Allah sevgisi ile ilgili ayetler hangileridir?Gercek mu ’min, Allah ’ın guzelliğini ve buyukluğunu kavrayan, lutfunu bekleyen, iyiliklerini ve nimetlerini bilen kimsedir. Bu idrakteki kul Rabbini sever, kalbi surekli Allah ’la meşgul olur, davranışlarında onun rızasını ve memnuniyetini kazanmayı hedefler.
Sevgilerin en yucesi Allah sevgisidir. Muhtelif ayet-i kerimelerde şoyle buyrulur:
ALLAH SEVGİSİ İLE İLGİLİ AYETLER Buna rağmen oyle insanlar var ki Allah ’tan başka varlıkları O ’na denk tutar da Allah ’ı sever gibi onları severler. Gercek mu ’minlerin Allah ’a olan sevgileri ise, her şeyden daha sağlam ve daha kuvvetlidir. Keşke o zulmedenler, azabı gorduklerinde anlayacakları gibi, şimdiden butun kuvvetin Allah ’a ait olduğunu ve Allah ’ın, azabı gercekten cok şiddetli bir zat olduğunu anlasalardı! (Bakara suresi, 165. ayet)
Yuzlerinizi doğu ya da batı tarafına cevirmeniz iyilik değildir. Asıl iyilik; Allah ’a, Âhiret gunune, meleklere, kitaplara ve peygamberlere inanan; malını sevdiği halde akrabasına, yetimlere, yoksullara, yolda kalan gariplere, dilenenlere, hurriyetine kavuşmak isteyen kole ve esirlere veren; namazı dosdoğru kılıp zekÂtı odeyen; antlaşma yaptığında sozunde duran; sıkıntı, darlık, hastalık ve şiddetli savaş zamanlarında sabredenlerin yaptığıdır. Kulluklarında samimi ve durust olanlar işte bunlardır; gercek takv sahipleri de yine bunlardır. (Bakara suresi, 177. ayet)
Rasûlum! Kullarım sana beni sorarlarsa, şuphesiz ben onlara cok yakınım. Bana dua edenin duasına icÂbet ederim. Oyleyse onlar da benim dÂvetime uysunlar ve bana iman etsinler. Boyle yaparlarsa, en doğru yolu bulmuş olurlar. (Bakara suresi, 186. ayet)
Rasûlum! De ki: “Eğer Allah ’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve gunahlarınızı bağışlasın. Allah cok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.” (Al-i İmran suresi, 31. ayet)
De ki: “Allah ’a ve Peygamber ’e itaat edin.” Eğer yuz cevirirlerse, bilsinler ki Allah, kÂfirleri sevmez. (Al-i İmran suresi, 32. ayet)
Allah, vaktiyle butun peygamberlerden: “Size kitap ve hikmet verdikten sonra, sahip olduğunuz bu bilgileri tasdik eden bir peygamber size geldiğinde, ona mutlaka inanacak ve kesinlikle yardım edeceksiniz!” diye soz almıştı. Ardından: “Bunu kabul ettiniz, bu ağır yukumu sırtınıza aldınız mı?” diye sormuş, onlar da: “Kabul ettik” demişlerdi. Bunun uzerine Allah: “Oyleyse şÃ‚hit olun, ben de sizinle beraber şÃ‚hit olanlardanım” buyurdu. (Al-i İmran suresi, 81. ayet)
Biz de onun duasını kabul buyurduk; hanımını doğuma elverişli hÂle getirerek ona Yahya ’yı bağışladık. Gercekten onlar, hayırlı işler yapmakta birbiriyle yarışan, sevap umarak ve azabımızdan korkarak bize yalvaran, bize karşı pek derin bir korku ve saygı icinde bulunan kimselerdi. (Enbiya suresi, 90. ayet)
Mu ’min kadınlara da soyle: Gozlerini harama bakmaktan sakınsınlar; iffet ve namuslarını korusunlar. Mecbûren gorunen kısımları mustesnÂ, guzelliklerini ve suslerini teşhir etmesinler. Başortulerini, yakalarının uzerine kadar ortsunler. Guzelliklerini ve suslerini; kocalarından, babalarından, kayınpederlerinden, kendi oğullarından, uvey oğullarından, erkek kardeşlerinden, erkek kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, Musluman kadınlardan, kendi cÂriyelerinden, erkeklikten kesilip kadınlara ihtiyac duymayan hizmetcilerden veya henuz kadınların mahrem yerlerini anlamayan cocuklardan başkasına gostermesinler. Bir de gizledikleri guzelliklere, suslere dikkat cekecek ve erkeklerde arzu uyandıracak şekilde ayaklarını yere vurarak yurumesinler. Ey mu ’minler! Hepiniz tevbe ederek Allah ’a yonelin ki kurtuluşa eresiniz. (Nur suresi, 31)
Gormez misin ki, goklerde ne var, yerde ne varsa hepsini Allah bilir? Uc kişi gizli bir goruşme icin bir araya gelecek olsa veya fısıldaşsa mutlaka dordunculeri Allah ’tır. Beş kişi bir araya gelse veya fısıldaşsa altıncıları mutlaka Allah ’tır. Bundan daha az veya daha cok sayıda kişi her nerede bir araya gelirse gelsin, ne fısıldaşırsa fısıldaşsın Allah mutlaka yanlarındadır. Sonra da Allah onlara yaptıklarını kıyÂmet gununde tek tek bildirecektir. Doğrusu Allah, her şeyi hakkiyle bilir. (Mucadele suresi, 7 ayet)
Rasûlum! De ki: “Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, kabileniz, kazandığınız mallar, iyi iken durgunluğa uğramasından korktuğunuz ticÂret ve hoşunuza giden meskenler size Allah ’tan, Rasûlu ’nden ve O ’nun yolunda cihattan daha sevimli ise o zaman Allah ’ın azap emri gelinceye kadar bekleyin! Cunku Allah, boyle yoldan cıkmış fÂsıklar gurûhunu doğru yola erdirmez.” (Tevbe suresi, 24. ayet)
Kaynak: kuranvemeali.com
İslam ve İhsan