Ufak bir dipnot: Bu rehber Arch Linux Kurulumu rehberinin bana gore biraz daha değiştirdiğim halidir. Ve yeni ISO ile yapılmıştır.
Kurulum yapılan sistem UEFI, 64 Bit bir sistemdir.

Merhabalar.

Sizlere UEFI bir Arch Linux kurulumunu gostereceğim. Arch Linux buradan Arch Linux ISO dosyamızı indiriyoruz.
USB'ye yazarken eğer Rufus kullanıyorsanız dd modunda FAT32 formatında yazdırın.

Daha sonra karşımıza:

Şoyle guzel bir ekran gelecek.

Zaten ilk komutu da yazmışım. loadkeys trq yazarak klavye duzenimizi Turkce yapıyoruz.

Wi-Fi bağlama kısmına gecelim. rfkill unblock wifi yazıyoruz. Eğer iwctl yazdıktan sonra device list yazınca powered kısmı off olarak gozukuyorsa rfkill unblock wifi yazıyoruz.

Ben şu an sanal makine kullandığım icin Wi-Fi yerine ethernet olarak gozukuyor.
bu linkteki adımları takip edebilirsiniz. Ama dediğim gibi device list yazınca powered kısmı off gozukuyorsa rfkill unblock wifi yazıp devam edin.

Eğer ping atabiliyorsanız internete bağlanmışsınız demektir.

Şimdi disk bolumleme işine girişelim!

lsblk yazıyoruz ve kurulum yapacağımız diskimizi oğreniyoruz.
Bende /dev/sda olarak gozukuyor. NVMe SSD'niz varsa /dev/nvme0n1 şeklinde gozukecektir. Diğer diskleri de gorursunuz zaten.

Diski oğrendiğimize gore şimdi bolumlendirelim.

cfdisk /dev/sda yazıyorum. Unutmayın diskinize gore sececeksiniz.

GPT secip devam ediyoruz.

New diyoruz ve 200M yazıp enter diyoruz.

Elimizde boyle bir şey oldu. 200M olan alan secili iken sağ sol tuşları ile "Type" kısmına gelip enter diyoruz.

En ustte EFI System secip enter diyoruz.

Ve boyle oldu.

Şimdi geri kalan alanları yapalım.

Eğer RAM'iniz 8 GB altındaysa en azından 4 GB Swap alanı oluşturmayı duşunebilirsiniz. Ama oluşturmasanız da olur.

Ben sanal makine olduğu icin oluşturmayacağım ama en azından gostermiş olayım. Alanı kendinize gore ayarlarsınız. Bu şekilde iken yine "Type" diyoruz.

Linux filesystem'in hemen bir ustunde zaten. Enter deyip devam ediyoruz.

Bu şekilde olması gerekiyor Swap alanının.

En son olarak root ("/") bolumu kaldı.

O da kalan son alanınızın hepsini verebilirsiniz.

Oluşturduktan sonra boyle kalacak.

Daha sonra sağ sol tuşları ile "Write" seceneğine geliyoruz ve enter diyoruz. Gelen doğrulama kısmına "yes" yazıyoruz ve enter diyoruz. Yine sağ sol tuşları ile "Quit" diyoruz ve cfdisk'ten cıkıyoruz.

Gorduğunuz uzere /dev/sda1 Boot bolumu, /dev/sda2 ise root ("/") bolumu.

Şimdi bunları bicimlendirmemiz gerek.

/dev/sda1 yani boot bolumunu FAT32 formatında bicimlendireceğiz.

Sizde hangi disk bolumu ise onu sececeksiniz unutmayın. mkfs.fat -F32 /dev/sda1 yazıyoruz. Daha sonra enter diyoruz.
Şimdi root bolumunu bicimlendireceğiz. mkfs.ext4 /dev/sda2 ve enter diyoruz.

Eğer swap alanı actıysanız mkswap /dev/sdX yazıp enter diyeceksiniz. sdX kısmı sizin hangi diske sahip olduğunuza bağlı
Daha sonra swapon /dev/sdX yazıp enter diyeceksiniz.

Burada /dev/sda2 bizim root bolumumuzdu. Onu /mnt'e mount ediyoruz.
Daha sonra /mnt icinde /boot/efi diye iki klasor acıyoruz. mkdir -p /mnt/boot/efi
Son olarak Boot bolumunu mount ediyoruz. mount /dev/sda1 /mnt/boot/efi komutu ile bunu yapıyoruz.

Oldu ki yanlış mount ettiniz. Kaldırması basit. umount /dev/sdX deyip mount ettiğiniz bolumu kaldırıp tekrar doğru bir şekilde mount edebilirsiniz.

Eveet! Bolumleri de mount ettik. Şimdi dosyaları indireceğiz!

pacstrap /mnt base base-devel linux linux-firmware linux-headers git nano neovim vim

Ben Zen kernel kullanacağım icin linux linux-headers yerine linux-zen linux-zen-headers olarak indiriyorum. Keyfinize kalmış.

Şimdi paketlerin inmesini bekleme zamanı...

Paketlerimiz indikten sonra genfstab -U /mnt >> /mnt/etc/fstab yazıp enter diyoruz.

Şimdi USB'deki sistemden ana sisteme giriş sağlayalım arch-chroot /mnt

Şu an ana sistemdeyiz. Yalnız ana sisteme girdik diye USB'yi cıkarayım demeyin sakın.