"Febieyyi alai rabbikuma tukezzibani" ne demek? "Febieyyi alai rabbikuma tukezziban" anlamı nedir? "Febieyyi alai rabbikuma tukezziban" ayetinin Arapcası, yazılışı, anlamı, tefsiri ve fazileti nedir? "Febieyyi alai rabbikuma tukezziban" ayeti Rahman suresinde kac kere geciyor?Febieyyi ala-i rabbikuma tukezziban ayeti Rahman suresinde gecmektedir. Bu Âyet-i kerîme ehemmiyetine binÂen sûre boyunca tam otuz bir kez aynı ifadelerle tekrar edilmektedir. Anlamı: “O hÂlde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?
RahmÂn sûresi Mekke ’de nÂzil olmuştur. 78 Âyettir. İsmini 1. Âyette gecen Allah TeÂl ’nın اَلرَّحْمٰنُ (RahmÂn) ism-i şerîfinden alır. Bu isim, sûrenin muhtevasıyla da alakalıdır. Zira sûrede baştan sona kadar Allah ’ın rahmeti ve rahmetinin tezahurleri zikredilir.
Sûrede CenÂb-ı Hakk ’ın insan ve cinlere bahşettiği buyuk nimetleri sayılır. Her nimet hatırlatıldıkca O hÂlde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz? (Febieyyi ala-i rabbikuma tukezziban) (RahmÂn 55/13) ikazı tekrar edilir. İnkÂrcı ve nankorlerin cehennemdeki cezalarına kısaca temas edildikten sonra, iyilik ve ihsan sahiplerine va ’dedilen kat kat cennetlerin ve o cennetlerde yığınla kaynaşan nimetlerin genişce tasviri yapılır.
Febieyyi Alai Rabbikuma Tukezziban Ayeti Arapca Yazılışı ve Anlamı:
Ayetin Anlamı: “O hÂlde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?"
AYETİN TEFSİRİ Bu Âyet-i kerîme ehemmiyetine binÂen sûre boyunca tam otuz bir kez aynı ifadelerle tekrar edilmektedir. Allah TeÂl ’nın her bir nimeti ve kudret tecellisi zikredildikce, tum insan ve cin topluluğunu ikaz sadedinde, kalp kapılarını bu nimetin ve kudretin gercek sahibini tanımaya ve O ’na şukretmeye acmak uzere bu ilÂhî ferman tekrarlanır durur. Burada uzerinde durulması gereken uc onemli nokta vardır.
Birincisi, hitap, iki sorumlu cins olan insanlara ve cinleredir. Bunun insanların mu ’min ve kÂfirlerine olduğu da soylenir. Fakat doğrusu birincisidir.
İkincisi; اٰلَٓاءُ (ÂlÂi) kelimesinin uc onemli mÂnası vardır:
Nimetler,
Mukemmel ve şaşılacak kuvvet, kudret,
Ovguye layık sıfatlar, kemÂlÂt ve faziletler.
Dolayısıyla kullanıldığı yer ve bağlamına gore bu mÂnalardan biri, ikisi veya ucu birden ele alınıp Âyeti tefsir etmek mumkun olabilir. Mesela buradaki bağlamında hem nimet, hem kudret hem de hamde layık sıfatlar mÂnasında kullanılmış olması muhtemeldir. Cunku bahsedilen hususların hem nimet, hem kudret, hem de Allah TeÂl ’nın hamde layık yuce sıfat ve fiillerini alakadar eden yonleri vardır.
Ucuncusu; “yalanlıyorsunuz” ifadesi, insan ve cinlerin Allah ’ın nimetlerine ve ovguye layık sıfatlarına karşı takındıkları tavrı anlatır. Şoyle ki:
Bir kısmı, bu nimetleri Allah ’ın yarattığına inanmazlar ve tum bu maddelerin kendi kendilerine oluştuğunu ya da bir tesaduf sonucu kendiliğinden meydana geldiğini zannederler. Dolayısıyla bunun ardında bir hikmet olduğunu duşunmezler.
Bazıları, bu nimetleri yaratanın Allah olduğunu kabul etmekle birlikte, O ’na başkalarını ortak koşarak onlara ibÂdet ederler. Allah ’ın verdiği rızıktan faydalanmalarına rağmen, başkalarına “hamd u sena” ederler.
Bir kısmı, tum bu nimetleri Allah ’ın verdiğine inanırlar fakat O ’nun emirlerini yerine getirmezler. Allah ’ın gonderdiği mesaja hicbir şekilde kulak asmazlar. İşte bu da başka turlu bir nankorluktur ve Allah ’ın nimetlerini yalanlamaktır.
Bazıları ise, Allah ’ın nimetlerini yalanlamadıkları gibi, ayrıca nankorluk de etmezler. Ancak bu kimselerin yaşadıkları hayat tarzının nankorluk edenlerinkinden bir farkı yoktur. Bu tur kimseler, her ne kadar dilleriyle inkÂr etmemiş olsalar bile, fiilen Allah ’ın nimetlerini yalanlamaktadırlar.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.), birgun ashÂbının yanına cıkmış ve onlara RahmÂn sûresini başından sona kadar okumuştu. Daha sonra şoyle buyurdu:
“Cinlerle buluştuğum gece, ben bu sûreyi cinlere de okudum; onlar sizden daha guzel karşıladılar. Ben ne zaman «O hÂlde, Rabbinizin hangi nimetlerini yalanlıyorsunuz?» (RahmÂn 55/13) Âyetine gelsem, onlar «Senin hicbir nimetini inkÂr etmeyiz, ey Rabbimiz, sana hamdolsun» diyorlardı.” (Tirmizî, Tefsir 55/1)
İşte gercekten şukreden bir kul olabilmek icin bu tur nimetleri yalanlama sayılabilecek yanlış tutum ve davranışlardan uzak durup, o nimetlerin kıymetini bilmeye ve onların sahibine tam bir kulluk yapmaya calışmak gerekir. Cunku bizi yoktan yaratıp varlık Âlemine getiren O ’dur. (Tefsir: Prof. Dr. Omer Celik)
AYETEL KURSİ - AMENARRASULU - NAMAZ SURELERİ AYETEL KURSİ ’NİN OKUNUŞU, ANLAMI VE TEFSİRİ AMENERRASULU ’NUN OKUNUŞU, ARAPCASI VE FAZİLETİ NAMAZ SURELERİNİN SIRASI İLE OKUNUŞU HUVALLAHULLEZİ SURESİ ANLAMI VE OKUNUŞU İLGİLİ SURELER YASİN SURESİ TURKCE OKU, DİNLE VE FETİH SURESİ MEALİ FETİH SURESİ TURKCE OKU, DİNLE VE FETİH SURESİ MEALİ RAHMAN SURESİ TURKCE OKU, DİNLE VE FETİH SURESİ MEALİ VAKIA SURESİ TURKCE OKU, DİNLE VE FETİH SURESİ MEALİ TEBAREKE (MULK) SURESİ ARAPCA TURKCE OKUNUŞU VE MEALİ AMME SURESİ ARAPCA TURKCE OKUNUŞU VE MEALİ TAHA SURESİ ARAPCA TURKCE OKUNUŞU VE ANLAMI KIYAMET SURESİ ARAPCA TURKCE OKUNUŞU VE ANLAMI
İslam ve İhsan
Er-Rahman -celle celalûhu- (EsmÂ-ul Husn Şerhi)