Allah (c.c) kimleri sevmez? Kuran, Allah'ın (c.c) hangi insanları sevmediğini bildiriyor?CenĂ‚b-ı Hak, sevdiği sıfatları haber verdiği gibi sevmediği vasıfları da beyĂ‚n etmiştir ki bunlardan uzerimizde hicbir eser kalmasın. Zira seven, sevdiğinin hoşlanmadığı şeylerden şiddetle kacınmalıdır ki sevdiğinin iltifĂ‚tına ve muhabbetine mazhar olabilsin. Aksi takdirde muhabbet sarayına vĂ‚sıl olmak mumkun değildir. Zira îman, lĂ‚yıkına muhabbet ve mustahakkına nefreti gerektirir.
Haddi Aşanlar CenĂ‚b-ı Hak, kulları icin bĂ‚zı sınırlar cizmiş, emir ve nehiylerde bulunmuştur. O hĂ‚lde mu ’minlerin her hususta bu hududlara riĂ‚yet etmeleri îcĂ‚b eder. CenĂ‚b-ı Hak bu sınırları aşanları sevmez. Âyet-i kerîmelerde şoyle buyrulur:
“Size karşı savaş acanlara, siz de Allah yolunda savaş acın! Sakın aşırı gitmeyin, cunku Allah haddi aşanları sevmez.” (el-Bakara 2/190)
“Ey îmĂ‚n edenler! Allah ’ın size helĂ‚l kıldığı iyi ve temiz şeyleri (kendinize) haram kılmayın ve haddi aşmayın! Allah haddi aşanları sevmez.” (el-MĂ‚ide 5/87)
“Rabbinize yalvara yalvara ve gizlice duĂ‚ edin! Bilesiniz ki O, haddi aşanları sevmez.” (el-A‘rĂ‚f 7/55)
FesĂ‚d Cıkaranlar ÎmĂ‚nsız kimseler, insanlara hile ve tuzak kurmak, karışıklık cıkarmak, fitneleri koruklemek, insanların malına, şerefine ve haysiyetine zarar vermek gibi ifsĂ‚d edici hareketlere koşarlar. CenĂ‚b-ı Hak boyle kimseleri sevmez. Âyet-i kerîmelerde şoyle buyrulur:
(MunĂ‚fık biri) iş başına gectiğinde, yeryuzunde ortalığı fesĂ‚da vermek, ekinleri tahrip edip nesilleri bozmak icin calışır. Allah ise fesĂ‚dı sevmez.” (el-Bakara 2/205)
“Onlar (yahûdiler) yeryuzunde bozgunculuğa koşarlar; Allah ise bozguncuları sevmez.” (el-MĂ‚ide 5/64; el-Kasas 28/77)
KĂ‚firler Allah TeĂ‚lĂ‚ ’yı sevdiğini iddiĂ‚ eden bir kişinin Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz ’e itaat etmesi zarûrîdir. Bundan yuz ceviren kimsenin varacağı nokta ise kufurdur. CenĂ‚b-ı Hak ise kĂ‚firleri sevmez. Âyet-i kerîmede şoyle buyrulur:
“De ki: Allah ’a ve Rasûlu ’ne itaat edin! Eğer yuz cevirirlerse bilsinler ki Allah kĂ‚firleri sevmez.” (Âl-i İmrĂ‚n 3/32; er-Rûm 30/45)
Kufurde ve GunĂ‚hta IsrĂ‚r Edenler Yuce Rabbimiz, fĂ‚izi şiddetle yasaklayarak kullarının bu gunahtan uzaklaşmalarını emretmiştir. İlĂ‚hî emirleri dinlemeyip hĂ‚lĂ‚ bu buyuk gunahta ısrar edenleri ise hem kufurle vasıflandırmış hem de sevgisinden mahrum bırakmıştır. Âyet-i kerîmede şoyle buyrulur:
“Allah TeĂ‚lĂ‚ faizi mahveder, sadakaları ise bereketlendirir. Allah kufurde ve gunahta ısrar eden hic kimseyi sevmez.” (el-Bakara 2/276)
CenĂ‚b-ı Hak, faiz karışan malın bereketini giderir ve onu helĂ‚k eder. Sadakaların ise sevaplarını kat kat artırdığı gibi kendisinden sadaka verilen malı da bereketlendirir. Haramları helal sayan ve onları işlemeye devam edenleri ise sevmez. İnsan, işlediği gunahların kucukluğune-buyukluğune değil, bu gunahları işleyerek kime karşı isyĂ‚n ettiğine bakmalıdır.
ZĂ‚limler CenĂ‚b-ı Hak, muhtelif Ă‚yet-i kerîmelerde zĂ‚limleri sevmediğini îlĂ‚n etmiştir.[1] Îmanda ve cephede duşman karşısında sebĂ‚t etmeyen, Allah ’ın emirlerine riĂ‚yet etmeyen, cezĂ‚ verirken haddi aşan, insanların haklarını yiyen, hĂ‚sılı yapılması gerekeni yapmayıp, Allah ’ın rĂ‚zı olmadığı işleri yapan kimseler zĂ‚limdir ve Allah TeĂ‚lĂ‚ hicbir zĂ‚limi sevmez.
Kibirli ve Ovungen Kimseler CenĂ‚b-ı Hak şoyle buyurur:
“Allah ’a ibadet edin ve O ’na hicbir şeyi ortak koşmayın! Ana-babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolcuya, ellerinizin altında bulunanlara (kole, cĂ‚riye) iyi davranın! Allah kendini beğenen ve daima boburlenip duran kimseyi sevmez.” (en-NisĂ‚ 4/36)
“O, buyukluk taslayanları aslĂ‚ sevmez.” (en-Nahl 16/23)
“Kucumseyerek insanlardan yuz cevirme ve yeryuzunde boburlenerek yurume! Zira Allah, kendini beğenmiş ovunup duran kimseleri asla sevmez.” (LokmĂ‚n 31/18)
“Yeryuzunde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan once, bir kitapta yazılmış olmasın! Şuphesiz bu, Allah ’a gore kolaydır. (Allah bunu) elinizden cıkana uzulmeyesiniz ve Allah ’ın size verdiği nîmetlerle şımarmayasınız diye acıklamaktadır. Cunku Allah, kendini beğenip boburlenen kimseleri sevmez.” (el-Hadîd 57/22-23)
Âyet-i kerîmelerden anlaşıldığı uzere mu ’minler mutevĂ‚zı olurlar. Allah TeĂ‚lĂ‚ ’yı hic unutmaz ve herşeyin O ’nun elinde olduğunu bilirler. Mal, makĂ‚m, şohret gibi şeyler onları şımartmaz. Kimseyi hor gormezler. Onlar, buyuk bir tevĂ‚zu ile Allah ’a ibadet eder, anne-babaları başta olmak uzere akrabalarına, komşularına, muhtaclara ve Allah ’ın diğer kullarına ellerinden geldiğince hizmet etmeyi ganimet bilirler.
CenĂ‚b-ı Hak şoyle buyurur:
“Servetine guvenip şımarma! Bil ki Allah şımarıkları sevmez!” (el-Kasas 28/76)
FĂ‚nî dunya malıyla sevinmek doğru değildir. Zira boyle bir hareket, insanı, dunyayı sevip ona bağlanarak Ă‚hiretten gĂ‚fil kalmaya ve muhabbetullahtan uzaklaşmaya goturur. Bu sebeple Allah TeĂ‚lĂ‚, dunya susleriyle sevinip şımaranları sevmez.
HĂ‚inler CenĂ‚b-ı Hak, ilĂ‚hî emĂ‚netlere ve insanların emĂ‚netlerine ihĂ‚net eden, arkadan vuran ve sinsice işler yapan hĂ‚inleri sevmez. Âyet-i kerîmelerde şoyle buyrulur:
“Kendilerine hıyanet edenleri savunma; cunku Allah hĂ‚inliği meslek edinmiş gunahkĂ‚rları sevmez.” (en-NisĂ‚ 4/107)
(Antlaşma yaptığın) bir kavmin hainlik yapmasından korkarsan, sen de (onlarla yaptığın ahdi) aynı şekilde bozduğunu kendilerine bildir. Cunku Allah, hĂ‚inleri sevmez.” (el-EnfĂ‚l 8/58)
“Allah, îmĂ‚n edenlerden (muşriklerin gĂ‚ilelerini) uzaklaştırır. Şu da muhakkak ki Allah, hĂ‚in ve nankorlerin hicbirini sevmez.” (el-Hacc 22/38)
Kotu Sozu Acıkca Soyleyenler CenĂ‚b-ı Hak şoyle buyurur:
“Allah kotu sozun acıkca soylenmesini sevmez; ancak haksızlığa uğrayan başka. Allah her şeyi işitici ve bilicidir.” (en-NisĂ‚ 4/148)
Bu Ă‚yet-i kerîmenin şu hĂ‚dise uzerine nĂ‚zil olduğu rivĂ‚yet edilir:
Rasûlullah (s.a.v) ashĂ‚b-ı kirĂ‚mın arasında otururken, bir adam geldi, Hz. Ebû Bekir ’e hakĂ‚retler ederek onu uzdu. Ancak Ebû Bekir (r.a) sukût etti, adama cevap vermedi. Adam ikinci sefer aynı şekilde hakaret ederek eziyet verdi. Hz. Ebû Bekir yine sukût etti. Adam ucuncu sefer de hakaret edince Ebû Bekir (r.a) adama hak ettiği cevĂ‚bı verdi. Bunun uzerine Rasûlullah (s.a.v) hemen kalkıp yuruduler. Ebû Bekir (r.a) hemen arkasından yetişerek:
“–Ey Allah ’ın Rasûlu, yoksa bana darıldınız mı?” diye sordu. Allah Rasûlu (s.a.v):
“–Hayır. LĂ‚kin semĂ‚dan bir melek inmiş, o adamın sana soylediklerini yalanlıyor, senin adına ona cevap veriyordu. Sen karşılık verip intikamını alınca melek gitti, onun yerine şeytan geldi. Bir yere şeytan gelince ben orada durmam!” buyurdular.[2]
İsrĂ‚f Edenler CenĂ‚b-ı Hak hayır işlerinde bile isrĂ‚fı yasaklamış, orta yoldan gitmeyi tavsiye etmiştir. Kişinin malını, haram ve cirkin yollarda isrĂ‚f etmesi ise en buyuk kotuluktur. Âyet-i kerîmelerde şoyle buyrulur:
“Cardaklı ve cardaksız (uzum) bahceleri, urunleri ceşit ceşit hurmaları, ekinleri, birbirine benzer ve benzemez bicimde zeytin ve narları yaratan O ’dur. Her biri meyve verdiği zaman meyvesinden yeyin! Devşirilip toplandığı gun de hakkını (sadakasını) verin, fakat israf etmeyin; cunku Allah israf edenleri sevmez.” (el-EnʻĂ‚m 6/141)
“Ey Âdemoğulları! Her mescide geldiğinizde guzel elbiselerinizi giyin; yeyin, icin, fakat israf etmeyin; cunku Allah israf edenleri sevmez.” (el-AʻrĂ‚f 7/31)
Allah TeĂ‚lĂ‚, isrĂ‚fın insanı nasıl bir kotuluğe suruklediğini şoyle haber verir:
“Sacıp savuranlar şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı cok nankordur.” (el-İsrĂ‚ 17/27)
Zira isrĂ‚f buyuk bir karakter zaafıdır. Yine isrĂ‚f, aşağılık duygusunu bastırma gayretidir. Hakîkatte mulk Allah ’ındır. Kul ise o mulkun sahibi değil ancak belli bir muddet belli sınırlar dĂ‚hilinde tasarrufcusudur.
CENÂB-I HAKK ’IN GAZAP ETTİĞİ BÂZI KİMSELER Rasûlullah Efendimiz (s.a.v), CenĂ‚b-ı Hakk ’ın gazap ettiği bĂ‚zı kimseleri şoyle haber verir:
“Allah TeĂ‚lĂ‚, guzel konuşuyorum diye ineklerin dillerini eğip buktuğu gibi dilini eğip buken kimseye gazab eder.”[3]
“Allah TeĂ‚lĂ‚, soz ve fiillerinde fuhşa ve cirkinliğe dalan, bunlarla cok meşgul olan kimseye gazab eder.”[4]
“Allah TeĂ‚lĂ‚, dunya işlerini bilip de Ă‚hiret husûsunda cĂ‚hil olan herkese gazab eder.”[5]
“Allah TeĂ‚lĂ‚, ısrarla isteyen dilenciye gazab eder.”[6]
Dipnotlar:
[1] Âl-i İmrĂ‚n 3/57, 140; eş-ŞûrĂ‚ 40/40.
[2] Ebû DĂ‚vûd, Edeb, 41/4896; MukĂ‚til b. SuleymĂ‚n, Tefsîr, 1: 418; Semerkandî, Bahru ’l-ulûm, 1: 352; İbnu ’l-Cevzî, 1: 491.
[3] Ebû DĂ‚vûd, Edeb, 86/5005.
[4] Ahmed, Musned, 2: 162.
[5] Suyûtî, el-CĂ‚miu ’s-Sağîr, 1: 65/2760.
[6] Suyûtî, el-CĂ‚miu ’s-Sağîr, 1: 65/2757.
Kaynak: Doc. Dr. Murat Kaya, Kitabımız Kur ’Ă‚n MuhtevĂ‚sı ve Fazîletleri, Erkam Yayınlıar
İslam ve İhsan
KUL ALLAH'A NASIL YAKLAŞABİLİR?