Kuran azimuşşkan kimlerin kurtuluşa ereceğini, cennet ile mukafatlandırılacağını soyluyor? Ayetler ışığında felaha erenler kimlerdir?FelĂ‚h; necĂ‚t, halĂ‚s, istenmeyen şeylerden kurtulmak, gĂ‚yeye ulaşmak; hayır, nîmet, refah ve saadet icinde bulunmak demektir.
FelĂ‚h, takvĂ‚ uzere guzel bir kulluk hayatı yaşayan mu ’minin, dunyada nĂ‚il olacağı nîmet ve huzur ile Ă‚hirette kavuşacağı ebedî kurtuluş ve saadeti ifĂ‚de eder.
FelĂ‚h, cehennemden kurtulup cennete girmek ve Allah ’ın rızasını elde etmektir. Allah ’ın affına ve Ă‚fiyete mazhar olmak da felĂ‚h cumlesindendir. Hayrın bekasına ve ebedî kurtuluşa vesile olması sebebiyle cemaatle kılınan namaza da “felĂ‚h” denmiştir.[1]
Kurtuluş recetesi olarak gonderilen Kur ’Ă‚n-ı Kerîm ’de “FelĂ‚h” kelimesi ve muştakları kırk yerde gecer.
Kısaca soylemek gerekirse insanın felĂ‚ha erebilmesi, karşısına cıkan butun nefsĂ‚nî ve şeytĂ‚nî mĂ‚nîleri bertaraf etmesine bağlıdır.
KİMLER FELÂHA EREBİLİR CenĂ‚b-ı Hakk ’ın muhtelif Ă‚yet-i kerîmelerde beyan buyurduğuna gore;
Kur ’Ă‚n-ı Kerîm ’den şuphe etmeyen ve onun rehberliğine tĂ‚bî olan, îmĂ‚n esaslarına, ibadetlerine ve diğer ilĂ‚hî hukumlere sıkıca sarılan ve Ă‚hiret endişesiyle takvĂ‚ uzere bir hayat yaşayan mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[2] Zira takvĂ‚ duygularına sahip olmak, felĂ‚ha ermenin en buyuk Ă‚milidir.[3] Hayra dĂ‚vet eden, iyiliği emredip kotuluğu yasaklayan mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[4] CĂ‚fer-i TayyĂ‚r Hazretleri, bu hususta bizler icin guzel bir numûnedir. O, Habeşistan ’a hicret edip orada 13 sene kaldı. Halkının coğu hidĂ‚yete ermeden donmedi. Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz ’in hasteriyle kavrulduğu halde uzak diyarlarda ve meşakkatler icinde emr bi ’l-mĂ‚ruf vazifesine devam etti. Tebliğ vazifesini hakkıyla îfĂ‚ ettikten sonra Efendimiz ’in izniyle Medîne-i Munevvere ’ye dondu. Allah Rasûlu ’nun hayatında en fazla sevindiği hĂ‚diselerden biri, Hz. CĂ‚fer ’i gormek oldu. Ancak CĂ‚fer (r.a) Peygamber Efendimiz ’in yanında doya doya kalamadı. Allah yolunda cihadlara katıldı ve bir sene sonra Mu ’te ’de şehĂ‚det makĂ‚mına nĂ‚il oldu.
Yine takvĂ‚sı sebebiyle fĂ‚izden uzaklaşan, sabreden, duşmana karşı vatanını koruyan, Allah yolunda cihĂ‚d eden ve O ’na yaklaşıp rızĂ‚sını kazanmanın yollarını arayan mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[5] AshĂ‚b-ı kirĂ‚m, butun varlıklarını Allah yolunda bezleder, hic birşeyleri kalmayınca yine bir yolunu bularak Allah yolundan geri kalmazlardı. MeselĂ‚ Abdullah bin Ebî Hadred (r.a) sarığını elbise olarak kullanmak mecbûriyetinde kalmıştı. Seleme bin Eslem (r.a) bir elbise verdi de onunla Hayber gazĂ‚sına cıkabildi. Ebû Abs bin Cebr (r.a), Peygamber Efendimiz ’e gelerek:
“‒YĂ‚ RasûlĂ‚llah! Elimizde ne coluk cocuklar icin gecimlik, ne yol azığı, ne de elbise var!” dedi. Rasûlullah (s.a.v) ona bir elbise verdiler. O da bu elbiseyi sekiz dirheme satıp iki dirheme yol azığı olarak hurma satın aldı. İki dirhemini, Ă‚ilesinin maîşeti icin evine bıraktı. Dort dirhemine de kendisi icin bir elbise satın aldı ve oylece sefere cıktı.[6]
İcki, kumar, dikili taşlar, fal ve şans okları gibi şeytan işi birer pislik olan gunahlardan kacınan mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[7] Dunyevî menfaati cok bile olsa haram ve pis şeylerden ve bunların ticĂ‚retinden uzak duran akl-ı selîm sahibi bir mu ’min, takvĂ‚ ehlidir ve felĂ‚ha erecektir.[8] Hayır-hasenĂ‚t terĂ‚zisi ağır gelen mu ’min felĂ‚ha erecektir.[9] CenĂ‚b-ı Hak şoyle buyurur: “Kim zerre kadar hayır yapmışsa onu gorur. Kim de zerre kadar şer işlemişse onu gorur!” (ez-ZilzĂ‚l 99/7-8)
Allah ’ın nîmetlerini tefekkur edip şukrune koşan mu ’min felĂ‚ha erecektir.[10] Âhirzamanda insanlığa lûtfedilen en buyuk iki nîmet Kur ’Ă‚n-ı Kerîm ve Ummet-i Muhammed ’den olma nîmetidir. RahmĂ‚n olan Allah TeĂ‚lĂ‚, Kur ’Ă‚n ’ı insanlara oğreterek en buyuk ihsĂ‚nda bulunmuştur. Rasûlullah Efendimiz (s.a.v), CenĂ‚b-ı Hakk ’ın omrune yemîn ettiği en guzel ornek şahsiyettir. Bu iki nîmeti hakkıyla idrĂ‚k edip onlar icin CenĂ‚b-ı Hakk ’a sonsuz şukurler etmeliyiz…
Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz ’e îmĂ‚n eden, ona tĂ‚zimde bulunan, duşmanlarına karşı ona yardım eden ve kendisine indirilen Kur ’Ă‚n ’a uyan kimseler felĂ‚ha ereceklerdir.[11] Duşmana karşı sebĂ‚t edip Allah ’ı cok cok zikreden mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[12] Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz ’e tĂ‚bî olarak mallarıyla canlarıyla cihĂ‚d eden mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir. CenĂ‚b-ı Hak, onlar icin altlarından ırmaklar akan, icinde ebedi kalacakları cennetler hazırlamıştır. En buyuk kurtuluş ve başarı da budur.[13] Mal da emĂ‚nettir, can da… Muhim olan kişinin elindeki imkĂ‚nlardan verebilmesidir.
Rukûsuna, secdesine ve ibadetlerine dikkat eden ve hayır işlerine koşan mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[14] Namazlarını buyuk bir huşû ile vaktinde ve tam olarak kılan, boş sozlerden ve faydasız işlerden yuz ceviren, zekĂ‚tı vermek, iyilikleri artırmak ve nefislerini temizlemek icin surekli faaliyet hĂ‚linde olan, iffetlerini muhĂ‚faza eden, kendilerine tevdî edilen her turlu emĂ‚neti koruyan ve verdikleri sozleri tastamam yerine getiren mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[15] Gozlerini harama bakmaktan sakınan, iffet ve namuslarını koruyan, -mecbûren gorunen kısımları mustesnĂ‚- guzelliklerini ve suslerini teşhir etmeyen, başortulerini yakalarının uzerine kadar salan, nĂ‚mahrem insanların dikkatini cekmek icin cĂ‚zip hareketlerde bulunmayan, hatĂ‚larından tevbe ederek Allah ’a yonelen mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[16] Aralarında hukum vermesi icin Allah ’a ve Rasûlu ’ne cağrıldıkları zaman: “Baş ustune! İşittik ve itaat ettik” diyen mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[17] Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışlara hakkını veren mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[18] Her zaman Allah ’ın tarafını tutan; babaları, oğulları, kardeşleri ve akrabaları bile olsa Allah ’a ve Rasûlu ’ne karşı cıkanları sevip dost edinmeyen ve Allah ’tan rĂ‚zı olan mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[19] LĂ‚yıkına muhabbet, mustahakkına nefret…
Bunun en guzel misĂ‚lini CenĂ‚b-ı Hak, Tebbet Sûresi ’nde vermektedir. Ebû Leheb, Efendimiz ’in amcası olduğu hĂ‚lde Allah Rasûlu ’ne duşmanlığı sebebiyle CenĂ‚b-ı Hakk ’ın ebedî lĂ‚netine mustahak olmuştur. Aynı zamanda o, Kur ’Ă‚n ’da ismi lĂ‚netle zikredilen tek Mekkeli muşriktir. Uzaklardan kole olarak getirilen Zeyd (r.a) Allah Rasûlu ’ne sadakati sebebiyle şereflerin en buyuğunu elde etmiş, ismi Kur ’Ă‚n ’da zikredilen tek sahĂ‚bî olmuştur. Tum bunlardan anlıyoruz ki Allah icin sevmek ve Allah icin buğzetmek gerekiyor. Rasûlullah (s.a.v) boyle yapan mu ’minlerin, îmĂ‚nın halĂ‚vetini tadacağını ifĂ‚de buyurmuşlardır.[20] Kalpte, Allah icin buğz etme hassĂ‚siyeti kaybolursa, gayr-i muslimlerin nefsĂ‚nî hayat tarzını taklit neticesinde yavaş yavaş aradaki farklar ortadan kalkmaya başlar.
Allah ’ın emirlerini dinleyip O ’na itaat eden, nefsinin cimriliğinden ve mala duşkunlukten kendini kurtarıp musluman kardeşlerine infĂ‚k ve îsĂ‚rda bulunan, onları sevip kalbinde hicbirine karşı en kucuk bir kıskanclık ve burukluk duymayan mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[21] Farzları yerine getirdikten sonra bir taraftan maîşetini temin ederken diğer taraftan da Allah ’ı cok cok zikreden mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[22] Nefsini tezkiye ederek her turlu kotuluk ve gunahlardan arınan, Rabbinin ismini zikredip namaz kılan mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir.[23] Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) şoyle buyurmuşlardır: “Musluman olan, kendisine yeterli rızık verilen ve Allah ’ın lûtfettiği nîmetlere kanaat eden kimse felĂ‚ha ermiştir.”[24]
Allah ’ın bir­liğine inanıp şirkten uzak duran,[25] Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz ’in sunnetini takip eden[26] ve Fitnelerden uzak kalabilen[27] mu ’minler felĂ‚ha ereceklerdir. Dipnotlar:
[1] Muslim, SalĂ‚t 6, 12; Tirmizî, SalĂ‚t 149; NesĂ‚î, Ezan 3, 5.
[2] el-Bakara 2/1-5; LokmÂn 31/1-5.
[3] el-Bakara 2/189.
[4] Âl-i İmrĂ‚n 3/104.
[5] Âl-i İmrĂ‚n 3/130, 200; el-MĂ‚ide 5/35.
[6] VĂ‚kıdî, MeğĂ‚zî, 2: 635.
[7] el-MÂide 5/90.
[8] el-MÂide 5/100.
[9] el-AʻrĂ‚f 7/8; el-Mu ’minûn 23/101-102.
[10] el-AʻrĂ‚f 7/69.
[11] el-AʻrĂ‚f 7/157.
[12] el-EnfÂl 8/45.
[13] et-Tevbe 9/88-89.
[14] el-Hac 22/77.
[15] el-Mu ’minûn 23/1-11.
[16] en-Nûr 24/31.
[17] en-Nûr 24/51.
[18] er-Rûm 30/38.
[19] el-MucÂdele 58/22.
[20] BuhĂ‚rî, ÎmĂ‚n, 9, 14; Muslim, ÎmĂ‚n, 67.
[21] el-Haşr 59/9; et-TeğĂ‚bun 64/16.
[22] el-Cum‘a 62/10.
[23] el-A‘lĂ‚ 87/14-15; eş-Şems 91/9-10.
[24] Muslim, ZekĂ‚t, 125. Ayrıca bkz. Tirmizî, Zuhd, 35/2348.
[25] Ahmed, Musned, 3: 492; 4: 341.
[26] Ahmed, Musned, 2: 188.
[27] Ahmed, Musned, 2: 441.
Kaynak: Doc. Dr. Murat Kaya, Kitabımız Kur ’Ă‚n MuhtevĂ‚sı ve Fazîletleri, Erkam Yayınlıar
İslam ve İhsan
Mu'minler FelĂ‚ha Erdi Ayet-i Kerîmesi
Kimler Kurtuluşa Erecek?