
Neden sabretmeliyiz? Sabretmenin mukafatı ve sevabı nedir? Sabır ile ilgili ayetler ve anlamları...Sabır hakkında ayet-i kerimeler ve anlamları:
1. “Ey iman edenler! Sabredin, sabır yarışında (duşmanlarınızı) gecin!” (Âl-i İmrÂn Sûresi, 200)
Felah ve kurtuluşun temel şartlarını acıklayan Âyet-i kerîme, ilk olarak, sabırlı olmayı sabır yarışında duşmanları gececek bir dayanıklılık gostermeyi istemektedir. Devamında da surekli uyanık bir şekilde sınır bekciliği yapmayı ve Allah ’a karşı daima saygılı bulunmayı tavsiye etmektedir.
Âyet-i kerîme, kurtuluş ve mutluluğun en başta gelen şartının sabır olduğunu, imtihan ve sıkıntılara sabırla goğus germesini bilmeyenlerin başarıya ulaşamayacaklarını acıklamaktadır.
Kısaca “Zafer ve başarı, gosterilecek sabra bağlıdır” mesajını vermektedir. Elmalılı merhum Âl-i İmrÂn sûresinin son Âyetinde, Allah ’tan, kÂfirlere karşı yardım ve zafer isteyen mu ’minlere Allah TeÂl ’nın bu Âyetle cevap verdiğini belirtmektedir.
2. “Sizi korku, aclık, mallardan, canlardan ve urunlerden biraz eksiltmekle elbette deneriz. Sabredenleri mujdele!” (Bakara Sûresi, 155)
Bu Âyette, korku, aclık, mal, can ve urun kaybı gibi Muslumanların tÂbi tutulacağı imtihan ceşitleri sayılmaktadır. Butun bunlar karşısında sabırlı davranan ve Allah ’a karşı guvenini kaybetmeyen, teslimiyetini bozmayan mu ’min kazanacaktır. Bu kazancın niteliğini aşağıdaki Âyet haber vermektedir.
3. “Sabredenlere, felÂketlere karşı dişlerini sıkıp goğus gerenlere, mukÂfatları hesapsız odenecektir.” (Zumer Sûresi, 10)
Odulun hesapsız olması, sabrın ehemmiyetini gostermektedir. FelÂketler karşısında gosterilecek sabır, pek buyuk bir meziyet olmasaydı, hesapsız mukÂfat vadedilmezdi.
4. “Fakat sabredip (kendisine yapılan kotuluğu) bağışlayanın işi, işte bu, benimsenmeye değer işlerdendir.” (Şûr Sûresi, 43)
Sabretmek ve affedici olmak kolay bir iş değildir. Kendilerine benzemeye ve yaptıklarını izlemeye değer kişiler boyle insanlardır. Cunku onlar gercekten zoru başarmış, guzeli ortaya koymuşlardır.
Sıkıntılara sabretmek ve başkalarının hatalarını bağışlamak gercekten onemli ve sebep-sonuc acısından birbiriyle yakından ilgili iki tavırdır. Bu iki davranışta bulunan kişi ornek alınmaya lÂyıktır
5. “Ey iman edenler! Başınıza gelecek her şeye sabretmekle ve namaz kılmakla Allah ’tan yardım isteyin. Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara Sûresi, 153)
Guclukler ve zorluklar karşısında yardım isteme durumunda kalan Muslumanlar, sabırlı davranmak ve dua etmek suretiyle Allah ’tan yardım dileyeceklerdir. Dayanmadan, goğus germeden hemen başarılı olmayı beklemeyeceklerdir. Namaz, nasıl oteki ibadetlerin başı ise, sabır da butun ahlÂkî davranışların başıdır. Bu sebeple Allah ’ın yardımı ancak bu iki ustun halde istenmelidir. İslÂmî hedeflere, devamlı kulluk yapmakla ve bu uğurda karşılaşılacak gucluk ve felÂketlere goğus germekle varılabilir. Cunku kulluk ve sabırla Allah ’tan yardım dilemek, başarının iki onemli şartıdır.
6. “İcinizdeki mucÂhidlerle sabredenleri ortaya cıkarıncaya kadar elbette sizi deneyeceğiz.” (Muhammed Sûresi, 31)
Bu Âyet, mucÂhidler ile sabırlı davrananların birbirlerine cok yakın olduklarını, yani sabrın da bir nevi cihad demek olduğunu anlatmaktadır. O halde cihad ne olcude babayiğit işi ise, sabır da aynı şekilde yiğitce bir tavırdır. Hele cihadın gucluklerine sabretmek ise, başlı başına ayrıca bir cihad anlamındadır. Hayattaki imtihanların hikmeti de bu mucÂhidler ile sabredenlerin otekilerden ayrılıp ortaya cıkarılması, belirlenmesidir.
Kaynak: RiyÂzu ’s-sÂlihîn, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
SABIR NEDİR? - VİDEO