
Fatiha suresinin fazileti ve onemi nedir?FÂtiha sûresi Kur ’Ân ’ın onsozu ve mukaddimesi olduğu kadar aynı zamanda veciz bir hulÂsası mesabesindedir. Bu sebeple cok muhim ve faziletli bir sûredir. Yuce Rabbimiz onun hakkında şoyle buyurur:
“Andolsun ki, biz sana tekrarlanan yedi Âyeti ve yuce Kur ’Ân ’ı verdik. Sakın onlardan bazı sınıflara verdiğimiz dunya malına goz dikme, onlardan dolayı uzulme ve mu ’minlere kanadını indir.” (el-Hicr 15/87-88)
Ebû Saîd bin Muall (r.a) anlatıyor:
“Ben Mescid-i Nebevî ’de namaz kılıyordum. Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) bana seslendiler. Fakat (namazda olduğum icin) icÂbet edemedim. Sonra huzûruna gelerek:
«–Ey Allah ’ın Rasûlu, namaz kılıyordum (bu sebeple dÂvetinize icÂbet edemedim» diye ozur beyan ettim). Bana:
«–Allah TeÂlÂ, Kur ’Â-ı Kerîm ’de “Ey îmÂn edenler! Peygamber sizi, size hayÂt bahşedecek şeylere dÂvet ettiği zaman, Allah ’a ve Rasûl ’e icÂbet edin…”[1] buyurmuyor mu?» dediler ve daha sonra:
«–Mescidden cıkmadan evvel sana Kur ’Ân-ı Kerîm ’in en buyuk sûresini oğreteceğim» buyurdular. Elimden tuttular. Mescidden cıkacağımız esnÂda ben acele ederek:
«–YÂ RasûlAllah! “Sana Kur ’Ân ’daki en buyuk sûreyi oğreteceğim” buyurmuştunuz?» dedim. Bana:
«–O sûre “Elhamdu lillÂhi Rabbi ’l-Âlemîn”dir ki o (namazlarda tekrar tekrar okunan) yedi Âyet ve bana verilen yuce Kur ’Ân ’dır» buyurdular.”[2]
Bir defasında CebrÂil (a.s), Nebiyy-i Ekrem Efendimiz ’in yanında oturmakta iken, Rasûlullah (s.a.v) yukarı taraftan kapı gıcırtısına benzer bir ses işiterek mubarek başlarını kaldırdılar. CebrÂil (a.s):
“–Bu ilk defa bugun acılan bir gok kapısıdır. Daha once hic acılmamıştı” dedi. Peşinden o kapıdan bir melek indi. Bunun uzerine CebrÂil (a.s):
“–Bu, yeryuzune ilk defa inen bir melektir. Bugune kadar hic inmemişti” dedi. Melek selÂm verdi ve Peygamberimize şoyle dedi:
“–Mujde! Sana, senden once hicbir peygambere verilmeyen iki nûr verildi. Biri FÂtiha Sûresi, diğeri Bakara Sûresi ’nin son Âyetleri. Bunlardan okuyacağın her harfe karşılık sana mutlaka sevap ve ecir verilir.”[3]
Rasûlullah (s.a.v) şoyle buyurmuşlardır:
“Nefsimi kudret elinde tutan ZÂt-ı zu ’l-celÂl ’e yemin ederim ki Allah, FÂtiha gibi bir sûreyi, ne TevrÂt ’ta ne İncîl ’de ne Zebûr ’da ne de FurkÂn ’da indirmiştir.”[4]
Hz. Ali (r.a): “FÂtihatu ’l-KitÂb, Mekke ’de Arş ’ın altındaki bir hazîneden nÂzil oldu” buyurmuştur.[5]
Dipnotlar:
[1] el-EnfÂl 8/24.
[2] BuhÂrî, Tefsir, 1; NesÂî, İftitah, 26.
[3] Muslim, MusÂfirîn, 254; NesÂî, İftitÂh, 25.
[4] Tirmizî, FedÂilu ’l-Kur ’Ân, 1/2875.
[5] VÂhidî, EsbÂbu ’n-nuzûl, s. 22.
Kaynak: Doc. Dr. Murat Kaya, Kitabımız Kur ’Ân MuhtevÂsı ve Fazîletleri, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
FATİHA SURESİNİN FAZİLETİ VE ŞİFA OLUŞU
Kuran Oğreniyorum - Fatiha Suresi (Fatih Collak)