
Bakara Suresi 66. ayeti ne anlatıyor? Bakara Suresi 66. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Bakara Suresi 66. Ayetinin Arapcası:فَجَعَلْنَاهَا نَكَالًا لِمَا بَيْنَ يَدَيْهَا وَمَا خَلْفَهَا وَمَوْعِظَةً لِلْمُتَّق۪ينَ
Bakara Suresi 66. Ayetinin Meali (Anlamı):Bu cezayı, hem o devirde yaşayanlara hem de gelecek nesillere uyarıcı bir ibret, kotulukten sakınanlara da tesirli bir oğut kıldık.
Bakara Suresi 66. Ayetinin Tefsiri:Bu hÂdise A‘rÂf sûresinin 163-167. Âyetlerinde daha tafsilÂtlı olarak anlatılmaktadır. Gerekli acıklama orada yapılacaktır. Burada sadece sozun akışı icinde yahudilere yapılan ihsanlar ve onların buna nankorlukleri munÂsebetiyle kısa bir hatırlatmada bulunulmuştur. Âyette gecen “Sebt” kelimesi, Cumartesi gunu mÂnasında bir isimdir. Bu gune saygı sebebiyle “onu ibÂdetle gecirmek ve diğer meşguliyetleri bırakmak” mÂnasını da taşır. Burada bu mÂnada kullanılmıştır. Nitekim yahudiler, Cumartesi gunu butun işlerini terk edip sadece Allah ’a ibÂdet etmekle emrolunmuşlardı. Fakat Cumartesi yasağını ciğneyip, o gunde sahillerine bol miktarda akın eden balıkları tutmuşlar ve bu sebeple ilÂhî azaba uğramışlardı. Allah TeÂl onlara: “Aşağılık maymunlar olun” (Bakara 2/65) buyurmuştu. Mufessirlerimizin coğuna gore, Âyetin ifade buyurduğu zÂhirî mÂnaya nazaran, onlar sûret değişikliğine uğrayarak tam anlamıyla maymuna cevrilmişlerdir. Mucahid ve onun izinden giden diğer tefsircilere gore ise, bu hukum temsilî olup, onlar akıl, mantık, huy ve ahlÂk bakımından maymunlar gibi olmuşlardır. Gercekten de bu dikkat cekici hÂdise, o zamanda yaşayanlar ve sonradan gelenler icin son derece ibret verici ve Allah ’ın emrine karşı gelmekten sakındırıcı bir keyfiyete sahiptir. Allah ’tan korkanlar icin de oldukca tesirli bir oğuttur.
Şimdi de sûreye ismini veren ve İsrÂiloğulları ’nın şahsiyetleriyle alakalı bir takım yonleri aydınlatan ibretli “Bakara Kıssası” geliyor:
Bakara Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Bakara Suresi 66. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan