Merhaba. Zamanında yenilikci olarak birtakım bloglarda ses getirip sonrasında ceşitli nedenlerde cope atılan ve sonrasında Pisi adıyla yeniden doğan bu dağıtım; catalı olan Solus'a kıyasla, ki şu an pisinin daha eski surumlerine dayanmasına rağmen Linux dunyasında Pisi ve Pardus'un toplamından daha cok biliniyor, oldukca geride kalmış durumda.
Bu kotu bir durum değil ama PiSi'nin de bu treni kacırmamış olacak kadar tarihi varken biraz one cıkmasını isterim.
Elbette farklı teknik imkanlar, budgie masaustusu ile one cıkması gibi farklılıklar olsa da durumun temelinde aslında (en azından benim vardığım sonuc olarak) İngilizce ve globalizasyon var. Evet, Solus da cok uluslararası bir proje sayılmaz, butun ekip İrlandalı; ama ceşitli bloglarda ve haberlerde yer almakta, kendi kucuk topluluğunun dışında da bilinmekte. Şimdiki PiSi'ye kıyasla daha geniş bir deposu olsa da aslında aktiflik olarak cok ciddi farklar yok.
Burada amacım birini ovup diğerini yermek değil, mumkun olduğunu belirtmek.
İngilizce konusunda oldukca iyileştirmeye ihtiyac var, ozellikle de websitesinin. Ama henuz Turkce olarak bile nasıl yardım edebileceğimize dair bir bilgi yok, Pardus'un zamanında tek bir kararla olmesinin en buyuk sebeplerinden biri ozgur yazılım olsa da şirket tarzında, coğunlukla iceride geliştirilmesiydi.
Şu bir gercek ki; Dunya, Turkiye'den daha buyuk ve ne yazık ki Turkiye'de ozgur yazılıma katkıda bulunmak cok da gelişmiş bir konsept değil. Sadece kod olarak değil, şu anki ekonomik durum ile bağışlar da pek mumkun değil, olanlar da pek işe yarar değil. En basitinden, kac tane yansısı var Pisi'nin? Ve ya forumlarda kac kişi ingilizce cevap bulabilir? Bu durumu kendi kutumuz icinde kalarak cozmeyiz, sonu aynı olur. "Otobus Faktoru"muz kac? Ya da projenin ne kadar geleceği var?
Sonuc olarak, İngilizce durumunu geliştirmek icin yardım etmek isterim ama en basitinden bir "Katkıda bulunun" sayfası bulamadım. Belki yeterince bakamamışımdır, ama kıyasla diğer tum projelerden daha cok zaman harcadım bulmak icin. Ayrıca iletişim icin eposta ve forumlardan daha modern, kullanışlı cozumler kullanılabilir, etkileşim arttırılabilir. Edit: Discord ve Telegram linklerini yeni gordum, ama yine de soruma cevap arıyorum.
Kısacası, projeye nasıl katkıda bulunabilirim?