Surelerin isimleri nasıl belirlenmiştir? Neye gore surelere isimler verilmiştir? Mesut Kaya anlatıyor...
Sozlukte "yuksek rutbe, mevki, şeref, binanın kısım ve katları" anlamına gelen sûre (coğulu suver) tefsir ilim dalında başı ve sonu belli, farklı sayıda Âyetler iceren Kur'Ân'ın bolumlerine denir.
Kur'Ân'da 114 sûre vardır. En uzun sûresi 286 Âyeti bulunan Bakara, en kısa sûresi de 3 Âyeti olan Kevser sûresidir.
Sûrelerin bu gunku tertibinin Hz. Peygamber tarafından yapıldığı (tevkîf&#238 veya sahabenin ictihadı ile veya kısmen Hz. Peygamber tarafından, kısmen de sahabenin ictihadı ile meydana getirildiği şeklinde uc farklı goruş vardır. Her sûrenin bir ismi vardır. Bu gun dunyada mevcut butun mushaflarda sûrelerin tertibi ve isimleri aynıdır.
SURELERİN İSİMLERİ Fatiha, Bakara, Âl-i İmran, Nisa, Maide, En ’Âm, A ’raf, Enfal, Tevbe, Yunus, Hud, Yusuf, Ra ’d, İbrahim, Hicr, Nahl, İsra, Kehf, Meryem, Taha, Enbiya, Hac, Mu ’minun, Nur, Furkan, Şuara, Neml, Kasas, Ankebut, Rum, Lokman, Secde, Ahzab, Sebe, Fatır, Yasin, Saffat, Sad, Zumer, Mu ’min, Fussilet, Şura, Zuhruf, Duhan, Casiye, Ahkaf, Muhammed, Fetih, Hucurat, Kaf, ZÂriyat, Tur, Necm, Kamer, Rahman, Vakıa, Hadid, Mucadele, Haşr, Mumtehine, Saf, Cum ’a, Munafikun, Tegabun, Talak, Tahrim, Mulk, Kalem, Hakka, Mearic, Nuh, Cin, Muzzemmil, Muddessir, Kıyamet, İnsan, Murselat, Nebe, Naziat, Abese, Tekvir, İnfitar, Mutaffifin, İnşikak, Buruc, Tarık, A ’la, Gaşiye, Fecr, Beled, Şems, Leyl, Duha, İnşirah, Tin, Alak, Kadir, Beyyine, ZilzÂl, Adiyat, Kari ’a, Tekasur, Asr, Humeze, Fil, Kureyş, Ma ’un, Kevser, KÂfirun, Nasr, Tebbet, İhlas, Felak, Nas
Surelerin tek tek anlamları icin tıklayınız...
İslam ve İhsan
SURE NEDİR?
Ayet ve Sûrelerin Tertibini Kim Yapmıştır?
Sûre İsimlerini Kim Belirlemiştir?