--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
İndirme linkleri indirme işlemini direkt başlatacaktır.
BlissOS: https://netix.dl.sourceforge.net/pr...-v15.8.6-x86_64-OFFICIAL-vanilla-20230628.iso
PrimeOS: https://netix.dl.sourceforge.net/project/primeos/64-bit/PrimeOS-2.1.3-64-bit-20220719-BETA.iso
Linkler cakma sitelerden değildir. PrimeOS ve BlissOS indirme sitesi olarak SOURCE FORGE kullanmaktadır.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Acer Kullananların coğu belki de Android DualBoot, veya herhangi bir Linux tabanlı işletim sistemi ile DualBoot etmeyi denemiştir.
Ve bu deneyenlerin coğu Boot ekranından sonra "İşletim Sistemini Kur" butonuna veya diğer tum butonlara tıklamayı denemiştir fakat eminim ki
sonuc alamamıştır.
Acer'deki sorun Boot ekranından sonra herhangi bir butona (Klavyedeki Değil) tamamen siyah bir ekranla karşılaşmışlardır.
Bu sorunun TEMEL nedeni henuz bilinmemektedir fakat bazı SU YUZEYİNDEKİ nedenlerinden bazıları şunlardır:
1. Neden: Sisteminizin bolumlenme bicimi MBR veya GPT iken siz Rufus'a veya farklı bir programa farklı bir şey girmişsinizdir.
| Ornek: Sisteminizin bolumlenme bicimi GPT iken siz Rufus'tan MBR olarak girmiş olablirsiniz.
|----------------------------------------------------
2. Neden: USB'niz bozuk veya fiziksel hasar gormuş olabilir.
3. Neden: Sisteminiz bozulmuş olabilir.
| CMD'yi yonetici olarak calıştırıp sfc /scannow veya dism /online /cleanup-image /checkhealth komutunu girin ve ENTER'a basın.
|----------------------------------------------------
Su yuzundeki nedenlerdi bunlar.
Alternatif cozum:
İşletim sistemini USB'nize kurun.
Adım 1: 32 GB veya 64 GB USB alın ve bu USB'ye kurmak istediğiniz ISO dosyasını aktarın.
Adım 2: Boot ekranından "Live Installation" seceneğini secin.
UYARI: Eğer sisteminizi yeniden başlatacak olursanız indirmiş olduğunuz işletim sistemi TAMAMEN yeniden başlayacaktır. (Format Gibi Duşunun)
İşletim sistemini VirtualBox gibi sanal makine programlarına kurun.
VMWare kullanmadığım icin VMWare adımları yerine VirtualBox adımlarını soyleyeceğim.
Bu adımlar sadece BlissOS ve Prime OS icin gecerlidir.
Adım 1: Bu linkten VirtualBox'I indirin (Link direkt indirme linkidir): https://download.virtualbox.org/virtualbox/7.0.8/VirtualBox-7.0.8-156879-Win.exe
Adım 2: Kurulum dosyasını actıktan sonra tamamen sonraki diyerek ilerleyin.
Adım 3: Kurulduktan sonra programı acın.
Adım 4: Yukarından "Yeni" butonuna basın.
Adım 5: Sanal makinenizin adını girin, ISO Kalıbının yanındaki aşağıya bakan oka tıklayın ve ISO dosyanız neredeyse secin, turunu "Other" ve surumunu "Other /Unknown (64-Bit) yapın ve ileri diyin.
Adım 6: RAM boyutunu 3072 / 2048 / 1024 yapın. (Sisteminizin RAM oranına gore birini secin. Eğer RAM'iniz yuksek ise daha bir değer verebilirsiniz.). İşlemci cekirdeğini eğer performanslı olmasını istiyorsanız yarıya kadar getirilmesi tavsiye edilir fakat yarıyı gecmemesi gerekir. Bunları yaptıktan sonra ileri diyin.
Adım 7: Sanal makinenize depolama alanı verin. (Eğer 2 TB verirseniz veya boş alanınızdan fazla bir değer verirseniz Yeşil veya Mavi ekran alırsınız.). Bunları yaptıktan sonra ileri diyin ve bitir diyin
Adım 8: Sanal makinenizi acın.
Adım 9: Aynı DualBoot gibi diğer secenekler calışmayacaktır bu yuzden "VM And Other Options"a gelip ENTER'a basın. Ardından "Debugging Options"a gelip ENTER'a basın. Son olarak "Advanced Options"a gelip ENTER'a basın.
Adım 10: "Install PrimeOS To Harddisk"a gelip ENTER'a basın.
Adım 11: Size bir soru soracaktır, klavyeden "y" tuşuna ardından ENTER'a basın. Ardından yine soracaktır "y" ardından ENTER'a basın.
Adım 12: "Bliss / Prime" yazısını gorduğunuzde biraz beklemeniz gerekecek. Eğer cok fazla beklerseniz sanal makineyi yeniden başlatın ve adımları tekrarlayın. Eğer acılırsa acılan ekranda "Create / Modify Partitions" a gelip ENTER'a basın.
Adım 13: Acılan ekranda "Aşağı Ok Tuşu"na basın ve "Sağ - Sol" ile "New" seceneğinin ustune gelip ENTER'a basın.
Adım 14: "Primary" seciliyken ENTER'a basın ve ardından yine ENTER'a basın.
Adım 15: "Write"ın usune gelip ENTER'a basın ve cıkan ekrana "yes" yazıp ENTER'a basın.
Adım 16: Ardından "Bootable" seciliyken ENTER'a basın ve "Quit"e gelip ENTER'a basın.
Adım 17: Cıkan ekranda en ustteki seciliyken ENTER'a basın. Cıkan ekranda "ext4"e gelip ENTER'a basın.
Adım 18: Cıkan ekranda "yes"e tıklayın ve bekleyin. Ve beklemeden sonra yine "yes"e basın ve bekleyin.
Adım 19: Daha sonra ekranda hicbir şeye dokunmadan yukarıdan Aygıtlar>Optik Suruculer>Diski Sanal Surucuden Kaldır diyin ve cıkan ekranda "Zorla Sok"e tıklayın.
Adım 20: "Reboot"un ustune gelin ve ENTER'a tıklayın.
Adım 21: Reboot'tan sonra cıkan ekranda PrimeOS'a tıklayın.
Eğer bu adımlardan herhangi biri calışmazsa Acer asla Linux kaldırmıyor demektir.
Mesela ben Acer Aspire A315-57G kullanıyorum ve olmadı fakat bu herkeste olmayacak diye bir şey değil.
Okuduğunuz icin teşekkurler.
TeknoGaming
Centipat