Bu fÂnî Âlemde odenen en ağır bedel ilÂhî muhabbetin bedelidir.Muhabbet ve dostluk, hislerdeki ve hÂllerdeki muştereklikten kaynaklanır. Muştereklik ne kadar coksa, muhabbet de o nisbette artar.
CenÂb-ı Hak, cemÂlî sıfatlarını kendilerinde muşÃ‚hede ettiği kullarını daha cok sever ve onları, husûsî yakınlık ve dostluğuna mazhar kılar.
Hz. Yakup (a.s.) Neden En Coc Hz. Yusuf ’u (a.s.) Sevdi? YÂkup ’un (a.s.) on iki evlÂdı icinde Hazret-i Yûsuf ’a gonlunun daha cok meyletmesi, onda kendi duygu, duşunce, istîdat ve husûsiyetlerini daha fazla gormuş olmasındandı. YÂni dostluk, sevenin sevilende kendi husûsiyetlerini gormesinden kaynaklanır.
Tıpkı bunun gibi Allah Resûlu Efendimiz ’in hÂl ve vasıflarının en ust seviyede muşÃ‚hede edildiği mubÂrek zevÂt da, O ’nun en yakınları olan muhterem Âilesi, yÂni “Ehl-i Beyt”idir.
Zîr Ehl-i Beyt, nebevî guzellikleri, yÂni Hazret-i Peygamber ’in yuzundeki nûr-i melÂhati, sozlerindeki fesÂhati, hareketlerindeki letÂfeti, beyÂnındaki fevkalÂde belÂğati, mustesn bir yakınlık mazhariyetiyle muşÃ‚hede eden guzîde şahsiyetlerdir. Onlar, hÂliyle hÂllendikleri, ahlÂkıyla ahlÂklandıkları, terbiyesi altında yetiştikleri Resûlullah ’ın en sevdikleri idi.
Bu yuzden o azîz şahsiyetler, Efendimiz ’in sevgisine lÂyık olabilmek, O ’nun muhabbetinden hicbir zaman mahrum kalmamak uğruna, omurleri boyunca nice ağır bedelleri seve seve odediler. O ’nun gectiği cile ve ıztırap cemberinin bir benzerinden onlar da gectiler. Zîr insan en buyuk bedeli, muhabbet duyduğu şeyler uğruna oder. Bu fÂnî Âlemde odenen en ağır bedel de, ilÂhî muhabbetin bedelidir.
İşte ilÂhî muhabbetinin bedelini, buyuk bir îman vecdiyle ve zevkle odeyebilen İslÂm kahramanları icinde Ehl-i Beyt, mustesn bir zirve teşkil eder.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Oyle Bir Rahmet Ki, Erkam Yayınları
İslam ve İhsan