
Ayetel Kursi Arapca, Turkce okunuşu, anlamı, tefsiri ve fazileti nedir? Ayetel Kursi duası okunuşu ve anlamı nedir? Ayetel Kursi Kuranı Kerimde hangi ayette geciyor ? Ayetel Kursi'nin konusu, ozellikleri, faydaları, sırları neler? Ayetel Kursi okumak dinlemek istiyorum diyen kullanıcılarımız icin resimli Ayetel Kursi, sesli Ayetel Kursi ve daha fazlası...“Kur ’an ’ın en faziletli Ă‚yeti Bakara sûresindeki Âyetu ’l-kursi ’dir. Bu Ă‚yet bir evde okunduğu zaman şeytan oradan uzaklaşır. ” (Tirmizî, FedĂ‚ilu ’l-Kur ’an, 2) "Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) şoyle buyurdular: "Her şeyin bir şerefi var. Kur'an-ı Kerim'in şerefesi de Bakara suresidir. Bu surede bir ayet vardır ki, Kur'an ayetlerinin efendisidir." (Tirmizi, Sevabu'l-Kur'an 2, (2881).)
Ayetel Kursi okumak dinlemek istiyorum diyen kullanıcılarımız icin resimli Ayetel Kursi, sesli Ayetel Kursi ve daha fazlasını sizler icin derledik.
Ayetel Kursi hakkında sizler icin hazırladıklarımız: Ayetel Kursi Hakkında Kısaca Bilgi Ayetel Kursi Duası Arapca Yazılışı Ayetel Kursi Duası Okunuşu (Turkce) Ayetel Kursi Anlamı (Meali Turkce) Ayetel Kursi Oku Dinle (Fatih Collak) Ayetel Kursi İniş Sebebi Ayetel Kursi Nasıl İndirildi? Ayetel Kursi Nerelerde Okunur? Ayetel Kursi ’nin Ozellikleri, Faydaları ve Fazileti İle İlgili Hadisler Ayetel Kursi Tefsiri Ayete-l Kursi ’nin Oğrettiği Hakikatler Ayetel Kursi'yi Cok Onemli Yapan Hikmetler Nelerdir? Ayetel Kursi'nin Faziletleri Nelerdir? Yatarken Âyete ’l Kursî ’yi Okumanın Fazileti Namazda Okunan Sureler AYETEL KURSİ HAKKINDA KISACA BİLGİ Ayetel Kursi Bakara suresinin 255. ayetinde yer almaktadır. İcinde Allah ’ın kursusu zikredildiği icin “Ayetu ’l-kursi” adıyla anılan bu Ă‚yet hem muhtevası hem de ustun ozellikleri sebebiyle dikkat cekmiş, hakkında hadisler vĂ‚rit olmuş, cok okunmuş, şifa ve korunmaya vesile kılınmıştır. Kelime-i şehĂ‚det ve İhlĂ‚s sûreleri nasıl İslĂ‚m inancının ozunu ihtiva ediyor ve insanlara Allah TeĂ‚lĂ‚ ’yı tanıtıyorsa Âyetu ’l Kursî de –onlardan daha geniş ve detaylı olarak- bu ozelliği taşımaktadır.
Bakara suresi Mushafta ikinci, nuzûl sıralamasında 87. sûredir, Medine ’de nĂ‚zil olmuştur. Kur ’an ’ın en uzun sûresidir. Tamamının bir nuzûl sebebi olmamakla birlikte bircok Ă‚yeti icin ozel iniş sebepleri vardır. O Ă‚yetler acıklanırken nuzûl sebepleri hakkında da bilgi verilecektir.
(Arapca Resimli Ayetel Kursi) AYETEL KURSİ ARAPCA اَللّٰهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ وَلاَ يَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ
AYETEL KURSİ TURKCE OKUNUŞU* (*Turkce okunuşlarından Kur'an-ı Kerim okumak uygun gorulmemektedir. Ayetler Turkce olarak arandıkları icin aramalarda cıkmak icin sitemize eklenmiştir.)
“BismillĂ‚hi ’r-RahmĂ‚ni ’r-Rahîm.
"AllĂ‚hu lĂ‚ ilĂ‚he illĂ‚ huvel hayyul kayyûm, lĂ‚ te'huzuhu sinetun velĂ‚ nevm, lehu mĂ‚ fissemĂ‚vĂ‚ti ve ma fil'ard, men zellezi yeşfeu indehu illĂ‚ bi'iznih, ya'lemu mĂ‚ beyne eydiyhim vemĂ‚ halfehum, velĂ‚ yu-hîtûne bi'şey'in min ilmihî illĂ‚ bima şĂ‚e vesia kursiyyuhussemĂ‚vĂ‚ti vel'ard, velĂ‚ yeûduhû hıfzuhumĂ‚ ve huvel aliyyul azim." (Bakara suresinin 255)
AYETEL KURSİ TURKCE ANLAMI RahmĂ‚n ve rahîm olan Allah ’ın adıyla.
"Allah kendisinden başka hicbir ilah olmayandır. Diridir, kayyumdur. Onu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Goklerdeki her şey, yerdeki her şey onundur. İzni olmaksızın onun katında şefaatte bulunacak kimdir? O, kulların onlerindekileri ve arkalarındakileri (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir. Onlar onun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. Onun kursusu butun gokleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. (O, goklere, yere, butun evrene hukmetmektedir.) Gokleri ve yeri koruyup gozetmek ona guc gelmez. O, yucedir, buyuktur." (Bakara suresinin 255)
AYETEL KURSİ DİNLE - FATİH COLLAK (Ayetel Kursi Okunuşu) Ayetel Kursi dinlemek istiyorum diyen kullanıcılarımız icin Fatih Collak Hoca'dan sesli Ayetel Kursi okunuşu...
AYETEL KURSİ İNİŞ SEBEBİ Muşrikler, tevhid inancını bir kenara bırakarak putlara tapıyor ve onların kendilerine şefaatci olacaklarına inanıyor, Allah TeĂ‚lĂ‚ ’ya inandıklarını soylemekle birlikte, O ’nun ulûhiyetine ait sıfatlarını inkĂ‚r ediyorlardı. Mekke devrinde tevhid inancını ispat eden pek cok Ă‚yet-i kerîme nĂ‚zil olmuşsa da Âyetu ’l-Kursî, Medine doneminin ilk yıllarında, Allah TeĂ‚lĂ‚ ’ya inanc konusundaki doğru itikadı Ă‚deta bir deklarasyon şeklinde beyan etmek ve Mekke ’de inmiş olan tevhid Ă‚yetlerinin ortak mĂ‚nĂ‚sını ozetlemek uzere indirildi. (el-Murşidî, vr:27/A)
AYETEL KURSİ NASIL İNDİRİLDİ? Kur ’Ă‚n-ı Kerîm, Peygamber Efendimiz ’e 23 yılda parca parca indirilmiş, her inen Ă‚yet-i kerîme Peygamber Efendimiz tarafından vahiy kĂ‚tiplerine yazdırılmıştır. Tefsir kitaplarımızda kaydedildiğine gore bu Ă‚yet-i kerîme indiğinde Peygamber Efendimiz, vahiy kĂ‚tiplerinin başında gelen Zeyd bin SĂ‚bit ’i cağırarak bu Ă‚yet-i kerimeyi yazdırmıştır.
Hazreti Ali ’nin oğlu Muhammed bin Hanefiyye ’den aktarıldığına gore bu Ă‚yet-i kerîme indiğinde yeryuzunde birtakım olağanustu hĂ‚ller yaşanmış, dunyada bulunan putlar yere duşmuş, krallar da dengelerini kaybederek taclarını duşurmuşlerdir.
AYETEL KURSİ NERELERDE OKUNUR? Ayetel kursi namaz icinde sure şeklinde okunduğu gibi, namazda tesbihden once de okunur. Aynı zamanda bu ayeti namaz dışında dua olarak ihlas suresi, nas suresi ve felak sureleri ile birlikte okumanında iyi olduğu soylenmektedir.
AYETEL KURSİ'NİN FAZİLETİ İLE İLGİLİ HADİSLER Kur'an-ın Şerefesi Ayet-el Kursi'dir Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) şoyle buyurdular: "Her şeyin bir şerefi var. Kur'an-ı Kerim'in şerefesi de Bakara suresidir. Bu surede bir ayet vardır ki, Kur'an ayetlerinin efendisidir." (Tirmizi, Sevabu'l-Kur'an 2, (2881).)
Hangi Ayet Daha Buyuk? Ubey İbnu Ka'b (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) bana:
"Ey Ebu'l-Munzir, Allah'ın Kitabından ezberinde bulunan hangi ayetin daha buyuk olduğunu biliyor musun?"
diye sordu. Ben:
"O Allah ki, O'ndan başka ilah yoktur, O, Hayy'dır, Kayyûm'dur (yani diridir her şeye kıyam sağlayandır" (Bakara, 225) -ki buna Ayet'u'l-Kursi denir- dedim.
Goğsume vurdu ve: "İlim sana mubarek olsun ey Ebu'l-Munzir!" dedi." (Muslim, Ebu Davud, Vitr, 17, (Salat 325, (1460).)
Okuyanı Muhafaza Eden Sure "Ayetel Kursi" Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Her kim akşam olunca Ha-mim el-Mu'min suresini baştan, 3. (dahil) ayetine kadar ve Ayete'l-Kursiyi okuyacak olursa bu iki Kur'an kıraati sayesinde sabaha kadar muhafaza olunur. Kim de aynı şeyleri sabahleyin okursa onlar sayesinde akşama kadar muhafaza edilirler." (Tirmizi, Sevabu'l-Kur'an 2, (2882).)
Kur'an'ın En Faziletli Ayeti Muhammed b. İsĂ‚'dan nakledildiğine gore İbnu'l-Aska' şoyle der:
"Adamın biri Hz. Peygamber'e gelip,
'Kur'an'ın en faziletli Ă‚yeti hangisidir?' diye sordu. Resulullah (asm.) şoyle buyurdu:
Âllah'u LĂ‚ilĂ‚he illĂ‚ huve'l-Hayyu'l-Kayyûm... " (Muslim, Musafirîn, 258; Ebû DĂ‚vûd, el-Huruf ve'l-Kiraa, 35; İbn Hanbel, V/142).
Başka bir hadisi şerifte şu şekilde gecmektedir:
"Kur'an'ın en faziletli Ă‚yeti Bakara sûresindeki Âyetu'l-kursi'dir. Bu Ă‚yet bir evde okunduğu zaman şeytan oradan uzaklaşır. " (Tirmizî, FedĂ‚ilu'l-Kur'an, 2)
Ayetel Kursi Şeytanı Evden Uzaklaştırır "Kur'an'ın en faziletli Ă‚yeti Bakara sûresindeki Âyetu'l-kursi'dir. Bu Ă‚yet bir evde okunduğu zaman şeytan oradan uzaklaşır. " (Tirmizî, FedĂ‚ilu'l-Kur'an, 2)
Ayetel Kursi En Faziletli Ayetlerdendir Hz. Peygamber (asm) şoyle buyurmuştur:
"Âyetu'l-kursî Kur'Ă‚n Ă‚yetlerinin şahıdır." (Tirmizî, FedĂ‚ilu'l-Kur'an, 2)
Bu Ă‚yet-i kerîmede CenĂ‚b-ı Allah'ın yuceliği, sıfatları, kĂ‚inatta meydana gelen buyuk olayların tamamen onun iradesi doğrultusunda vukû bulduğu, onun isteği ve izni olmadan hic bir kimsenin başkasına şefaat edemeyeceği, O'nun kursusu, goklerde ve yerdekilerin ona ait olduğu hakkında bilgi verilmektedir.
AYETEL KURSİ TEFSİRİ
AYETEL KURSİ'NİN TEFSİRİ "İcinde “kursî” kelimesi gectiği icin bu Ă‚yet-i kerîmeye “Âyetu ’l-Kursî” denilmiştir. Fazilet itibariyle Kur ’an ’ın en buyuk Ă‚yetidir. Nitekim Allah Resûlu (s.a.s.), Ubey b. Ka‘b ’a “Allah ’ın kitĂ‚bında en buyuk Ă‚yet hangisidir?” diye sorup “Âyetu ’l-Kursî ’dir” cevĂ‚bını alınca onu tebrik etmiştir. (Muslim, MusĂ‚firîn 258; DĂ‚rimî, FezĂ‚ilu ’l-Kur ’Ă‚n 14)
Peygamber Efendimiz ayrıca, “yatağına girerken Âyetu ’l-Kursî ’yi okuyanı Allah TeĂ‚lĂ‚ ’nın koruyacağını ve şeytanın ona yaklaşamayacağını” (BuhĂ‚rî, VekĂ‚let 10), “bu Ă‚yetin icinde Allah ’ın en yuce isminin bulunduğunu” (Ahmed b. Hanbel, Musned, VI, 461) ve “bunun Kur ’an Ă‚yetlerinin efendisi olduğunu” (Tirmizî, FezĂ‚ilu ’l-Kur ’Ă‚n 2) haber vermektedir. Abdullah b. Mesud (r.a.) de şoyle der: “Kim Bakara sûresinin ilk dort Ă‚yetini, Âyetu ’l-Kursî ’yi ve peşinden gelen iki Ă‚yeti, bir de Bakara sûresinin son uc Ă‚yetini okursa ona ve Ă‚ilesine o gun şeytan yaklaşamaz ve hoşuna gitmeyecek bir durumla karşılaşmaz…” (DĂ‚rimî, FezĂ‚ilu ’l-Kur ’Ă‚n 14)
Gorulduğu uzere Âyetu ’l-Kursî, ifade ettiği mĂ‚nalar itibariyle en buyuk Ă‚yet unvĂ‚nını almıştır. Zira o, Allah ’ın isimleri ve sıfatları hususunda, hicbir Ă‚yette bulunmayan bilgiler icermektedir. Onda acık ve kapalı olarak tam on yedi yerde “Allah” ismi gecmektedir.
Allah TeĂ‚lĂ‚, oyle bir Allah ’tır ki, O ’ndan başka ilĂ‚hlığa layık hicbir varlık yoktur. Kulluk edilmeye hak sahibi tek ilĂ‚h, yalnızca O ’dur. Cunku O Hayy ’dir; diridir, ezelî ve ebedî bir hayata sahiptir. Dolayısıyla olmesi ve fenĂ‚ bulması mumkun değildir. Bu vasfıyla Allah, bilinmesi gereken her şeyi idraki altında toplayan ve butun varlığı kendi fiili altında bulundurandır. Yine O Kayyûm ’dur; butun varlıkları ayakta tutan, gorup gozeten, yoneten, onları bir an bile ilmi ve ilgisi dışında bırakmayandır. O ’nun varlığı kendiliğinden olduğu gibi, diğer butun varlıkların var oluşları ve varlıklarını devam ettirebilmeleri de O ’na bağlıdır. Allah oyle Hayy ve oyle Kayyûm ’dur ki O ’nu asla ne bir uyuklama ne de bir uyku tutabilir. Cunku uyukluyan veya fiilen uyuyan birinin o kadar cok ve muazzam varlıkları koruması, yonetmesi, kollayıp gozetmesi mumkun olamaz. [Anlatıldığına gore, MûsĂ‚ (a.s.) ruyĂ‚sında meleklere: “Rabbimiz uyur mu?” diye sordu. Bunun uzerine Allah TeĂ‚lĂ‚, meleklere onu uyku bastırınca uc kez uyandırmalarını ve uyumaya bırakmamalarını emretti. Sonra MûsĂ‚ ’ya: “Eline iki dolu bardak almasını” emir buyurdu. O da aldı. Hemen MûsĂ‚ ’yı uyku tuttu ve bardakların ikisi de elinden yere duşup kırıldı. Sonra Allah TeĂ‚lĂ‚, MûsĂ‚ ’ya: “Ben, kudretimle gokleri ve yeri ayakta tutmaktayım. Şayet bana uyku veya uyuklama arız olsa yer ve goklerin hali nice olurdu” diye vahyetti. (Zemahşerî, el-KeşşĂ‚f, I, 146)]
Yerde ve gokte olan her şey, butun mahlûkĂ‚t yalnızca O ’nundur. Başka hicbir kimsenin onda bir ortaklığı, soz ve tasarruf sahibi olması duşunulemez. Şefaat meselesi de, kendilerine putlarının şefaat edeceğine inanan muşriklerin zannettiği kadar kolay bir durum değildir. Allah izin vermedikce, O ’nun yanında hic kimse en kucuk bir şefaatte bulunamaz. Ancak başta Peygamber Efendimiz olmak uzere, Allah ’ın izin verdiği bazı kimseler, yine Allah ’ın dilediği kişilere dilediği olcude şefaat edebileceklerdir. (bk. Muslim, İman 327; Tirmizî, Sıfatu ’l-KıyĂ‚me 13)
Âyetin, “O, kullarının geleceğini de bilir, gecmişini de” (Bakara 2/255) kısmına şu şekilde mĂ‚na vermek mumkundur: Allah, onların gelmiş ve gecmiş, gizli ve acık butun hallerinden haberdardır. Allah onların onlerinde olan dunya işlerini ve arkalarındaki Ă‚hıret hĂ‚llerini bilir. Veya onlerinde bulunan ve varacak oldukları Ă‚hıreti ve arkalarında bıraktıkları dunyayı bilir. Yahut gokten yere kadar onlerinde olan her şeyi ve bunların otesindeki semĂ‚larda bulunanları bilir. Oldukten sonra karşılaşacakları her şeyi ve yaratılmalarından onceki durumlarını veya hayır ve şerden yapıp gonderdikleri ile bundan sonra yapacaklarını hakkıyla bilir. Bu ifade, aynı zamanda Allah TeĂ‚lĂ‚ ’nın, sevap veya ceza gerektiren bir durumda, şefĂ‚atcinin ve şefĂ‚at edilen kimsenin ahvalini cok iyi bildiğini de acıklamaktadır. Her şeyi bilen sadece Allah ’tır. O ’ndan başkası, ancak O ’nun dilediği kadar bilgi sahibi olabilir. Yaratıkların herhangi birinin bilgisiyle ilĂ‚hî bilginin kıyaslanması mumkun değildir.
Âyetin, “O ’nun kursusu, gokleri ve yeri kuşatmıştır. Dolayısıyla her ikisini de koruyup gozetmek O ’na asla ağır gelmez” (Bakara 2/255) kısmına gelince; Arapcada اَلْكُرْسِيُّ (kursî

ŞĂ‚ir der ki:
“Kursî-i celĂ‚lin ki semĂ‚larla zemînler,
Bir nokta kadar sahn-ı muhîtinde tutar yer.” (Mehmet Âkif Bey)
“Allahım! Senin Kursun yani iktidar ve saltanatın o kadar buyuk, o kadar muazzamdır ki, butun gokler ve yerler o geniş saha icinde ancak bir nokta kadar yer tutabilir.”
Bu bakımdan gokleri ve yeri ayakta tutması, gozetmesi, koruyup kollaması Allah TeĂ‚lĂ‚ ’ya asla ağır gelmez. Bunu son derece kolay bir şekilde yapar. Cunku O Aliyy ’dir; yucedir, benzeri ve ortağı olmaktan munezzehtir. Yine O Azîm ’dir; buyuktur, O ’na nispetle her şey kucucuk kalır. Buradaki “yucelik” Allah ’ın kadrinin, şerefinin ve kudretinin yuceliğini; “buyukluk” de yine Allah ’ın mehĂ‚bet, kahır ve kibriyĂ‚sının buyukluğunu ifade eder. Zira Allah, cisimlere ait sıfatlardan pak ve uzaktır." (Omer Celik Tefsiri)
AYETEL KURSİ İLE İLGİLİ SORULAR Hayyum ve Kayyum ne demek? Allah'ın (c.c) isimlerinden olan el-Hayy: DĂ‚imĂ‚ diri; her şeyi bilen ve her şeye gucu yeten anlamına gelmektedir. el-Kayyum: Gokleri, yeri, her şeyi ayakta tutan. Bir şeyin kıyĂ‚mı, yani, bir varlık sĂ‚hibi olarak durabilmesi neye bağlı ise, onu veren. Her şeyin varlığı kendisine bağlı olup kĂ‚inatı idare eden. Her şey Hak ile kĂ‚imdir anlamındadır.
Allahu la ilahe illa huvel hayyul kayyum ne demek? "Allah kendisinden başka hicbir ilah olmayandır. Diridir, kayyumdur." demektir.
Ayet-el Kursi nedir? Allah ’ın kursusu zikredildiği icin “Ayetu ’l-kursi” adıyla Bakara suresi 255. ayetinde gecen Kuran'dan bir ayettir.
Ayetel Kursi kac kez okunmalı? Ayetel Kursi Allah'ın ayetlerinden bir ayettir. Her ayet ve surede olduğu gibi kişi dilediği kadar okuyabilir.
Allahu la ilahe illa huvel hayyul kayyum hangi ayet? Allahu la ilahe illa huvel hayyul kayyum Bakara suresi 255. ayettir.
Ayetel Kursi ile namaz kılınır mı? Kuran'dan bir ayet olduğu icin namaz kılarken Ayetel Kursi'de diğer sureler gibi okunabilir. Ayetel Kursi ile namaz kılınır.
Ayetel kursi kuranda geciyor mu? Ayete Kursi Kuran'ın Bakara suresi 255. ayetinde geciyor.
Ayetel Kursi neden bu adı almıştır? Allah ’ın kursusu zikredildiği icin “Ayetu ’l-kursi” adıyla anılan bilinir.
Ayetel Kursi hangi surededir? Ayetel Kursi Bakara suresindedir.
Namaz abdesti almadan Ayetel Kursi okunur mu? Abdesti olmayan birinin el dokundurmadan karşısında bulunan Kur'an ’dan okuması veya ezberinden bildiği Ă‚yet ve sûreleri okuması caizdir.
Ayetel Kursi kac ayetten meydana gelmiştir? Ayetel Kursi bir ayettir.
Ayetel Kursi nerede indirildi? Medine ’de inmiştir.
NAMAZDA OKUNAN SURELER Fatiha Suresi Fil Suresi Fecr Suresi İnşirah Suresi Kureyş Suresi Maun Suresi Kevser Suresi Kafirun Suresi Nasr Suresi Tebbet Suresi Felak Suresi Nas Suresi AYETEL KURSİ - AMENARRASULU - NAMAZ SURELERİ AMENERRASULU ’NUN OKUNUŞU, ARAPCASI VE FAZİLETİ HUVALLAHULLEZİ SURESİ ANLAMI VE OKUNUŞU İLGİLİ SURELER FETİH SURESİ TURKCE OKU, DİNLE VE FETİH SURESİ MEALİ RAHMAN SURESİ TURKCE OKU, DİNLE VE FETİH SURESİ MEALİ VAKIA SURESİ TURKCE OKU, DİNLE VE FETİH SURESİ MEALİ TEBAREKE (MULK) SURESİ ARAPCA TURKCE OKUNUŞU VE MEALİ TAHA SURESİ ARAPCA TURKCE OKUNUŞU VE ANLAMI KIYAMET SURESİ ARAPCA TURKCE OKUNUŞU VE ANLAMI İslam ve İhsan
AYETEL KURSİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?
YATARKEN ÂYETE'L KURSÎ'Yİ OKUMANIN FAZİLETİ