Bakara Suresi 116. ayeti ne anlatıyor? Bakara Suresi 116. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Bakara Suresi 116. Ayetinin Arapcası:وَقَالُوا اتَّخَذَ اللّٰهُ وَلَدًاۙ سُبْحَانَهُۜ بَلْ لَهُ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ كُلٌّ لَهُ قَانِتُونَ
Bakara Suresi 116. Ayetinin Meali (Anlamı):“Allah cocuk edindi” dediler. HÂşa O, boyle şeylerden pak ve uzaktır. Doğrusu goklerde ve yerde ne varsa hepsi O ’nun ’dur. Hepsi de O ’na saygıyla boyun eğmiştir.
Bakara Suresi 116. Ayetinin Tefsiri:Kur ’an ’ın oğrettiği Allah inancı ve tevhid anlayışından mahrum olan talihsiz grupların doğru bir inanca sahip olmaları zordur. Bu bakımdan yahudi, hıristiyan ve muşrik Arapların Cenab-ı Hak hakkında yanlış duşuncelere saplandıkları gorulmektedir. Yahudiler Hz. Uzeyr ’in, hıristiyanlar Hz. İsa ’nın Allah ’ın oğlu olduğunu (Tevbe 9/30), muşrik Araplar ise meleklerin Allah ’ın kızları olduğunu (Nahl 16/57) soylemişlerdir. Ayet, onların bu yanlış duşuncelerini tashih etmek uzere inmiştir. Cunku Yuce MevlÂmız, yaratıklara mahsus olan bu nevi benzetme, bir ihtiyac ve fÂnilik şaibelerinden uzaktır. O, yucelerin en yucesi, otelerin en otesidir. O, cocuk edinmekten uzak ve temizdir. Buna ihtiyacı da yoktur. Zira goklerde ve yerde ne varsa hepsi O ’nun mulku ve yaratığıdır. Allah ile yarattığı varlıklar arasında, babalık-evlÂtlık gibi bi­yolojik bir ilişki değil, hÂlık-mahlûk[1] ilişkisi, daha acık bir ifadeyle yaratma-itaat etme ilişkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla butun varlıklar Allah tarafından yaratılmış olup, hepsi de O ’na saygıyla boyun eğmişlerdir. Hicbiri O ’nun iradesinin ve yaratmasının dışına cıkamaz. Bu bakımdan her varlık, surekli bir bicimde O ’nun kanunlarına ita­at etmekte ve kendine ait hal diliyle O ’na kulluk etmektedir.
Allah ’a hÂşa cocuk isnat etmenin ne kadar buyuk bir curum olduğu ile alakalı olarak bir kudsî hadiste Hak TeÂl şoyle buyurur: “Âdem oğlu beni yalanladı; halbuki bu onun hakkı değildir. O bana sovup saydı; buna da hakkı yoktur. Beni yalanlamasına gelince: Onu daha once yarattığım gibi oldukten sonra yeniden diriltmeye guc yetiremezmişim! Bana sovup saymasına gelince: Benim cocuğum olduğunu iddia etmesidir. Ben, bir eş ve cocuk edinmekten pak ve uzağım.” (BuhÂrî, Tefsir 2/8)
Allah ’a boyle noksan sıfatlar ve ortaklar izafe etmek nasıl mumkun olabilir ki:
[1] Hālık: Her şeyi yoktan yaratan Allah. Mahluk: Allah tarafından yaratılan şeyler.
Bakara Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Bakara Suresi 116. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan