Bakara Suresi 153. ayeti ne anlatıyor? Bakara Suresi 153. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Bakara Suresi 153. Ayetinin Arapcası:يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اسْتَع۪ينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلٰوةِۜ اِنَّ اللّٰهَ مَعَ الصَّابِر۪ينَ
Bakara Suresi 153. Ayetinin Meali (Anlamı):Ey iman edenler! Sabrederek ve namaz kılarak Allah ’tan yardım isteyin! Cunku Allah, sabredenlerle beraberdir.
Bakara Suresi 153. Ayetinin Tefsiri:Allah ’ın yardımını kazanabilmek icin gosterilen birinci yol sabırdır. Sabır, ahlÂkî guzelliklerin temelidir. Kalbî amellerin en zorudur. Nefsin arzularını frenleyebilmenin, gunahlardan uzak durabilmenin, her turlu bela ve musibetlere goğus gerebilmenin yegane ilacıdır. İmandan sonra takip edilecek yolun başı sabır, ahlÂkın başı sabır, ilmin başı sabır, amelin başı sabır, kısaca butun başarıların başı sabırdır. İnsan hem ruhen hem de bedenen nefsini terbiye edecek; sabır ve tahammule, kararlı ve metin olmaya alışacak, boylece Allah ’ın yardımının ilk sebeplerinden birini elde etmiş olacaktır. Aksi halde en ufak bir sıkıntı ve acı karşısında korkmak, sızlanmak, umitsizliğe ve gevşekliğe duşmek gibi ahlÂki zafiyetler baş gosterir. Sabır iki yonludur. Birincisi hoşa gitmeyecek durumların acısına tahammul gostererek onların guzel neticelerini beklemektir. Bu, acı ilaclarla tedavi olmaya benzer. Hoşumuza gitmese de onları kullanırız. İkincisi ise cabucak gelecek olan lezzet ve şehvetlerden uzak durarak onların hazin sonuclarından sakınmaktır. Bu ise zehirli tatlılardan sakınmak gibidir.
Gorulduğu uzere sabır kalbî amellerin, namaz ise yapılması emredilen zahiri amellerin en onemlisi ve aynı zamanda en zorudur. Namaz, mu ’minin miracıdır. İlÂhî yardımın celbi icin en muhim vasıtalardan biridir. Bu sebeple yuce Rabbimiz butun inananlardan, bu iki yolla sonsuz kudretinden yardım talep etmelerini emir buyurmaktadır. Allah Rasulu (s.a.s.), bir durum kendisine ağır geldiğinde hemen namaza durur ve bu Âyet-i kerîmeyi okuyarak Hak TeÂl ’dan yardım dilerdi. (Bursevî, Ruhu ’l-BeyÂn, I, 257)
Şuphesiz Allah, sabır ve namazla kendisinden yardım dileyenlerin dualarına icÂbet etmek ve yardımını gondermek suretiyle, bu hususta sabır gosterenlerle beraberdir. Bu beraberlik, sabır ve namaza bağlı daimi bir murakabe ve gozetimdir. Namazın ehemmiyetine ve faziletine dair başka ayetlerde pek cok acıklama yer alması sebebiyle burada sabra vurgu yapılmıştır. Ayrıca namaza devam da bir sabır işi olduğundan dolayı, sabredenlerle beraber olan Allah TeÂl ’nın, namaz kılanlarla daha cok beraber olduğunda şuphe yoktur. Şunu da belirtmek gerekir ki, burada sabra vurgu yapılması, bu Âyetin gelecek Âyetlerle irtibatını sağlamaktadır. Bu Âyetlerde ifade buyrulacak imtihan şekillerinde başarılı olabilmek icin de daha baştan sabra davet etmektedir. Nitekim en faziletli sabrın, canı Allah yolunda kurban edip şehitlik mertebesine ulaşmak icin gosterilen sabır olduğuna işaret etmek uzere buyruluyor ki:
Bakara Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Bakara Suresi 153. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan