
Kuran'ın fazileti ve onemi nedir? Kuran'ın Muslumanın hayatındaki onemi ve yeri nedir?Kur ’Ân-ı Kerîm ’in sayfalarına nazar etmek, onu okumak, dinlemek, ezberlemek, tefekkurunde derinleşmek, hukumlerini yaşamak ve yaşanmasına vesile olmak en faziletli amellerdendir. Kur ’Ân-ı Kerîm bize Nebiyy-i Ekrem Efendimiz ’in hem emÂneti hem de mîrÂsıdır. Rasûlullah (s.a.v) şoyle buyurmuşlardır:
“Size, sımsıkı sarıldığınız muddetce benden sonra sapıtmayacağınız iki muhim emÂnet bırakıyorum. Biri diğerinden daha buyuktur. O da Allah ’ın KitÂbı ’dır! Kur ’Ân, semÂdan yeryuzune uzatılmış sağlam bir ip gibidir. Diğer emÂnet de Âilem, Ehl-i Beyt ’imdir. Kur ’Ân ve Ehl-i Beyt ’im Cennetʼte Havuz ’un başında benimle buluşuncaya kadar birbirlerinden ayrılmazlar. Benden sonra o ikisine karşı nasıl muÂmelede bulunduğunuza iyi bakın, dikkat edin!”[1]
Ebû Hureyre (r.a) bir gun Medîne carşısına uğramıştı. Kenarda durdu ve:
“–Ey carşı ehli! Sizler ne kadar da gÂfilsiniz!” dedi.
“–Nicin ey Ebû Hureyre?” diye sordular.
“–İşte şurada Allah Rasûlu ’nun mirası taksim ediliyor, siz ise burada duruyorsunuz! Gidip siz de ondan nasibinizi alsanız olmaz mı?” dedi. Carşı ehli:
“–Bu taksim işi nerede yapılıyor?” diye sordular. O da:
“–Mescid ’de!” dedi. İnsanlar koşarak gittiler. Ebû Hureyre (r.a) orada durdu ve onların donuşunu bekledi. Geldiklerinde:
“–Ne yaptınız?” diye sordu.
“–Ey Ebû Hureyre, Mescid ’e vardık, iceri girdik ama orada taksim edilen bir şey goremedik!” dediler. Ebû Hureyre (r.a):
“–Mescid ’de hic kimseyi gormediniz mi?” dedi. Onlar:
“–Evet, bazıları namaz kılıyordu, bazıları Kur ’Ân okuyordu, bazıları da helÂl ve haram konularını muzÂkere ediyorlardı” dediler. Bunun uzerine Ebû Hureyre (r.a):
“–Yazıklar olsun size, işte Muhammed (s.a.v) ’in mîrÂsı da budur zÂten!” dedi.[2]
Yuce Rabbimiz, ilÂhî kelÂmını insanlığa şoyle takdîm ediyor:
“Ey insanlar! Size Rabbinizden bir oğut, gonullere bir şifÂ, mu ’minler icin bir hidÂyet ve rahmet gelmiştir.” (Yûnus 10/57)
“TÂ-sîn. Bunlar KurʼÂnʼın, apacık bir KitÂbʼın Âyetleridir. Mu ’minler icin hidÂyet rehberi ve (Cennet) mujdesidir.” (en-Neml 16/1-2)
Dipnotlar:
[1] Tirmizî, MenÂkıb, 31/3788. Krş. Muvatta ’, Kader, 3; İbn HişÃ‚m, 4: 276; HÂkim, 1: 171/318.
[2] Heysemî, 1: 123-124.
Kaynak: Doc. Dr. Murat Kaya, Kitabımız Kur ’Ân MuhtevÂsı ve Fazîletleri, Erkam Yayınlıar
İslam ve İhsan
Kuran ı Kerime Karşı Gorevlerimiz Nelerdir?
KUR'AN OKUMAK İMANI ARTTIRIR