“Hayır olarak harcadıklarınız kendi iyiliğiniz icindir. Yapacağınız hayırları ancak Allah ’ın rızasını kazanmak icin yapmalısınız...” ayetini nasıl anlamalıyız?Kur ’an ’da hayır ve iyilik olarak yapılan işlerin faydası ile ilgili şoyle buyrulur:
Hayır olarak harcadıklarınız kendi iyiliğiniz icindir. Yapacağınız hayırları ancak Allah ’ın rızasını kazanmak icin yapmalısınız. Hayır olarak verdiğiniz ne varsa, karşılığı size tam olarak odenir ve asla haksızlığa uğratılmazsınız.” (Bakara sûresi, 272)
YAPILAN HAYIR VE İYİLİĞİN FAYDASI Hayır ve iyilik olarak yapılan işlerin asıl faydası, bizzat o iyiliği yapanadır. Gorunurde o iyilikten başkaları faydalanır ama sonucta ondan en cok yararlanacak olan, iyilik sahibidir. Bu gerceği iyi bilen Âlimlerimiz, bircok iyilik yaparlar, sonra da oz nefislerinden başka kimseye bir iyilik yapmadıklarını soylerlermiş. Boylece de yaptıkları iyilikleri kimsenin başına kakmak gibi bir hatÂya duşmezlermiş. Hayır ve iyilikten maksat, Allah rızasını kazanmak olmalıdır. Muminler başka amaclarla değil, sadece bu maksatla infak ederler. GÂye Allah rızÂsı olunca, bir hadîs-i şerîfte ifade buyurulduğu gibi, “Hanımının ağzına uzattığı bir lokmadan bile insan sevap kazanır.”
Âyetin ilk kısmında yer alan “kendi iyiliğiniz icindir” ifadesi, “Hayır olarak verdiğiniz ne varsa, karşılığı size tam olarak odenir ve siz asla haksızlığa uğratılmazsınız” beyÂnı ile acıklanmaktadır. Demektir ki yapılan hayrın asıl hayrını, bizzat o hayrı işleyen gorecektir. Hem de eksiksiz olarak...
Kerem ve comertliğin bundan daha guclu teşviki duşunulebilir mi?
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
"KİM BİR İYİLİK GETİRİRSE ONA BUNDAN DAHA HAYIRLISI VARDIR