
Ayetel Kursi'nin faziletleri ve faydaları nelerdir? Ayetel Kursi'nin faziletleri ile ilgili hadisler neler?Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) bir gun Ubeyy ibn-i KÂ ’b (r.a) hazretlerine;
“–Allah ’ın kitabından ezberinde bulunan Âyetlerden hangisinin daha buyuk olduğunu biliyor musun?” diye sordular. O, “اَللّٰهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۚ اَلْحَيُّ الْقَيُّومُ” cevabını verince mubarek elini sahÂbînin goğsune vurup;
“–İlim sana mubarek olsun” buyurdular.[1]
Nebiyy-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) şoyle buyurmuşlardır:
“Kim her farz namazın peşinden Âyete ’l-Kursî ’yi okursa, onun cennete girmesine olumden başka bir engel yoktur.”[2]
“Farz namazların peşinden Âyete ’l-Kursî ’yi okuyan kimse, diğer namaz vaktine kadar Allah ’ın koruması altındadır.”[3]
Ebû Hureyre (r.a) şoyle anlatır: Rasûlullah (s.a.v) beni Ramazan zekÂtı olan sadaka-i fıtrı korumakla vazifelendirmişlerdi. Bir adam gelip buğday yığınından avuclamaya başladı. Adamı tuttum ve:
“–Vallahi seni Rasûlullah (s.a.v) ’in huzuruna gotureceğim” dedim. Adam:
“–Gercekten ben muhtacım, coluğum cocuğum ve pek cok ihtiyacım var” dedi. Bunun uzerine adamı salıverdim. Sabaha cıkınca Rasûl-i Ekrem (s.a.v):
“–Ebû Hureyre! Dun gece esirini ne yaptı?” buyurdular. Ben de:
“–YÂ Rasûlallah! İhtiyac icinde bulunduğunu ve coluk cocuğu olduğunu soyledi, ben de acıdım ve salıverdim” dedim. Rasûlullah (s.a.v):
“–O sana yalan soyledi, tekrar gelecek” buyurdular. Rasûlullah (s.a.v) ’in bu sozu uzerine tekrar geleceğini anladım ve onu gozetlemeye koyuldum. Adam geldi ve yine buğdaydan avuclamaya başladı. Bunun uzerine:
“–Seni Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz ’in huzuruna cıkaracağım” dedim. Adam:
“–Beni bırak, cunku ben gercekten muhtacım. Coluk cocuğum da var. Bir daha gelmem” dedi. Ben de acıdım ve salıverdim. Sabah olunca yine Rasûlullah (s.a.v) bana:
“–Ebû Hureyre! Dun gece esiri ne yaptı?” diye sordular. Ben de:
“–YÂ Rasûlallah! Bana yine ihtiyac icinde bulunduğunu ve coluk cocuğu olduğunu soyledi, ben de acıdım ve salıverdim” dedim. Nebiyy-i Ekrem Efendimiz:
“–O kesinlikle sana yalan soyledi, ama tekrar gelecek” buyurdular. Ben de ucuncu defa gelmesini bekledim. Gercekten geldi ve yine buğdaydan avuclamaya başladı. Onu tekrar yakaladım ve:
“–Seni mutlaka Rasûlullah (s.a.v) ’in huzuruna cıkaracağım; artık bu ucuncu ve son gelişindir. Bir daha gelmeyeceğine soz veriyorsun sonra tekrar geliyorsun” dedim. Bu defa bana:
“–Beni bırak! Sana Allah ’ın seni faydalandıracağı bir bilgi oğreteyim” dedi. Ben:
“–Nedir o bilgi?” dedim. O:
“–Yatağına girdiğinde Âyete ’l-Kursî ’yi oku. Boyle yaparsan senin yanında Allah tarafından surekli bir koruyucu bulunur ve sabaha kadar şeytan sana yaklaşamaz” dedi. Bunun uzerine ben onu salıverdim. Sabah olunca Rasûlullah (s.a.v) bana:
“–Dun gece esîri ne yaptı?” diye sordular. Ben de:
“–YÂ Rasûlallah! Allah ’ın beni faydalandıracağı bir bilgi oğreteceğini soyledi, ben de onu salıverdim” dedim. Rasûlullah (s.a.v) Efendimiz:
“–O bilgi neymiş?” diye sordular. Ben de o kimsenin bana:
“–Yatağına girdiğin zaman Âyete ’l-Kursî ’yi, yani, “اَللّٰهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۚ اَلْحَيُّ الْقَيُّومُ” Âyetini başından sonuna kadar oku; senin yanında Allah tarafından surekli bir koruyucu bulunur ve sabaha kadar şeytan sana asla yaklaşamaz” dediğini soyledim. Bunun uzerine Nebiyy-i Ekrem Efendimiz (s.a.v):
“–Bak hele! Kendisi yalancı olduğu halde bu sefer sana doğruyu soylemiş. Uc gecedir kiminle konuştuğunu biliyor musun, ey Ebû Hureyre?” dedi. Ben:
“–Hayır, bilmiyorum” dedim. Rasûl-i Ekrem (s.a.v):
“–O şeytandır” buyurdular.[4]
Dipnotlar:
[1] Muslim, MusÂfirîn 258.
[2] NesÂî, Amelu ’l-yevm ve ’l-leyle, s. 182/100; TaberÂnî, ed-DuÂ, s. 214/675; Heysemî, Mecmau ’z-zevÂid, 10: 102.
[3] TaberÂnî, ed-DuÂ, s. 214/674; Heysemî, Mecmau ’z-zevÂid, 2: 148.
[4] BuhÂrî, VekÂlet 10, FedÂilu ’l-Kur ’Ân 10, Bed ’u ’l-Halk 11.
Kaynak: Doc. Dr. Murat Kaya, Kitabımız Kur ’Ân MuhtevÂsı ve Fazîletleri, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
Ayetel Kursiyi Cok Onemli Yapan Hikmetler Nelerdir?
AYETEL KURSİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?
YATARKEN ÂYETE'L KURSÎ'Yİ OKUMANIN FAZİLETİ