Ana-babaya karşı gelmenin ve akraba ile ilgiyi kesmenin haram olduğu ile ilgili ayetler…
Ana-Babaya karşı gelmenin ve akraba ile ilgiyi kesmenin haram olduğu ile ilgili ayetler...
Akrabalarla İlişkiyi Kesmek ile İlgili Ayetler “(Ey munÂfıklar!) İş başına gececek olursanız, yeryuzunde bozgunculuk cıkarmak ve akraba ile ilgiyi kesmek sizden beklenmez mi? İşte Allah ’ın lÂnetlediği, kulaklarını sağır ve gozlerini kor ettiği kimseler bunlardır.” (Muhammed sûresi, 22-23)
Âyet-i kerîme munafıkların en belirgin ozelliklerinden birinin, iş başına gectikleri zaman yeryuzunde bozgunculuk cıkarıp ortalığı karıştırmak olduğunu soyluyor. Onlar CÂhiliye devrinde yağmacılıkla, talan ve vurgunla yuvaları yıkıp perişan ederlerdi. Kız cocuklarını diri diri toprağa gommekten cekinmezlerdi.
İkinci onemli ozellikleri ise akraba ile ilgiyi kesmek, onları arayıp sormamak, yardımlarına koşmamaktı. Akrabalar arasında tatsızlık cıkarırlar, birbiriyle cekişip dururlardı.
İşte Allah TeÂl boyle yapan kimseleri lÂnetlemiştir. Onların kulaklarını sağır ettiği icin ilÂhî sozu duyup anlamazlar. Gozlerini kor ettiği icin gercekleri goremezler. Onlar işte boylesine duşuncesiz kimselerdir.
Demekki akrabayı arayıp sormamak, onları ziyaret edip gonullerini almamak, elden gelen yardımı yapmamak mu ’minlerin değil munafıkların ozelliğidir. Peygamber Efendimiz ’in muhtelif hadislerinde belirttiğine gore akrabayı ziyaret etmek Allah TeÂl ’nın hoşnutluğunu kazanmaya, cennete girmeye ve omrun uzamasına vesile olur. Akraba ile ilgiyi kesmek ise Allah TeÂl ’nın rahmetinden uzaklaşmaya ve cehennemi boylamaya sebep olur.
“Onlar Allah ’a soz verdikten sonra verdikleri sozu bozarlar, Allah ’ın gozetilmesini emrettiği kimselerle ilgiyi keserler ve yeryuzunde bozgunculuk yaparlar. İşte onlar lÂnete uğramışlardır; cehennem de onlar icindir.” (Rad sûresi, 25)
Allah TeÂl insanları daha dunyaya getirmeden once kendilerinden bir soz almıştı. Bu sozleşmeye gore O ’nu rableri kabul edecekler ve ona asla karşı gelmeyeceklerdi. Fakat insanların bir kısmı sozlerinde durmayıp vefasızlık ettiler. Verdiği sozden caymak, akraba ile ilgiyi kesmek ve yeryuzunde fesat cıkarmak munafıklara ozgu davranışlardır.
Âyet-i kerîmenin konumuzla ilgili yanı şudur: Akrabalık haklarını gozetmeyi bizzat Allah TeÂl emrettiği icin bir mu ’min akrabasıyla ilgisini kesemez. Onları ihmÂl edip unutamaz. Kendilerine asla fenalık yapamaz. Boylesi vefasızlık ancak munafıklardan beklenir.
Anne-Babaya Karşı Gelmek ile İlgili Ayet “Rabbin şoyle emretti: Sadece Allah ’a ibadet edeceksiniz. Anne ve babanıza iyi davranacaksınız. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara “of!” bile deme! Onları azarlama! Onlara saygıyla hitap et! Onlara merhamet ederek tevÂzu kanadlarını ac da, “Rabbim! Kucukluğumde onlar beni nasıl şefkatle buyuttulerse, sen de onlara oyle merhamet et, de!” (İsr sûresi, 23-24)
Bir onceki konuda bu Âyet-i kerîme yine gecmiş ve orada şoyle acıklanmıştı:
Bircok Âyet-i kerîmede Allah ’a ibadet emrinin hemen peşinden ana ve babaya itaatin gelmesi cok mÂnalıdır. Bunu şoyle anlamak uygun olur:
Sen yuzune konan bir sineği bile kovamayacak kadar gucsuzken, annen ile babanda, Allah ’ın yetiştirip buyutme, merhamet edip koruma sıfatları kendini gosterdi. Oyleyse sen oncelikle Allah ’ın birliğini kabul edecek, onun peşinden de ana ve babana iyilik ve itaat edeceksin. Onlar senin yanında yaşlanacak olursa, hoşuna gitmeyecek bir hareket yaptıklarında sakın onları azarlama; gonullerini kırma! Bir zamanlar sen de hoşa gitmeyen işler yaptığında, annen ve baban seni anlayışla karşılardı. Şimdi onlar yaşlandı. Senin cocukluk gunlerinde yaptıklarına benzer garip hareketler yapabilirler; yersiz bulacağın sozler soyleyebilirler. Sen de onlara aynı şekilde anlayış goster; şefkatli ve merhametli ol! Bununla da kalma, onlara merhamet etmesi, gunahlarını bağışlaması icin CenÂb-ı Hakk ’a dua edip yalvar!
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
Anne-Baba Hakkı
Annenin Değerini Anlatan Hadis
Ana Babaya Karşı Nasıl Davranmalıyız?