Kur ’an-ı Kerim ’in ucte birine denk gelen sure hangisidir? İhlas suresinin faziletleri nelerdir?Resûl-i Ekrem (s.a.s.) şoyle buyurur:
“Canım kudret elinde olan Allah ’a yemin ederim ki bu sûre Kur ’an ’ın ucte birine denktir.” (BuhÂrî, Tevhid 1; Muslim, MisÂfirîn 259)
Kur ’Ân-ı Kerîm ’in muhtevasını “tevhid ve mÂrifetullah”, “Âhiret bilgisi” ve “doğru yol bilgisi” diye uce ayırırsak, İhlÂs sûresi bunların birincisini ele aldığı icin, bu yonuyle Kur ’an ’ın ucte birine denk olduğu anlaşılabilir.
Resûlullah (s.a.s.) sahÂbîlerden birini bir seriyyenin başında kumandan olarak gondermişti. O mubÂrek sahÂbî, arkadaşlarına namaz kıldırıyor, ancak kıraatini her defÂsında İhlÂs sûresi ile bitiriyordu. Medine-i Munevvere ’ye donduklerinde, durumu Allah Resûlu ’ne haber verdiler. Efendimiz:
“–Ona, nicin boyle yaptığını sorun!” buyurdu. Arkadaşları bunun sebebini sorduklarında sahÂbî:
“–Bu sûre, RahmÂn ’ın vasıflarını anlatmaktadır. Bu yuzden, onu okumayı seviyorum.” cevÂbını verdi.
Bunu oğrenen Peygamber Efendimiz (s.a.s.) şoyle buyurdu:
“–Ona soyleyin, Allah TeÂl da onu seviyor.” (BuhÂrî, Tevhîd 1)
Yine Peygamberimiz (s.a.s.), sevdiği icin bu sureyi her namazda okuyan bir sahabîye:
“Onu sevmen seni cennete goturur” mujdesini vermiştir. (Tirmizî, FezÂilu ’l-Kur ’Ân 11)
Muşriklerin, Resûlullah ’a (s.a.s.):
“Rabbinin nesebini soyle” demeleri uzerine CenÂb-ı Hak, kendini tanıtmak uzere bu sûreyi indirdi. (Ahmed b. Hanbel, Musned, V, 133-134)
Araplarda bir yabancıyı tanımak istediğinde “Onun nesebi nedir?” diye sormak adetti. Cunku onlarda bir kimseyi tanımanın ilk şartı, nesebinin ne olduğu ve hangi kabileden geldiğinin acıklanmasıydı. Bu sebeple, Rabbinin kim olduğunu oğrenmek icin Efendimiz ’e (s.a.s.) de O ’nun nesebini sormuşlardı.
Kaynak: kuranvemeali.com
İslam ve İhsan
İHLAS SURESİ DİNLE
İHLAS SURESİ FAZİLETİ NEDİR?