
Bakara suresi neyi anlatır? Bakara suresinin fazileti ve faydaları.Bakara sûresi 286 ayettir. Medine ’de on senelik bir muddet icinde peyderpey nÂzil olmuştur. Mushaf tertîbine gore 2, nuzûl sırasına gore 87. sûredir. İsmini, 67 ile 71. Âyetler arasında bahsedilen, İsrÂiloğulları ’nın sığır kurban etmeleri kıssasından almıştır. Sûreye, icinde Âyetu ’l-Kursî bulunduğundan اَلْكُرْسِيُّ (Kursî

Resûlullah (s.a.s.):
“Bu sûre, neredeyse dînin tamamını ihtiv eder” buyurmuştur. (Tirmizî, FedÂilu ’l-Kur ’Ân 2/2876
BAKARA SÛRESİ FAZİLETLERİ Ele aldığı mevzulara bakıldığında Bakara sûresinin cok onemli, faziletli ve buyuk bir sûre olduğu gorulur. Peygamber (s.a.s.) Efendimiz ’in “Kur ’an Âyetlerinin efendisi ve en buyuğu” (Ahmed b. Hanbel, Musned, V, 142, 178) olarak beyÂn ettiği Âyetu ’l-Kursî de bu sûrede yer almaktadır. Sûrenin faziletini beyÂn eden pek cok rivayet nakledilir. Bunların birkacı şoyledir:
“Kur ’an ’dan uzak kalarak ev­lerinizi kabirlere cevirmeyin. Şunu bilin ki şeytan, icinde Bakara sûresi okunan evden urkup kacar.” (Muslim, MusÂfirîn 212)
***
“Kur ’an ’ı okuyun; cunku o, kıyamet gununde kendisiyle hemhÂl olanlara şefaatci olarak gelecektir. ZehrÂvÂn ’ı yani Bakara ve Âl-i İmrÂn sûrelerini okuyun;[1] cunku onlar, kıya­met gununde iki buyuk bulut veya iki golgelik ya da iki kuş surusu hÂlinde gelerek kendile­rini okuyanları savunacak ve koruyacaklardır. Bakara sûresini okuyun; cunku ona sarılmak bereket, terketmek ise hasret ve pişmanlıktır; ona sihir­bazların gucu yetmez.” (Muslim, MusÂfirîn 252)
***
“Bakara sûresinin sonunda­ki iki Âyeti her kim gece vakti okursa bu iki Âyet o gece ona yeter.” (BuhÂrî, FezÂilu ’l-Kur ’Ân 10)
***
SahÂbeden Useyd b. Hudayr bir gece Ba­kara sûresini okuyordu. Atı da yanında bağlı bulunuyordu. Derken at urkup hırcınlaşmaya başladı. Useyd okumayı kesince at da sÂkinleşti. Tekrar okumaya başlayınca at yine tedirgin bir şekilde ileri geri gitmeye başladı. Useyd susunca at da sÂkinleşti. Bu durum iki kez daha tekerrur etti. Oğlu Yahy ata yakın bir yerde bulunuyordu. Atın cocuğa bir zarar vermesinden korktu ve onu bulunduğu yerden yanına cekti. Bu sırada başını kaldırıp gokyuzune baktığında buluta benzer bir şey icinde kandiller misali ışıklar gordu. Bunlar yavaş yavaş yukselerek nihayet gozden kayboldu. Sabah olunca durumu Resûlullah ’a (s.a.s.) anlattı… Efendimiz (s.a.s.) şoyle buyurdu:
“Onlar seni dinlemeye gelen meleklerdi. Eğer okumaya devam etseydin sabah olunca onları herkes gorecekti, kendilerini halktan gizlemeyeceklerdi.” (BuhÂrî, FezÂilu ’l-Kur ’Ân 15; Muslim, Musafirin 242)
Bu ve benzeri rivayetlerden de anlaşılacağı uzere Bakara sûresi, hem evlerimizi hem de gonullerimizi mÂnen îmÂr edecek, okuyanı Âdeta maddî mÂnevî şerlerden muhÂfaza ederek onu meleklerle beraberliğe yukseltecek bir fazilet ve şerefi hÂizdir.
Dipnot:
[1] Bakara ve Âl-i İmrÂn sûrelerine, hidÂyet nûrlarının parlaklığı ve okuyanlara verilecek ecrin buyukluğu sebebiyle, اَلزَّهْرَاوَانِ (ZehrÂvÂn) ismi verilmiştir.
Kaynak: kuranvemeali.com
İslam ve İhsan
BAKARA SURESİ DİNLE