Allah ’ın vucud sıfatı ile ilgili ayetler hangileridir?Vucûd, “Var olmak” demektir. Buna “sıfat-ı nefsiye” de denir. Allah olmasaydı hicbir şey var olamazdı. KÂinÂtın varlığı O ’nun varlığına en buyuk tanıktır. Vucûd sıfatı hakkında pek cok ayet-i kerime vardır.
ALLAH ’IN VUCUD SIFATI HAKKINDA AYETLER Biz İbrÂhim ’e delille akıl yurutmesi, kesin bir ilme ve imana sahip olması icin goklerin ve yerin muhteşem saltanatını oylece gosteriyorduk. (En'Âm suresi, 75. Ayet)
Şunu bilin ki ben, dupduru bir iman ve teslimiyetle yuzumu gokleri ve yeri yoktan yaratan Allah ’a cevirdim. Ben muşriklerden değilim. (En'Âm suresi, 79. Ayet)
De ki: “Butun hamdler Allah ’a, selÂm da onun sectiği kullar uzerine olsun! Şimdi soyleyin bakalım, Allah mı hayırlıdır, yoksa muşriklerin O ’na ortak koştuğu varlıklar mı?” (Neml suresi, 59. Ayet)
Onlar mı hayırlı yoksa butun varlıkları baştan yaratan, sonra o yaratmayı aralıksız tekrar edip yenileyen, oldukten sonra tekrar diriltecek olan ve sizi hem gokten hem de yerden rızıklandıran mı? Allah ile beraber başka bir ilÂh daha olur mu hic? Eğer doğru soyluyorsanız, haydi delilinizi getirin! (Neml suresi, 64. Ayet)
Rasûlum! De ki: “Duşunun bakalım, eğer Allah kıyÂmet gunune kadar geceyi uzerinizde aralıksız devam ettirse, Allah ’ın dışında, size ışık getirebilecek bir ilÂh kimdir? HÂl gerceğe kulak vermeyecek misiniz?” (Kasas suresi, 71. Ayet)
Kullarına olan merhametinden oturu Allah, sizin icin geceyi ve gunduzu yarattı ki geceleyin sukûnete erip dinlenesiniz, gunduzun de O ’nun lutfundan rızkınızı arayıp şukredesiniz. (Kasas suresi, 73. Ayet)
Eğer onlara: “Gokleri ve yeri yaratan, guneş ve ayı insanların hizmetine veren kimdir?” diye sorsan mutlaka “Allah ’tır” derler. O halde nasıl oluyor da doğru yoldan sapıp, bÂtıl yollara surukleniyorlar. (Ankebut suresi, 61. Ayet)
Yine onlara: “Gokten suyu indirip, olumunden sonra yeryuzunu onunla dirilten kimdir?” diye soracak olsan, mutlaka “Allah ’tır” derler. Buna karşılık sen de onlara de ki: “Butun deliller kendisinin yegÂne Rab ve İlÂh olduğunu gosteren Allah ’a hamdolsun!” Fakat insanların coğu akıllarını kullanıp gereği gibi duşunmezler. (Ankebut suresi, 63. Ayet)
O Evvel ’dir, Âhir ’dir, ZÂhir ’dir, BÂtın ’dır. O her şeyi hakkiyle bilir. (Hadid suresi, 3. Ayet)
Uzerlerinde kanatlarını aca kapaya ucan kuşları gormuyorlar mı? Onları havada tutan RahmÂn ’dan başkası değildir. Şuphesiz O, her şeyi hakkiyle gormektedir. (Mulk suresi, 19. Ayet)
De ki: “Soyleyin bana: Eğer suyunuz yerin dibine cekiliverse, size kaynağından akıp duran yeni ve tatlı bir suyu kim getirebilir?” (Mulk suresi, 30. Ayet)
Kaynak: kuranvemeali.com
İslam ve İhsan