Borc verirken dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir? Bir Musluman nasıl borc vermelidir? Borc vermenin adabı nedir?Borc vermek, hem verilen nasibi, hem de veren nasipdar kulu bereketli kılar. CenÂb-ı Hak infÂk edenleri:

“Mallarını gece-gunduz, gizli ve acık hayra sarf edenler var ya, onların mukÂfatları Allah katındadır. Onlara korku yoktur, uzuntu de cekmezler.” (el-Bakara, 274) buyurarak methetmiştir.

BORC VERİRKEN BİLMEMİZ GEREKEN UC HUSUS

Bununla birlikte “Âlemlerin Rabbine borc vermek”, şerefli olduğu kadar zor ve hassas bir iştir. Nitekim verirken uc hususa dikkat kesilmek gerekir:

1-Her şeyi en guzel sûrette yaratıp comertce ikrÂm eden Allah TeÂl ’ya, her şeyin en guzelini ve en gurbuzunu comertce vermek… Hic olmazsa, yuzune bakılmayacak kadar kotu veya işe yaramayacak olan kırık dokuk şeyleri vermemek…

“Ey îmÂn edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızık olarak yerden size cıkardıklarımızdan infÂk edin, hayır yolunda harcayın. Size verilse, gozunuzu yummadan alamayacağınız kotu malı, «hayır» diye vermeye kalkışmayın. Biliniz ki Allah zengindir, ovguye lÂyıktır.” (el-Bakara, 267)

2-Sağ elin verdiğini sol el hissetmeyecek derecede gizli, kibirsiz vermek. Zira insanların bilip bilmemesi onemli değildir; “el-Alîm” ve “el-Habîr” olan Allah, her şeyden haberdar ve yapılan her hayrı, kat kat fazlasıyla mukÂfatlandıracak olandır.

3-Verilen tarafta Âlemlerin Rabbinin rızÂsı olduğu şuuruyla îtina ve mahcûbiyet icinde vermek.

Gercekten asıl veren, Allah TeÂl ’dır. Bize infak ettiğimiz şeyleri veren O ’dur. Bize merhameti, takvÂyı, infÂk etme sevgi ve şuurunu veren de O ’dur. İnfak edeceğimiz sebepleri hazırlayan, bizi muhtaclarla muhatap eden O ’dur.

Dolayısıyla aslında veren de O ’dur, alan da O… Muhim olan kulun hangi duygu ve duşuncelerle verdiği, alan kimsenin de hangi duygu ve duşuncelerle aldığıdır.

Kaynak: Seher Kucuk, Şebnem Dergisi, Sayı: 159
İslam ve İhsan