
Emir nedir? Allah ’ın emirleri ile ilgili ayetler hangileridir?Emir, bir işin yapılmasının istendiğini ifade eden soz anlamında fıkıh usulu terimidir.
EMİR NEDİR? Emir, “bir işin yapılmasını istemek”tir (coğulu evÂmir). Kelime bu anlamda da Kur ’an ’da gecmektedir.
ALLAH ’IN EMİRLERİ İLE İLGİLİ AYETLER Hani biz, İsrÂiloğulları ’ndan: “Sadece Allah ’a kulluk edeceksiniz, ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara iyilikte bulunacaksınız!” diye soz almış ve: “İnsanlara guzel soz soyleyin, namazı hakkıyla kılın, zekÂtı verin!” diye emretmiştik. Sonra sizden pek azı mustesna, sozunuzden dondunuz ve hÂl yuz cevirmeye devam ediyorsunuz. (Bakara / 83. Ayet)
***
Onlara şoyle de: “Gelin, Rabbinizin size haram kıldığı şeyleri bildireyim: O ’na hicbir şeyi ortak koşma­yın. Ana-babaya iyilik edin. Fakirlik korkusuyla co­cuk­la­rınızı oldurmeyin; cunku sizi de onları da biz rızıklan­dırıyoruz. Acık olsun, gizli olsun hicbir gunaha ve kotuluğe yaklaşmayın. Haklı bir sebep olmadıkca Allah ’ın oldurulmesini haram kıldığı cana kıymayın. İşte bunlar, akıl erdirmeniz icin Allah ’ın size emrettiği hususlardır.” (En'Âm / 151. Ayet)
***
Yetişkinlik cağına erinceye kadar, muhafaza ve yardım maksadıyla en guzel şekilde olanı dışında, yetimin malına yaklaşmayın. Olcuyu ve tartıyı adÂletle tam yapın. Biz hic kimseyi gucunun ustunde bir şeyle sorumlu tutmayız. Konuştuğunuz zaman, en yakınlarınızın aleyhinde bile olsa adÂleti gozetip doğruyu soyleyin. Allah ’a ve Allah icin verdiğiniz sozleri yerine getirin. İşte bunlar, duşunup ders almanız icin Allah ’ın size emrettiği hususlardır. (En'Âm / 152. Ayet)
***
Şuphesiz bu, benim dosdoğru yolumdur, oyleyse ona uyun. Başka yollara uymayın ki, o yollar sizi grup grup parcalayarak Allah ’a giden yoldan ayırmasın. İşte bunlar, kendisine karşı gelmekten sakınmanız icin Allah ’ın size emrettiği hususlardır. (En'Âm / 153. Ayet)
***
De ki: “Rabbim acık ve gizlisiyle yuz kızartıcı butun cirkin fiilleri, her turlu gunahı, haksızlık edip olcuyu aşmayı, ilÂh kabul edilebileceklerine dair haklarında Allah ’ın hicbir delil indirmediği birtakım nesneleri O ’na ortak koşmanızı ve Allah hakkında bilmediğiniz şeyleri soylemenizi haram kılmıştır.” (A'rÂf / 33. Ayet)
***
Derken o dişi deveyi kesip oldurduler, boylece Rablerinin emrinden dışarı cıktılar ve: “Ey SÂlih, eğer gercekten sen peygamberlerden isen bizi tehdit edip durduğun azabı getir de gorelim!” diye meydan okudular.(Araf / 77. Ayet)
***
Butun bunlar, Allah tarafından belirlenmiş hukumlerdir. Artık kim Allah ’ın emir ve yasaklarına gereken saygıyı gosterir, onları yuceltirse bu, Rabbinin katında onun icin butunuyle hayırdır. Haram olduğu daha once bildirilenlerin dışındaki hayvanların eti size helÂl kılınmıştır. O halde artık o iğrenc, pis putlardan kacının ve yalan sozden de uzak durun. (Hac / 30. Ayet)
***
Onlara: “Peki, yedi kat goğun Rabbi ve buyuk arşın sahibi kimdir?” diye sor. (Mu'minûn / 86. Ayet)
***
Biz insana, anne-babasına mumkun olan en iyi şekilde davranmasını emrettik. Annesi onu nice zahmetlere katlanarak karnında taşımış; sutten kesilmesi de iki yılı bulmuştur. Onun icin, ey insan, bana şukret, ana-babana da teşekkur et. Unutma ki, sonunda bana donecek ve yaptıklarının hesabını vereceksin. (Lokman / 14. Ayet)
***
İyilikle kotuluk bir olmaz. Sen kotuluğu en guzel karşılıkla savmaya bak. O zaman goreceksin ki aranızda duşmanlık bulunan kişi sanki candan, sımsıcak bir dost oluvermiştir. (Fussilet / 34. Ayet)
***
Size verilen her şey ancak dunya hayatının gelip gecici menfaatidir. Allah katındaki nimetler ise inanıp yalnızca Rablerine guvenip dayananlar icin her bakımdan daha hayırlı ve daha devamlıdır. (Şûr / 36. Ayet)
***
Onlar, buyuk gunahlardan ve zinÂ, fuhuş gibi hayÂsız cirkin işlerden kacınırlar. Kızdıkları zaman ofkelerini yutup kusurları bağışlarlar. (Şûr / 37. Ayet)
***
Onlar Rablerinin cağrısına uyarlar ve namazı dosdoğru kılarlar. Aralarındaki işlerini istişÃ‚re ederek yuruturler. Kendilerine verdiğimiz rızıklardan da Allah yolunda harcarlar. (Şûr / 38. Ayet)
***
Bir haksızlığa ve saldırıya uğradıkları zaman birlikte yardımlaşarak kendilerini savunurlar. (Şûr / 39. Ayet)
***
Fakat aşırı gitmek yasaktır. Cunku kotuluğun karşılığı, ona denk bir cezadır. Bununla beraber kim affeder ve boylece duşmanlığı sona erdirip barışı sağlarsa, onun mukÂfatı Allah ’a aittir. Doğrusu O, zÂlimleri hic sevmez. (Şûr / 40. Ayet)
***
Haksızlığa uğradıktan sonra kendilerini savunanlara gelince, boyleleri icin bir kınama ve cezalandırma soz konusu olamaz. (Şûr / 41. Ayet)
***
Kınama ve cezalandırma, ancak insanlara zulmeden ve yeryuzunde haksız yere tecavuz ve saldırıda bulunanlar icin gecerlidir. İşte onları can yakıcı bir azap beklemektedir. (Şûr / 42. Ayet)
***
Bununla beraber bir insan dişini sıkar, sabreder ve kendisine haksızlıkta bulunanı bağışlarsa, şuphesiz bu, nefse hÂkimiyet, azim ve kararlılık gerektiren buyuk bir fazilettir. (Şûr / 43. Ayet)
***
Mu ’minlerden iki grup birbiriyle carpışacak olursa, derhal mudÂhale ederek aralarını duzeltin. Buna rağmen biri otekine saldırırsa, saldırıda bulunan taraf Allah ’ın hukmune boyun eğinceye kadar onlarla savaşın. Eğer boyun eğerlerse, o iki grubun arasını adÂletle duzeltin. AdÂleti uygulamada da dÂim titiz davranın. Cunku Allah, hak ve adÂlet hususunda titiz olanları sever. (HucurÂt / 9. Ayet)
***
Butun mu ’minler kardeştir; oyleyse kardeşlerinizin arasını duzeltin ve Allah ’a gonulden saygı besleyip O ’na karşı gelmekten sakının ki O ’nun rahmetine erişesiniz. (HucurÂt / 10. Ayet)
***
Ey iman edenler! Bir topluluk bir başka toplulukla alay etmesin; belki de o alaya aldıkları kendilerinden daha hayırlıdır. Kadınlar da başka kadınlarla alay etmesinler; belki o alaya aldıkları kendilerinden daha hayırlıdır. Birbirinizi ayıplamayın; birbirinizi incitici, aşağılayıcı kotu lakaplarla cağırmayın. Bir insan iman ettikten sonra onu fÂsıklığı cağrıştıran bir isimle cağırmak ne kotu bir davranıştır ve boyle yapıp imandan sonra fÂsıklık damgası yemek de ne kotudur. Bu tur davranışların ardından kim tevbe edip Allah ’a yonelmezse, işte onlar zÂlimlerin t kendileridir. (HucurÂt / 11. Ayet)
***
Ey iman edenler! Zannın coğundan sakının; cunku zannın bir kısmı gunahtır. Birbirinizin gizli hallerini ve kusurlarını araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz olmuş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah ’a gonulden saygı besleyip O ’na karşı gelmekten sakının. Şuphesiz Allah, tevbeleri cokca kabul edendir, engin merhamet sahibidir. (HucurÂt / 12. Ayet)
***
Ey iman edenler! Aranızda gizli konuşacak olursanız sakın gunah işlemek, duşmanlık etmek ve Peygamber ’e karşı cıkmak icin fısıldaşmayın. Ancak iyilik ve takv uzere bir araya gelin ve konuşun. Bir gun huzurunda toplanacağınız Allah ’a karşı gonulden saygı besleyerek O ’na itaatsizlikten sakının! (MucÂdele / 9. Ayet)
***
Yalnız Rabbini buyuk tanı; O ’nun sonsuz buyukluğunu ilan et! (Muddessir / 3. Ayet)
***
Elbiseni tertemiz tut. (Muddessir / 4. Ayet)
***
Maddi-manevî her turlu pislik ve kotulukten uzak dur. (Muddessir / 5. Ayet)
***
Yaptığın iyiliği cok gorup başa kakma. (Muddessir / 6. Ayet)
***
Rabbin rızÂsı icin sabret. (Muddessir / 7. Ayet)
***
Nice ulkelerin halkları taşkınlık ederek Rablerinin ve O ’nun gonderdiği peygamberlerin emirlerine başkaldırdılar da, biz de onları şiddetli bir bicimde hesÂba cektik ve kendilerini eşi benzeri gorulmemiş bir azapla cezalandırdık. (Talak / 8. Ayet)
Kaynak: kuranvemeali.com
İslam ve İhsan
ULU'L-EMRE İTAAT NEDİR?