Kafirun suresinin 6. ayeti “Lekum dinukum veliye din” ne anlama geliyor?Kafirun, inkÂrcılar demektir. Kafirun suresinde Hz. Peygamber ’in inkÂrcılarla şirk ve sapkınlıkta birleşemeyeceği kesin bir uslûpla ifade edilmekte ve inancın şirkten uzak tutulması hedeflenmektedir.
Kafirun Suresi 6. Ayet Arapca
Kafirun Suresi 6. Ayet Turkce Okunuşu:
“Lekum dînukum veliye dîn.”
Kafirun Suresi 6. Ayet Anlamı “Sizin dininiz size, benim dinim de banadır.”
Kafirun Suresi 6. Ayet Tefsiri Bu ifade şu anlama gelebilir: “Benim dinim ayrı, sizin dininiz ayrıdır. Ben sizin mabudlarınıza tapanlardan değilim. Siz de benim taptığım tek Allah ’a tapmıyorsunuz. Ben sizin mabudlarınıza asla ibÂdet edemem. Siz de benim mabuduma ibÂdet icin hazır değilsiniz. Onun icin benim yolum ve sizin yolunuz hicbir zaman birleşmez.” Bu ifade, kÂfirlere hoş gorunmek icin değil, gittikleri yolda devam ettikleri surece onlardan kesinlikle beraat ve ilişki kesmeyi ilan etmek icindir. Aynı zamanda kÂfirlerin, din konusunda Allah ’ın Resulu ve ona iman edenler ile hicbir zaman uzlaşmayacağını belirtmeyi ve bu konuda umitlerini kesmelerini de kapsamaktadır.
Nitekim bu beraat ilanı, bu sureden sonra nÂzil olan Mekki surelerde peş peşe tekrarlanmıştır. Bu mÂnada Âyet-i kerîmelerde şoyle buyrulur:
“Eğer seni yalanlarlarsa de ki: «Benim yaptığım bana, sizin yaptığınız sizedir. Siz benim yaptıklarımdan sorumlu değilsiniz, ben de sizin yaptıklarınızdan sorumlu değilim.»” (Yûnus 10/41)
“Rasûlum! Butun insanlara şunu ilan et: «Ey insanlar! Eğer benim dinimden herhangi bir şuphe icindeyseniz, şunu bilin ki, ben sizin Allah ’tan başka taptıklarınıza tapmam. Ben ancak sizin canınızı alacak olan Allah ’a kulluk ederim. Cunku bana, mu ’minlerden olmam emredildi.»” (Yûnus 10/104)
“De ki: «Bizim işlediğimiz herhangi bir suctan siz sorguya cekilecek değilsiniz; biz de sizin yaptıklarınızdan sorguya cekilmeyeceğiz.» De ki: «Rabbimiz hepimizi bir araya toplayacak, sonra aramızda en doğru bir şekilde hukmunu verecektir. Cunku O, hukmunu adÂletle verip gerceği ortaya cıkaran ve her şeyi hakkiyle bilendir.»” (Sebe ’ 34/25-26)
Aynı uslup Medine doneminde de devam etmiştir:
“İbrÂhim ’de ve beraberindeki mu ’minlerde sizin icin uyulması gereken guzel bir ornek vardır. Onlar putperest kavimlerine şoyle demişlerdi: «Biz kesinlikle sizden de sizin Allah ’ı bırakıp taptıklarınızdan da uzağız. Sizi ve bÂtıl dininizi reddediyoruz. Sizinle bizim aramıza, siz sadece tek olan Allah ’a iman edinceye kadar surup gidecek bir duşmanlık ve nefret girmiş bulunmaktadır.» Ancak İbrÂhim ’in babasına soylediği: «Senin icin Rabbimden bağışlanma dileyeceğim; ancak Allah ’tan gelecek bir azabı senden savmam da mumkun değil» demesi ornek olmaz! Onlar şoyle dua ederlerdi: «Rabbimiz! Yalnızca sana guvenip dayandık, sana yoneldik. Donuşumuz de ancak sanadır!»” (Mumtehene 60/4)
Kur ’Ân-ı Kerîm ’in bu beyÂnları ve “Artık sizin dininiz size, benim dinim bana!” (KÂfirûn 109/6) ifadesinin mÂnası, “siz kendi dininize devam edin, ben de kendi dinime devam edeyim” değildir. Aslında maksat, butun insanları tevhid dinine ve “De ki: «Ben, her turlu şirk ve gosterişten uzak durup taat ve ibÂdetimi yalnız Allah ’a has kılarak sadece O ’na kulluk ederim.»” (Zumer 39/14) Âyetinde ifade buyrulduğu gibi tek olan Allah ’a ihlasla kulluğa davettir.
Kaynak: kuranvemeali.com


İslam ve İhsan
KAFİRUN SURESİ DİNLE - FATİH COLLAK
KAFİRUN SURESİ OKUNUŞU VE ANLAMI