Yapılan hayırları boşa cıkaran davranış nedir? İyiliği başa kakmak hakkında ayetler ve acıklamaları.Yaptığı iyiliği başa kakmak ile ilgili ayetler.
"Ey iman edenler! Başa kakmak ve incitmek suretiyle yaptığınız iyilikleri boşa cıkarmayın!" (Bakara sûresi, 264)
İyilik yapmak, sadaka vermek, ihsan ve ikramda bulunmak, muhtacları ve duşkunleri gorup gozetmek takdirle karşılanacak guzel ve faydalı davranışlardır. Muslumanlar, Allah'ın kendilerine ikram ettiği nimetlerden başkalarını yararlandırmaktan son derece zevk alırlar. Ancak az da olsa, bazan yaptıkları iyilikleri, yuze vuran, gonul kıran, başa kakan ve yaptıklarını bir turlu unutamayan, yerli-yersiz dile getirmekten, ilÂn etmekten cekinmeyenler hatta bundan zevk alanlar bile olur. İşte Âyet-i kerîmede bu tur davranışlar muslumanlara yasaklanmaktadır. Hatta Âyette bir misal getirilmekte ve bir de benzetme yapılarak muslumanlar iyiden iyiye uyarılmaktadır: "Ey iman edenler! Allah'a ve Âhiret gunune inanmadığı halde malını gosteriş icin harcayan kimse gibi, başa kakmak ve eziyet etmek suretiyle yaptığınız hayırlarınızı boşa cıkarmayın. Boylesinin durumu, uzerinde biraz toprak bulunan duz kayaya benzer ki, sağanak bir yağmur isabet etmiş de onu cıplak, puruzsuz bir kaya haline getirivermiştir. Bunlar kazandıklarından hicbir şey elde edemezler.."
"Mallarını Allah yolunda harcayıp da arkasından başa kakmayan ve gonul kırmayanlar icin Allah katında mukÂfatlar vardır." (Bakara sûresi, 262)
Elindeki mal ve mulkunu ve oteki imkÂnlarını Allah yolunda, Allah'ın rızÂsını kazanmak maksadıyla harcayanlar ve tabiî yaptıkları bağışları asla başa kakmayan, yuze vurmayan ve boylece gonul kırmayanlar elbette karşılıksız bırakılmayacaklardır. Allah TeÂlÂ, hÂlis bir niyetle yapılmış iyilikleri karşılıksız bırakmaz. İyilikleri bekleyen en buyuk tehlike, onları yapanların, yaptıklarını yuze vurmak, başa kakmak suretiyle boşa cıkarmalarıdır. Allah TeÂlÂ, boyle bir yanlışlık yapmayanlar icin buyuk mukÂfatlar vÂdetmektedir.
Bu mujde, yapılan bağış ve iyiliklerin, Allah'ın vereceği mukÂfata havÂle edilmesini teşvik etmek demektir. Kullar bilmese, takdir etmese bile yapılan iyiliği HÂlık mutlaka bilir.
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan