
İslam ’da gunahlar ne zaman yazılmaya başlanır?İnsanın mÂsumluk devri, bulûğa ermesi ile nihÂyet bulur. Kulluğu lÂyıkıyla gercekleştirme gayreti icinde olan mu ’minlere bu ikinci merhalede yeni bir mes ’ûliyet devri başlar. Bu olgunlaşma devrinde akla ilÂveten bir de gonul gozu ile tefekkur etmek gerekir ki cihÂn ilÂhî sırlarını, kudsî hikmetlerini, hakîkî renklerini, ancak îmÂnlı gonullere acar.
Âyet-i kerîmelerde buyrulur:
“Onlar, ustlerindeki goğu nasıl yapmışız, suslemişizdir bir bakmazlar mı? Onda hicbir catlak da yoktur. Arzı (yeryuzunu nasıl) yaydık, ona sağlam dağlar attık, onda gonul acan her ciftten bitirdik?! (Butun bunları) AllÂh ’a yonelen her kulun, gonul gozunu acmak icin ve (ona) ibret vermek icin (yaptık).” (KÂf, 6-8)
Direksiz catılan guneşin batışı ve doğuşu ile gece-gunduz acılıp kapanan yıldız, hilÂl ve mehtap cumbuşleri ile donatılan saltanatlı bir semÂnın altında turlu nîmet ve lezzetler icinde saf surerken bu cihÂnın sanatkÂrını, bu nîmetlerin hakîkî sahibini aramaya uşenen bir nankorluk ve korluk icinde omrunu ziyÂn edenler hakkında Âyetler ne muthiş bir îkÂz ve irşaddır:
“Goğu, yeri ve ikisinin arasında bulunanları boşuna yaratmadık.” (SÂd, 27)
“Biz gokleri, yeri ve ikisinin arasında bulunanları oyun olsun diye yaratmadık. Biz onları, ancak ve ancak gerektiği gibi, gercek bir sebeple yarattık, ama insanların coğu bilmezler.” (ed-DuhÂn, 38-39)
Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Son Nefes, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan