"Gizli konuşmalar şeytandandır" ayet-i kerimesinin acıklaması.Cenab-ı Hak ayet-i kerimede buyuruyor:
"Gizli konuşmalar şeytandandır." (MucÂdele sûresi, 10)
NecvÂ, gizli gizli konuşmak, fısıldaşmak demektir. İslÂm'ın başlangıcında İslÂm duşmanları bir araya gelir ve gizli gizli bir şeyler fısıldaşırlardı. Yasaklanmış olmasına rağmen onların bu yasağa uymayıp gunah işlemek, duşmanlık yapmak ve Hz. Peygamber ’e karşı gelmek hususunda gizli gizli konuşmaya devam ettikleri aynı sûrenin sekizinci Âyetinde haber verilmektedir. Onların maksadının "mu'minleri uzmek" olduğu onuncu Âyetin devamında acıkca bildirilmektedir. Şeytanın işi de zaten muminleri uzmek, şaşırtmak ve yoldan cıkarmaktır. Ne var ki, "Şeytan, Allah'ın izni olmadıkca mu'minlere hic bir zarar veremez." Bunun icin mu'minlerin Allah'a guvenip dayanmaları gerekmektedir.
İslÂmiyet, muÂşeret kurallarına son derece onem veren bir dindir. Medenî bir toplumun oluşmasında beşerî ilişkilerin tanzimi ve işletilmesi buyuk bir yere sahiptir. Bu sebeple muslumanların gizli-acık her konuşma ve tavırları olumlu ve hayırlıdır. Tıpkı MucÂdele sûresinin dokuzuncu Âyetinde buyurulduğu gibi: "Ey mu'minler! Aranızda gizlice konuşacağınız zaman gunahı, duşmanlığı ve Peygamber'e karşı gelmeyi fısıldaşmayın. İyilik ve takvÂyı konuşun. Huzuruna toplanacağınız Allah'tan korkun!"
Âyet, birinci derecede Hz. Peygamber zamanındaki mu'minlere veya bazı mufessirlerce işaret edildiği uzere, mu'min gorunen munÂfıklara hitabediyorsa da cağrısı butun Muslumanlaradır.
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan