Fatiha suresinin Arapca, Turkce okunuşu, anlamı, fazileti ve tefsiri. Fatiha suresi nerede inmiştir? Fatiha suresi kac ayettir? Kısaca Fatiha suresinin fazileti ve onemi... Fatiha Suresi ’nin anlamını, Arapca ve Turkce okunuşunu, tefsirini (tr|fatiha suresi) ve mealine metnimizden ulaşabilirsiniz.
Fatiha suresi ile ilgili sizler icin hazırladıklarımız: Fatiha Suresi Dinle (Fatih Collak) Fatiha Suresi Arapca Okunuşu Fatiha Suresi Arapca Yazılışı Fatiha Suresi Turkce Okunuşu Fatiha Suresi Anlamı Fatiha Suresi Neden Bahsediyor? Fatiha Suresi ’nin Fazileti Fatiha Ne Demek? Fatiha Suresi Kac Ayettir? Fatiha Suresi İniş Sebebi Fatiha Suresi Tefsiri - Video (Prof. Dr. Omer Celik) Fatiha Suresinde Her Hastalığa Şifa Var Namazda Okunan Sureler Ayetel Kursi, Yasin Suresi Arapca-Turkce Okunuşu, Anlamı ve Tefsiri FATİHA SURESİ NEREDE İNMİŞTİR VE KAC AYETTİR? Fatiha Suresi, Mekke doneminde inmiştir. Yedi Âyettir. Kur ’an-ı Kerim ’in ilk sûresi olduğu icin “başlangıc” anlamına “FÂtiha” adını almıştır. Sûrenin ayrıca, “Ummu ’1-Kitab” (Kitab ’ın ozu) “es-Seb ’ul-MesÂnî” (Tekrarlanan yedi Âyet) , “el-EsÂs”,“el-VÂfiye”, “el-KÂfiye”, “el-Kenz”, “eş-Şif”, “eş-Şukr” ve “es-SalÂt” gibi başka adları da vardır. Kur ’an ’ın icerdiği esaslar oz olarak FÂtiha ’da vardır. Zira ovgu ve yuceltilmeye lÂyık bir tek Allah ’ın varlığı, onun hÂkimiyeti, tek mabut oluşu, kulluğun ancak O ’na yapılıp O ’ndan yardım isteneceği, bu sûrede ozlu bir şekilde ifade edilir. FÂtiha Sûresi, aynı zamanda baştan başa eşsiz guzellikte bir dua, bir yakarıştır.
FATİHA SURESİ DİNLE - FATİH COLLAK
FATİHA SURESİ ARAPCA OKUNUŞU (Meal ve tefsiri icin tıklayınız)
FATİHA SURESİ ARAPCA YAZILIŞI بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ ١﴾ اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَۙ ﴿٢﴾ اَلرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِۙ ﴿٣﴾ مَالِكِ يَوْمِ الدّ۪ينِۜ ﴿٤﴾ اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَع۪ينُۜ ﴿٥﴾ اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَق۪يمَۙ ﴿٦﴾ صِرَاطَ الَّذ۪ينَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْۙ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّٓالّ۪ينَ ﴿٧
FATİHA SURESİ OKUNUŞU* (*Turkce okunuşlarından Kur'an-ı Kerim okumak uygun gorulmemektedir. Ayetler Turkce olarak arandıkları icin aramalarda cıkmak icin sitemize eklenmiştir.)
1- “BismillÂhi ’r-RahmÂni ’r-Rahîm.
2- ElhamdulillÂhi Rabbi ’l-Âlemîn.
3- Er-RahmÂni ’r-Rahîm.
4- MÂliki yevmi ’d-dîn.
5- İyyÂke na ’budu ve iyyÂke neste ’în.
6- İhdine ’s-sırÂta ’l-mustakîm.
7- SırÂta ’l-lezîne en ’amte aleyhim. Ğayri ’l-meğdûbi aleyhim ve le ’d-dÂllîn.”
FATİHA SURESİ ANLAMI 1- RahmÂn ve rahîm olan Allah ’ın adıyla. 2- Hamd (ovme ve ovulme), Âlemlerin Rabbi Allah ’a mahsustur. 3- O, rahmÂndır ve rahîmdir. 4- Ceza gununun mÂlikidir. 5- (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız. 6- Bize doğru yolu goster. 7- Kendilerine lutuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil! Âmin.
FATİHA SURESİ TEFSİRİ
FATİHA SURESİ HAKKINDA BİLGİLER FATİHA SURESİ'NİN NUZUL SEBEBİ Mushafta birinci, nuzûl sıralamasında 5. sûredir. Hz. Muhammed ’in peygamberliğinin ilk yıllarında Mekke ’de nÂzil olduğu hususunda ittifak vardır. Kaynaklarda nuzûl sebebiyle ilgili ozel bir olay yoktur. Kur ’an ’ın hem bir mukaddimesi hem de ozeti gibidir. Ayrıca her muminin kıldığı namazın butun rek‘atlarında rabbi ile konuşurcasına okuması ve bu sayede O ’na yaklaşması murat edilmiştir.
FATİHA NE DEMEK? FATİHA SURESİ KAC AYETTİR? Kur ’an ilimlerine dair kaynaklarda birden fazla adı vardır; ancak bunlardan “FÂtiha, es-Seb‘u ’l-mesÂnî, Ummu ’l-kitÂb” adları hadislerde gecmektedir (bk. BuhÂrî, “Tefsîr”, 1, “EzÂn”, 109; Tirmizî, “SalÂt”, 183). FÂtiha “ilk, evvel, başlangıc” demektir. Butun olarak gelen ilk sûre olduğu, Kur ’Ân-ı Kerîm ’i okumaya ve yazmaya onunla başlandığı icin bu adı almıştır.
FÂtiha sûresinden once gelen (nÂzil olan) Âyetler, ait oldukları sûrelerin parcalarıdır ve bu sûrelerin nuzûlu FÂtiha ’dan sonra tamamlanmıştır. es-Seb‘u ’l-mesÂnî “ikilenen, tekrarlanan yedi” demektir. Bu sûre yedi Âyetten oluştuğu ve namazda en az iki kere okunduğu ya da her rek‘atta ona bir başka sûre veya birkac Âyet eklendiği icin bu ismi almıştır. Ummu ’l-kitÂb “kitabın aslı, temeli, anası” demektir.
Bazı hadislerde “Ummu ’l-Kur ’Ân” (Kur ’an ’ın anası) şeklinde ifade edilmiştir. FÂtiha sûresine bu ismin verilmesi, yukarıda işaret edilen ve az sonra acıklanacak olan iceriği sebebiyledir. FÂtiha ’nın yedi Âyetli bir sûre olduğunda goruş birliği vardır. Bu yedi Âyetin sayımı, besmelenin FÂtiha sûresine dahil bir Âyet olup olmadığı konusundaki goruş ayrılığı sebebiyle farklı olmuştur. Mekke ve Kûfeli kıraat Âlimlerine (kurrÂ) gore besmele FÂtiha ’ya dahil bir Âyettir, “el-hamdu” ile başlayan ise ikinci Âyettir. Medine, Basra ve Şam kurrÂsına gore besmele FÂtiha ’ya dahil bir Âyet değildir, “el-hamdu...” birinci Âyettir. Bu konuya besmelenin tefsirinde tekrar donulecektir. Besmeleyi FÂtiha ’dan saymayanlara gore “en‘amte aleyhim”den sonrası ayrı bir Âyettir ve yedi rakamı boyle tamamlanmaktadır.
FATİHA SURESİ NE ANLATIYOR? Bu sûre ilÂhî kitabın butun amaclarını; getirdiği mÂna, bilgi ve hukumleri ozet halinde ihtiva etmektedir. Kur ’Ân-ı Kerîm ’in gonderiliş amacı insanların dunya hayatını duzene koymak ve iyi (ilÂhî irade, rız ve duzene uygun) bir dunya hayatından sonra ebedî saadeti sağlamaktır. Bu amaca ulaşabilmek icin:
Emir ve yasaklara ihtiyac vardır. Bu emir ve yasakların hayata gecmesi, bunların kaynağının “yaratıcı, varlığı zaruri, kemal sıfatlarına sahip, her ceşit eksiklik ve kusurdan uzak bulunan Allah” olduğunun bilinmesine bağlıdır. Bu imanı, bu bilgi ve şuuru desteklemek uzere de mukÂfat ve ceza vaadi gerekir. Sûrenin başından “yevmi ’d-dîn”e kadar birincisi, “mustakîm”e kadar ikincisi ve buradan sonuna kadar da mukÂfat ve ceza vaadi ile –konuları desteklemek, canlı bir şekilde tasvir etmek ve gecmişten ibret alınmasını sağlamak uzere verilen– Kur ’an kıssalarının ozu veciz bir şekilde ifade edilmiştir. Kur ’Ân-ı Kerîm ’in bilgi, irşad ve tÂlimatla ilgili butun muhtevası “bilinmesi ve inanılması gerekenler” ve “yapılması gerekenler” diye ikiye ayrılabilir.
Birincisinde Allah, peygamberlik, gayb Âlemi hakkında bilgiler, oğutler, misaller, hikmetler ve kıssalar vardır. İkincisinde ise ibadetler, hayat duzeni gibi amelî, ahlÂkî hukumler ve oğretiler vardır. FÂtiha sûresi butun bunları ya sozu veya ozuyle ihtiva etmektedir ya da bu konularda aklın onunu acarak ona ışık tutmaktadır. “Hamd Allah ’a mahsustur” cumlesi Allah TeÂl ’nın kendisini hamde(ovgu, yuceltme) lÂyık kılan butun yetkinlik sıfatlarını; “Âlemlerin rabbi” ifadesi diğer yaratma ve fiil sıfatlarını; “rahmÂn ve rahîm” isimleri Allah ’ın insanlara rahmet ve merhametinden kaynaklanan din kurallarını; “ceza ve hesap gununun sahibi” nitelemesi kıyamet hallerini ve Âhiret Âlemini; “Yalnız sana kulluk ederiz” kısmı iman, ibadet ve sosyal duzeni; “Yalnız senden yardım dileriz” cumlesi amellerde ihlÂsı (ibadetlerin yalnızca Allah rızÂsı icin yapılmasını) ve tevhidi (O ’ndan başkasına kul olarak boyun eğilmemesini, Tanrı ’ya mahsus sıfat ve etkilerin O ’ndan başkasına tanınmamasını) ifade etmektedir. “Bizi doğru yola ilet” cumlesi ibadet, nizam, duşunce ve ahlÂk cercevesini, “nimete erdirdiklerinin yoluna...” kısmı gelip gecmiş ornek nesilleri, millet ve toplulukları; “gazaba uğramışların ve sapmışların yoluna değil” bolumu ise kotu ornek teşkil eden ve hallerinden ibret alınması gereken gecmiş toplulukları icine almaktadır.
Denebilir ki besmelenin başındaki “bi” edatından başlayarak besmeleye, sonra FÂtiha ’ya ve devamında butun Kur ’an ’a doğru ilÂhî sırlar perde perde acılmakta; yoğunlaştırılmış dar hacimden, yoğunluğu gittikce hafifleyen geniş hacimlere doğru yansıyan ilÂhî irşadın ışığı Âlemlere yayılmaktadır. “Bi” edatındaki “musÂhabe” (beraberlik) ve “ istiÂne” (yardım dileme) mÂnaları, kul ile Allah ilişkisinin ve dolayısıyla dinin amacının butununu ihtiva etmektedir. Besmelenin geri kalan kısmı ile FÂtiha, bu ilişkiyi daha da acarak devam etmekte, diğer sûre ve Âyetler de bunları, aralarında bir butunluk oluşturarak her kabiliyet ve zihin seviyesine uygun uslûplar icinde acıklığa kavuşturmaktadır.
FATİHA SURESİ'NİN FAZİLETİ Gerek yalnızca “elhamdulillÂh” vb. şeklinde ifade edilen hamdin ve gerekse butunuyle FÂtiha sûresinin değeri ve muminin dinî hayatındaki yeri hakkında bircok sahih hadis bulunmaktadır: “Zikrin en ustunu ‘l ilÂhe illallah ’, duanın en yucesi ‘elhamdulillÂh ’tır” (Tirmîzî, “Du”, 9). “Allah ’a hamd ile başlamayan her onemli işin sonu guduktur” (İbn MÂce, “NikÂh”, 19). Allah ’ın Resulu, Ebû Saîd b. Muall isimli sahÂbîye, Kur ’Ân-ı Kerîm ’deki en buyuk sûreyi mescidden cıkmadan bildireceğini ifade buyurmuş, sonra da bunun FÂtiha olduğunu acıklamıştır (BuhÂrî, “Fez ’ilu ’l-Kur ’Ân”, 9). Yine bircok sahih hadiste FÂtiha sûresinin şifa ozelliği ile ilgili acıklamalar yapılmıştır (mesel bk. BuhÂrî, “Fez ’ilu ’l-Kur ’Ân”, 9).
FATİHA SURESİ İLE İLGİLİ YAZILAR FATİHA SURESİ ’NİN 1. VE 2. AYETİNİN TEFSİRİ FATİHA SURESİ ’NDEN SONRA “AMİN” DEMENİN HUKMU FATİHA SURESİ ’NİN TEFSİRİ VE FAZİLETLERİ KUR ’ÂN-I KERÎM ’DEN DUÂLAR 1 (FATİHA SÛRESİ 1-7) FATİHA SURESİ ’NDEKİ MUHTEŞEM HİKMETLER “EL – FATİHA” DENİLİNCE FATİHA OKUMAK ZORUNDA MIYIZ? UC İHLAS BİR FATİHÂ NEDEN OKUNUR VE FAZİLETİ NEDİR? “FATİHA SURESİNİN İDRAKİNE VARMALIYIZ” FATİHA SURESİ'NDEN SONRA ÂMİN DEMENİN FAZİLETİ
FATİHA SURESİ'NİN UZUN TEFSİRİ
NAMAZDA OKUNAN SURELER Fil Suresi , Kureyş Suresi , Maun Suresi , Kevser Suresi ,Kafirun Suresi , Nasr Suresi , Tebbet Suresi, İhlÂs Suresi , Felak Suresi , Nas Suresi , Ayet-el Kursi, İnşirah Suresi, Fecr Suresi

İslam ve İhsan