
Bir insan kendini neden over? “Siz kendinizi overek temize cıkarmaya calışmayın. Cunku kotuluklerden sakınanları Allah daha iyi bilir” ayetini nasıl anlamalıyız?Bir kimsenin gozune girmek, gucunden yararlanarak menfaat sağlamak gibi ahlak dışı maksatlarla onda bulunmayan guzel nitelikleri sayarak ovmek İslam ahlakına aykırıdır ve menedilmiştir.
Necm sûresinin 32. ayetinde şoyle buyrulur:
“Siz kendinizi overek temize cıkarmaya calışmayın. Cunku kotuluklerden sakınanları Allah daha iyi bilir.” (Necm sûresi, 32)
İNSAN NEDEN OVUNUR? İnsan başkalarının gozunde kendisini buyutmek icin ovunur durur. Halbuki ovundukce değeri duşer, itibarını kaybeder. İnsanın kendini ovmesini doğru bulmayan Peygamber (s.a.s.) Efendimiz, “değerli insan”, “iyi adam” gibi mÂnalar taşıyan bazı isimleri bile değiştirmiştir.
Atamız Hz. Âdem ’in (a.s.) topraktan yaratıldığı hÂtırdan cıkarılmamalı, daha sonraki nesillerin dunyaya geliş şekli, doğduğu zamanki hali, yıllarca suren Âcizliği ve zayıflığı unutulmamalıdır. İşte o zaman insan kibir ve gurura kapılmaya hakkı olmadığını daha iyi anlar.
Allah TeÂlÂ, kendini beğenenleri ve buyukluk taslayanları sevmediğini acıklamış (Nahl sûresi, 23), Resûl-i Ekrem (s.a.s.) Efendimiz de kalbinde zerre kadar kibir bulunan kimsenin cennete giremeyeceğini kesin bir dille belirtmiştir. Bize yakışan mutevÂzi olmak ve Allah TeÂl ’nın yasakladığı kotu davranışlardan uzak durmaktır.
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan