Allah, iyi bir kulun soylediklerini nasıl haber veriyor? “Size soylediklerimi yakında hatırlayacaksınız. Ben işimi Allah ’a havale ediyorum. Şuphesiz Allah, kullarını cok iyi gorendir...” ayetini nasıl anlamalıyız?Allah TeÂlÂ, iyi bir kulun soylediklerini haber verirken şoyle buyurmuştur:
“Size soylediklerimi yakında hatırlayacaksınız. Ben işimi Allah ’a havale ediyorum. Şuphesiz Allah, kullarını cok iyi gorendir. Nihayet Allah, onların kurdukları tuzakların kotuluklerinden bu zatı korudu, Firavun ’un kavmini ise kotu azap kuşatıverdi.” (Mu ’min sûresi, 44-45)
BEN İŞİMİ ALLAH ’A ISMARLADIM! Yuce kitabımızda Firavun ve taraftarlarına karşı cıkan ve onlara gerceği anlatmaya calışan “mu ’min bir kişi”den bahsedilmektedir. Onun soylediği sozlerin ve yaptığı davetin bir bolumu nakledilmektedir. Bu zÂt, Hz. Mûs ’dan once, Firavun ve cevresindekileri uyaran bir mu ’mindir. Peygamber Efendimiz ’in gelmesine yakın Arapları uyarıcı, putperestliği kotuleyici konuşmalar yapan ve kendilerine hanîf adı verilen kişilerin yaptığını o gun yapan bir mu ’min. Bir farkla ki anlaşıldığına gore bu mu ’min kişi, kendisini dinleyenlerle birlikte bir grup oluşturarak Firavun ’a karşı harekÂt başlatmıştır. İşte yukarıdaki Âyet, boylesi bir ciddi işe girişen o “mu ’min kişi”nin, Allah ’a olan guvenini, kendi sozleriyle bize haber vermektedir: “Ben işimi Allah ’a ısmarladım. Allah, kullarının her halini gorur.” Onun bu sozleri, Allah ’a guvenini ve kendisini koruyacağına olan umidini ifade etmektedir. Allah, kendisine bağlanan umitleri boşa cıkarmaz. Bunun boyle olduğunu da hemen peşinden gelen Âyet haber vermektedir: “Allah onu, onların kurdukları tuzakların şerrinden korudu.”
Yuce Rabbimiz ’in haber verdiği bu gercek, Allah ’ın rahmet ve himÂyesini umit etmenin kula sağlayacağı faydayı acıkca gozler onune sermektedir: Umduğuna kavuşmak. Bir başka ifade ile kurtuluş.
Kaynak: Riyazus Salihin, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
ZOR ZAMANLARDA KULLUK