Enam suresi 162. ayette Allah'a verdiğimiz soz nedir? Enam suresi 162. ayetin anlamı ve tefsiri...En‘Âm sûresi coğunluğun goruşune gore Mekke ’de bir defada inmiştir. Ancak uc veya altı Âyetinin Medine ’de indiğine dair bir goruş de bulunmaktadır. 165 ayettir. Mushaftaki tertibe gore 6, iniş sırasına gore 55. sûredir.
Enam suresi 162. Ayetin Arapcası:
Enam suresi 162. Ayetin Okunuşu: "Kul inne salÂtî venusukî vemahyÂye vememÂtî li(A)llÂhi rabbi-l ’Âlemîn(e)"
Enam suresi 162. Ayetin Anlamı: "De ki: “Şuphesiz benim namazım, butun ibÂdetlerim, hayatım ve olumum, Âlemlerin Rabbi Allah icindir.”
Enam suresi 162. Ayetin Tefsiri:
Allah ’ın, Rasûl-i Ekem (s.a.s.) Efendimiz ’e ihsan ettiği din dosdoğru, eğriliği, eksikliği ve fazlalığı olmayan İslÂm dinidir. Bu din yeni ortaya cıkmış bir şey değil, hanif olan, Allah ’ın birliği inancı uzerine bin edilen Hz. İbrÂhim ’in dininin aynısıdır, bir devamıdır. Her ne kadar yahudiler, hıristiyanlar, muşriklerden her biri, kendilerinin Hz. İbrÂhim ’in dinine mensup olduklarını iddia etseler de, İbrÂhim (a.s.) ’ın onlarla bir ilişkisi yoktur. Zira O, tevhid dinini tebliğ eden bir peygamberdir ve muşriklerden değildir. Bu dosdoğru dinin amelî hususiyeti de, kulun namazının, kurbanının, her turlu ibÂdetinin, hayat ve olumunun sadece Âlemlerin Rabbi Allah icin olmasıdır. Allah ’a hicbir konuda ortak koşulmamasıdır. Her ibÂdetin ve her hayırlı işin bu inanc, bu niyet ve bu ihlasla yapılmasıdır. Peygamber (s.a.s.) ’e bu emredildiği gibi, ona inananlara da bu emredilmiştir. Nitekim “Ben bununla emrolundum ve ben muslumanların ilkiyim” (En‘Âm 6/163) cumlesi, Allah Resûlu (s.a.s.) ’in, kendisine emredilen ilÂhî emirlere suratle uyup yerine getirmesini, o emirlerin kendine mahsus olmayıp, herkese bunların emredildiğini ve butun musluman olanların ona uyması gerektiğini acıklamaktadır.
Buna rağmen inkÂrcılar, muslumanları kendi hayat tarzlarını kabule cağırır veya bu hususta onları zorlarlarsa, kendilerine şoyle bir cevabın verilmesi tavsiye edilmektedir.
Kaynak: kuranvemeali.com
İslam ve İhsan
ENAM SURESİ 162. AYET TEFSİRİ