Sistem kurulumundan sonra boot esnasında Arch Linux hata verip siyah bir ekranda takılıyordu ve biraz araştırmaya koyuldum. Sorunun kaynağının da Intel CET-IBT olduğunu oğrendim. 5.18 kerneline gelen guncellemeyle 11. nesil (Tiger Lake) ve sonrasına CET-IBT desteği eklenmiş, sorunun kaynağı da bu ozelliğin NVIDIA surucusunu engelliyor olması. Hatta eklenmesine dair kayıtları aşağıda bulabilirsiniz.

kernel/git/torvalds/linux.git - Linux kernel source tree git.kernel.org

Hata logu:

Sorunun cozumune gelecek olursak yapmamız gereken ibt ayarını off konumuna getirmek. Bunun icin de bir gecici bir de kalıcı cozum soz konusu. Gecici cozum icin GRUB'dayken E tuşuna basıp duzenleme modunda aşağıdaki yere ibt=off yazıyoruz.

Kalıcı cozum icin ise /etc/default/grub dosyasının icinde aşağıda da olduğu gibi duzenleme yapıyoruz. GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT icine ibt=off ekliyoruz. Ardından sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg komutuyla değişiklikleri uyguluyoruz.

Kod:Panoya kopyala
# GRUB boot loader configuration GRUB_DEFAULT=0 GRUB_TIMEOUT=0 GRUB_DISTRIBUTOR="Arch" GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="loglevel=3 quiet ibt=off" GRUB_CMDLINE_LINUX=""

Sistemimi de belirtmemiş olmayayım. i5-12400F ve RTX 3070 ile bu hatayı aldım.