Rabbimiz Âhirette bir cok insanın pişmanlıkla keşke diyeceğini bildiriyor. Keşke ile ilgili ayetleri sizler icin derledik...İnsan neden pişman olur? Ahiretteki pişmanlıkların sebepleri nelerdir? Pişmanlık ile ilgili ayetler ve anlamları
Bakara Sûresi : 103 “Eğer onlar iman edip Allah'ın emirlerine karşı gelmekten sakınmış olsalardı, Allah katında kazanacakları sevap kendileri icin daha hayırlı olacaktı. Keşke bilselerdi.”
Bakara Sûresi : 167 “Uyanlar şoyle derler: "Keşke dunyaya bir donuşumuz olsaydı da onların şimdi bizden uzaklaştıkları gibi, biz de onlardan uzaklaşsaydık." Boylece Allah, onlara işledikleri fiilleri pişmanlık kaynağı olarak gosterir. Onlar ateşten cıkacak da değillerdir.”
En'Âm Sûresi : 27 “Ateşin karşısında durdurulup da, "Ah, keşke dunyaya geri dondurulsek de Rabbimizin Âyetlerini yalanlamasak ve mu'minlerden olsak" dedikleri vakit (hallerini) bir gorsen!”
Hicr Sûresi : 2 "İnkar edenler, "Keşke musluman olsaydık" diye cok arzu edeceklerdir."
Nahl Sûresi : 41 "Zulme uğradıktan sonra Allah yolunda hicret edenlere gelince, elbette onları dunyada guzel bir şekilde yerleştiririz. Ahiret mukafatı ise daha buyuktur. Keşke bilselerdi..."
TÂh Sûresi : 134 "Eğer biz onları o Kur'an'dan once bir azap ile helÂk etseydik mutlaka, "Ey Rabbimiz! Keşke bize bir peygamber gonderseydin de alcalıp rezil olmadan once Âyetlerine uysaydık" derlerdi."
Mu'minûn Sûresi : 114 Allah şoyle der: "Cok az bir zaman kaldınız. Keşke bunu (daha once) bilmiş olsaydınız."
FurkÂn Sûresi : 28 "Yazıklar olsun bana, keşke falanı dost edinmeseydim!"
Şuar Sûresi : 102 "Keşke (dunyaya) bir donuşumuz olsa da inananlardan olsak."
Kasas Sûresi : 64 "Onlara, "Haydi ortaklarınızı cağırın!" denir. Onlar da cağırırlar fakat ortakları onlara cevap veremez. Azabı gorurler. Keşke onlar (dunyada iken) doğru yola gelselerdi."
Kasas Sûresi : 79 "KÂrûn, zineti ve gorkemi icerisinde kavminin karşısına cıktı. Dunya hayatını arzu edenler, "Keşke KÂrûn'a verilen (servet) gibi bizim de (servetimiz) olsaydı. Şuphesiz o buyuk bir servet sahibidir" dediler."
Ankebût Sûresi : 41 "Allah'tan başkalarını dost edinenlerin durumu, kendine bir ev edinen orumceğin durumu gibidir. Evlerin en dayanıksızı ise şuphesiz orumcek evidir. Keşke bilselerdi!"
Ankebût Sûresi : 64 "Bu dunya hayatı ancak bir eğlence ve oyundan ibarettir. Ahiret yurduna gelince, işte gercek hayat odur. Keşke bilselerdi!"
AhzÂb Sûresi : 66 "Yuzlerinin ateşte bir yandan bir yana donduruleceği gun, "Keşke Allah'a ve Resul'e itaat edeydik" diyecekler."
YÂsîn Sûresi : 26 "(Kavmi onu oldurduğunde kendisine): "Cennete gir!" denildi. O da, "Keşke kavmim, Rabbimin beni bağışladığını ve beni ikram edilenlerden kıldığını bilseydi!" dedi."
Zumer Sûresi : 26 "Boylece Allah dunya hayatında onlara zilleti tattırdı. Elbette ki ahiret azabı daha buyuktur. Keşke bilselerdi!"
Zumer Sûresi : 58 "Yahut azabı gorduğunde, "Keşke benim icin dunyaya bir donuş daha olsa da iyilik yapanlardan olsam" demesin."
Zuhruf Sûresi : 38 "Sonunda bize geldiğinde, arkadaşına, "Keşke benimle senin aranda doğu ile batı arası kadar uzaklık olsaydı! Ne kotu arkadaşmışsın!" der."
HÂkka Sûresi : 25 Kitabı kendisine sol tarafından verilen ise şoyle der: "Keşke kitabım bana verilmeseydi."
HÂkka Sûresi : 27 "Keşke olum her şeyi bitirseydi."
Nûh Sûresi : 3 "Allah'a ibadet edin. Ona karşı gelmekten sakının ve bana itaat edin ki sizin gunahlarınızı bağışlasın ve sizi belli bir vakte kadar ertelesin. Şuphesiz, Allah'ın belirlediği vakit gelince ertelenmez. Keşke bilseydiniz."
Nebe Sûresi : 40 "Şuphesiz biz sizi, kişinin onceden elleriyle yaptıklarına bakacağı ve inkarcının, "Keşke toprak olaydım!" diyeceği gunde gercekleşecek olan yakın bir azaba karşı uyardık."
Fecr Sûresi : 24 "Keşke bu hayatım icin onceden bir şey yapsaydım" der.
AHİRETTEKİ KEŞKELER
İslam ve İhsan