Sadece meal okuayarak Kur'an anlaşılır mı? Kur'an-ı mealen daha iyi anlamak icin hangi kaynaklara başvurulmalıdır? Kendi meal bilgimiz anlamak icin yeterli midir? Kur'an'ı anlamak icin hangi kaynakların baz alınması esastır? Fatih Collak Hocaefendi anlatıyor?
Kur'an'ı ben, hicbir kaynağa bakmadan kendim bilgim ile uc beş kırıntı dokuntu lugat bilgim ile anlarım, anlatırım diyenlere yazıklar olsun!
Ornek bu sure (videoda gecen Fetih suresi) en carpıcı ornektir. Hadi gelin bu sureyi kırık meal ile anlayın da gorelim. Mumkun değil. Okursunuz ama burada neden bahsediyor, dersiniz. Biar nedir? Muhallefun nedir? Burada fetihten maksat nedir? Fetaha yeftehu kapı acmak mı acaba? Fetaha actı, yeftehu acar, kapıyı actı, kapıyı acar. Oyle şey olur mu!
Allah'ın (c.c) kelamını en ciddi tefsirler icinde ki bunun bu ilmin duayeni olan Taberi, Taberi'ye baktığınız zaman Taberi'nin bir senedi var. 310 vefatı. 200'lu yıllarda yaşamış, 310'da vefat etmiş, 4. asrın ulemasından. Onun senedi kime gidiyor, sahabe-i kirama.
Bu Fetih suresini sahabe beyanları olmadan, o beyanların uzerine yorumlar olmadan tefsiri yorumları anlamanız mumkun değil. Zaten Kur'an kendisini bir kısım ayetleriyle beyan ederken, hadislerden destek alır ama bunun otesinde sahabe-tabiin- ve tebe tabiin beyanları esastır.
İslam ve İhsan