
Bakara suresinin fazileti ve onemi nedir? Rasûlullah Efendimiz, s.a.v) Bakara suresinin okumasını neden tavsiye etmiştir?Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) şoyle buyurmuşlardır:
“Evlerinizi kabirlere cevirmeyiniz. Şuphesiz şeytan, icinde Bakara sûresi okunan evden kacar.”[1]
NevvÂs bin Sem ’Ân (r.a) der ki: Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz ’i şoyle buyururken işittim:
“Kıyamet gunu Kur ’Ân ve onunla amel eden Kur ’Ân ehli (mahşer yerine) getirilirler. Bu sırada Kur ’Ân ’ın onunde Bakara ve Âl-i İmrÂn sûreleri vardır.”
Rasûlullah (s.a.v) bu iki sûre icin uc misÂl verdiler ki onları hÂl unutmuş değilim. Allah Rasûlu (s.a.v) sozlerine şoyle devam ettiler:
“Sanki onlar iki bulut gibidirler veya iki siyah golgelik gibidirler ki aralarında bir nûr parlar veya sanki onlar kanatlarını acmış iki suru kuş gibidirler. Kendilerini okuyan insanları mudÂfaa ederler.”[2]
Bir defÂsında Rasûlullah Efendimiz (s.a.v), sayıca kalabalık bir mufreze gondereceklerdi. Onlara Kur ’Ân okuttular. Her biri ezberinde olduğu kadarıyla Allah ’ın Âyetlerinden okudu. Allah Rasûlu (s.a.v), yaşca en genc olan sahÂbînin yanına gelerek:
“–Ey fulÂn! Senin ezberinde ne var?” buyurdular. O da:
“–Ezberimde falan falan sûreler, bir de Bakara Sûresi var!” dedi. Efendimiz (s.a.v):
“–Ezberinde Bakara Sûresi var mı?” diye sordular. Delikanlı “Evet!” deyince de:
“–Haydi, git, onların emîri (kumandanı) sensin! Cunku bu sûre, neredeyse dînin tamamını ihtiv eder” buyurdular. Cemaatin ileri gelenlerinden biri:
“–YÂ Rasûlallah! MuhtevÂsını yaşayamayacağım korkusu, benim Bakara Sûresi ’ni ezberlememe mÂnî oldu” dedi. Bunun uzerine Rasûlullah (s.a.v) şoyle buyurdular:
“–Kur ’Ân ’ı oğrenin, okuyun, okutun ve onunla amel edin! Cunku Kur ’Ân ’ı oğrenen, okuyan ve onunla amel eden kişi, ici misk dolu dağarcık gibidir ki, kokusu her tarafa yayılır. Kur ’Ân ’ı oğrenip uyuyan (onunla amel etmeyen) kimse de, icine misk doldurulup ağzı bağlanmış dağarcık gibidir.”[3]
Dipnotlar:
[1] Muslim, MusÂfirîn 212. Krş. Tirmizî, FedÂilu ’l-Kur ’Ân, 2/2877.
[2] Muslim, MusÂfirîn, 253. Ayrıca bkz. Tirmizî, FedÂilu ’l-Kur ’Ân, 5/2883.
[3] Tirmizî, FedÂilu ’l-Kur ’Ân, 2/2876; Heysemî, 7: 161.
Kaynak: Doc. Dr. Murat Kaya, Kitabımız Kur ’Ân MuhtevÂsı ve Fazîletleri, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
Bakara Suresi Nelerden Bahseder?