Fatiha suresinin faziletleri nelerdir? Fatiha suresinin fazileti ilgili hadisler.FÂtiha, pek faziletli bir sûredir. Bununla alakalı rivayetlerden bazıları şunlardır:
Resûlullah (s.a.s.) şoyle buyur­muştur: “Allah TeÂlÂ, ne Tevrat ’ta ne de İncil ’de Ummu ’l-Kur ’Ân olan FÂtiha gibi bir sûre indirmiştir. es-Seb‘u ’l-MesÂni odur. Yuce Allah: «O, benim ile kulum arasında ikiye taksim edilmiştir. Kuluma da is­tediği verilecektir» buyurmaktadır.” (Tirmizî, Tefsir 15, 4)
SahÂbeden Ebû SÂid el-Mualla anlatıyor: “Mescidde namaz kılıyordum. Resûlullah (s.a.s.) beni cağırdı, fakat davetine icÂbet edemedim. Daha sonra: «Ey Allah ’ın Rasûlu namaz kılıyordum» diyerek mazaretimi beyÂn ettim. Peygamberimiz: “Yuce Allah: «Allah ve Rasûlu sizi, size hayat verecek şeylere cağırdığı zaman onlara uyun!» (EnfÂl 8/24) diye buyurmuyor mu?” dedi. Sonra: “Mescitten cıkmadan once Kur ’Ân-ı Kerîm ’deki en buyuk sûreyi sana oğreteceğim” buyurdu. Sonra elimden tuttu. Mescitten cıkmak istediğini gorunce: «Bana Kur ’Ân-ı Kerîm ’deki en buyuk sûreyi oğreteceğini soylememiş miydiniz?» dedim. Şoyle buyurdu: “Evet o, ElhamdulillÂhi rabbilÂlemin ’dir. Ba­na verilen es-Seb‘u ’1-MesÂnî ve Kur ’Ân-ı Azîm odur.” (BuhÂrî, Tefsir 1, 1)
Mufessir MucÂhid ’den nakledilen bir rivayet şoyledir: “Şuphesiz lanetli İblîs dort defa sarsıla sarsıla inlemiştir. Lanete uğradığı zaman, cennetten kovulduğu zaman, Hz. Muhammed (s.a.s.) peygamber ola­rak gonderildiği zaman ve FÂtiha sûresi indirildiği zaman.” (Kurtubî, el-CÂmi‘, I, 109)
Kur ’Ân-ı Kerîm, en buyuk şifa kaynağıdır. O, insanlığın mÂnevî dertlerine dev olduğu gibi, maddi hastalıklara da şifa olmaktadır. Kur ’an ’ın bu hususiyeti, FÂtiha sûresinde daha cok kendini gostermektedir. Konu ile ilgili rivayetlerde şu bilgiler yer alır:
Allah Resûlu (s.a.s.) buyurdu ki: “FÂtihatu ’l-KitÂb, butun hastalıklara şifadır.” (DÂrimî, FezÂilu ’l-Kur ’Ân 12)
SahÂbeden Ebû SÂid el-Hudrî (r.a.), bir sefer esnasında kendisini yılan ısırmış bir kabile reisine FÂtiha sûresini okumuş ve o da iyileşmiştir. (bk. BuhÂrî, FezÂilu ’l-Kur ’Ân 9)
Kaynak: kuranvemeali.com
İslam ve İhsan
FATİHA SURESİ DİNLE
FATİHA SURESİNİN FAZİLETİ VE ŞİFA OLUŞU