
Şukur nedir? Şukur ceşitleri nelerdir? Soz ile şukur, fiîli şukur, kalp ile şukur nasıl yapılır? Şukur ve ceşitleri...Şukur, verilen herhangi bir nimetten dolayı, bu nimeti verene karşı soz, fiil veya kalp ile gosterilen saygı ve minnettÂrlıktır.
ŞUKUR CEŞİTLERİ Şukur uc ceşittir:
- Soz ile şukur; nimet vereni zikretmek, O ’nu ovmek ve bu husûsta lisan ile yapılabilecek şeyleri yerine getirmektir.
- Fiilî şukur; vucûdun ÂzÂlarını ve diğer nimetleri Allah ’ın rızÂsı istikÂmetinde kullanmaktır. Diğer bir ifade ile herkesin imkÂn ve konumuna gore, Allah ’ın kullarını koruyup kollaması, varlığından ihtiyac sÂhiplerini hissedÂr kılmasıdır.
- Kalp ile şukur; nimeti vereni tanımak ve O ’nu tasdik etmektir.
ŞUKUR NE DEMEKTİR? Cuneyd-i Bağdadî yedi yaşında iken dayısı Seriyy-i Sakatî onu hacca goturur. Harem icinde gercekleşen irfan sohbetlerinden birinde şukur hakkında konuşulur. Oradaki Âriflerin her biri kendi değerlendirmelerini yaptıktan sonra, Seriyy-i Sakatî Cuneyd ’e donerek onun da konuşmasını ister. Cuneyd bir muddet duşundukten sonra şu muhteşem cevÂbı verir:
– Şukur, Allah TeÂl ’nın lûtfettiği nimetle O ’na Âsî olmamak ve o nimeti ma ’siyete sermaye eylememektir. (Attar, s. 318)
Yakînin kemÂle erip devamlılık kazandığı kalpte pek cok guzel hÂl tecellî eder. Şukur de bu hÂlin tabiî bir netîcesidir. Şukur mertebesine erişen insan, acık ve gizli her turlu nimetin Allah ’tan geldiğini gorur, Rabbi ’ne muhabbeti artar ve O ’na şukretmekten Âciz olduğunu idrak eder.
İyiliğin kıymetini bilmek, onu yapana karşı teşekkur hissi duymak ve nimeti hatırlayıp sÂhibini ovmek, şukurden kaynaklanan guzel davranışlardır. Turkcemizde kullanılan teşekkur ve şukrÂn kelimeleri de şukur ile aynı mÂnÂdadır.
Kaynak: Usve-i Hasene, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan
SABIR MI ZOR, ŞUKUR MU?