi gunku dersleri goz onune alarak calışman gereken konuları belirle.

4. Her gune mutlaka okulda oğrendiklerini geliştirmek icin gunluk tekrar saati koy.
Tekrar yapmak az calışıp cok verim elde etmenin yollarından biridir. Zira oğrenilenler en cok ilk sekiz saat icinde unutulur.

5. Gunde kac saat calışabileceğini belirle.

6. Gunun hangi saatlerinde calışacağını belirle. Bu her gun farklı da olabilir. Yeter ki yorgun olamayacağın saatler olsun.

7. Hangi konuyu, ne kadar, hangi kaynakları calışacağını belirleyerek her gune bir veya iki konu yerleştir.

8. Yapamayacağın kadar cok konuyu bir gune yukleme.

9. Calışmakta zorlandığın konuyu bir gunde calışmak yerine parcalara bolerek bir haftaya yayabilirsin. Ders calışmaya da bu konudan başla. Cunku daha sonra yorulup erteleyebilirsin. Unutma ki, sevmediğin bir yemeği doyduktan sonra yiyemezsin. Ama ac kamına bir kaşık yedikten sonra sevdiğin yemek yenilebilir.

10. Calışma masanda dikkatini dağıtacak şeyler, karşı duvarda posterler olmasın.

11. Calışma masanda dersten başka bir şey yapma. Cağrıştırıcı etki yaratır. Hayal kurmak, bulmaca cozmek, TV seyretmek, yemek yemek vb. etkinliklerin calışma aralarında başka bir yerde yap.

12. Hayal kurduğunu fark ettiğinde calışmanın sonuna ertele. Başaramazsan masandan kalkıp başka bir yerde hayalini kurunca tekrar don.

13. Muzik dinleyerek, TV karşısında calışma. Aynı anda iki şey yapamazsın. Konsantrasyonunu sık sık dağıtacağından verimin duşer.

14. Calışmana isteğine gore 30, 40, 50 dakikada bir 10'ar dakikalık aralar ver.

15. Calışmaya saat kacta başlayacağını programı yaptığında değil her gun okuldan gelince belirle. Boylece esnek ama uygulanabilir bir program olur. Bitişte kendine bir odul verebilirsin. Bu odul bir TV programı seyretmek, bir arkadaşına telefon etmek, bir şeyler yemek vs. olabilir.

16. Calışmanın tamamı bir seferde bitirebileceğin gibi akşam yemeğine kadar gunluk tekrar ve calışmanın bir bolumunu, yemekten sonra da diğer kısmını yapabilirsin.

17. Calışman icin minimum bir saat ver. Emeğin gunde bir, bir bucuk saat gibi. (Bu hic calışmayan biri icin 30 dk. bile olabilir) Ancak zaman icinde bunu yavaş yavaş artırmaya calış.

18. Kesinlikle hedeflediğin programı erteleme. Keyif veren şeyleri calışmaktan once değil, sonra yap. Programının başarılı olmasındaki en onemli şeylerden biri de budur.

19. Unutma ki bunu senden başkası yapmayacaktır. Başarılı ve başarısız olmanın tek sorumlusu sensin.

20. Calışmanı da eğlenmeni de belli bir denge icinde yap.

21. Hayat amaclarını gozden gecir. Calışmak istemediğinde sozgelimi sınıfta notlar okunurken sevincini, iyi bir lise-universiteyi kazandığını oğrendiğin anı, başarılı bir calışma hayatı vs. gozunun onune getir.
__________________